De flatwoning werd gisteren zeer uitvoerig doorzocht, ook kwam een speciale onderzoekswagen ter plekke. [Beeld: Davey Photography, Davey Baas]
112

Explosieven van gewelddadige plofkraakbende lagen in Amstelveense flatwoning

Amstelveen - De explosieven die gisteren in een Amstelveense flatwoning aan de Fideliolaan werden aangetroffen bij een instap door de politie worden toegerekend aan een gewelddadige plofkraakbende, die gewetenloos en roekeloos opereerde. De vondst van de explosieven in Amstelveen werd gedaan in een groot gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse en Duitse politie.

In totaal zijn gisteren na invallen op liefst 22 locaties acht personen aangehouden en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Contact geld en luxe goederen

De opgepakte verdachten (van wie dus 1 in Amstelveen in de boeien werd geslagen)  worden verantwoordelijk gehouden voor betrokkenheid bij meerdere plofkraken op geldautomaten in Duitsland. Bij de doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden op de 22 locaties heeft de politie gisteren diverse spullen, waaronder zeer grote hoeveelheden contant geld en luxe goederen (o.a. juwelen en horloges) in beslag genomen. 

In de Amstelveense flatwoning werden zoals AmstelveenZ gisterenochtend reeds meldde explosieven aangetroffen. De explosieven werden na langdurig onderzoek inde woning veiliggesteld en vernietigd. Vijf omliggende woningen in de Amstelveense flat moesten worden ontruimd.

Maandenlang onderzoek

De aanhoudingen zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie en Europol. De recherche van politie-eenheid Noord-Holland doet samen met politie Osnabrück al maandenlang onderzoek naar plofkraken op geldautomaten in de Duitse deelstaat Nedersaksen en andere deelstaten. Dit resulteerde gisteren in de aanhoudingen van zeven mannen en één vrouw in de leeftijd van 19 tot en met 27 jaar uit. Naast uit Amstelveen, kwamen de verdachten uit Amsterdam, Haarlem, Heerhugowaard en Rotterdam. Een 23-jarige vrouw wordt verdacht van het witwassen van crimineel geld. 

De acht verdachten zitten vast en zitten in beperkingen. Dat betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat. De politie doet dan ook geen verdere mededelingen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.  De Duitse autoriteiten hebben om overlevering van de verdachten gevraagd.

Plofkraken in Duitsland vaak gepleegd door Nederlanders
De Nederlandse politie werkt intensief samen met de Duitse politie aan het opsporen van personen die geldautomaten opblazen in Duitsland. Door extra veiligheidsmaatregelen en het weghalen van geldautomaten in Nederland, hebben de verdachten hun werkterrein naar het buitenland verlegd. Het aantal plofkraken op geldautomaten in Duitsland neemt toe. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van deze plofkraken wordt gepleegd door daders uit Nederland.

Daders nemen grote risico’s
De daders werken veelal in wisselende samenstelling. Soms vallen er mensen af, omdat ze worden aangehouden of tijdens hun onbesuisde vlucht verongelukken of gewond raken. Ze nemen grote risico’s, voor zichzelf en anderen, maar worden moeiteloos vervangen door nieuwe aanwas. Hoewel het aantal plofkraken op geldautomaten in Nederland afneemt, is het van groot belang dat de Nederlandse politie de plofkrakers opspoort en aanhoudt.

Zware explosieven

De daders handelen uiterst risicovol en gewetenloos. Dat blijkt onder meer uit de toepassing van zware explosieven bij het opblazen van de geldautomaten. Deze explosieven leiden ook in Nederland tot grote risico’s.  De gebruikte explosieven worden in woonwijken in elkaar geknutseld en/of opgeslagen, zoals dus in Amstelveen bleek. Daarnaast rijden de plofkrakers vaak met zeer hoge snelheid om uit handen te blijven van de politie. Ook zijn ze steeds meer bereid om meer geweld te gebruiken.

Enorme gevolgen

De maatschappelijke gevolgen zijn enorm. Winkels moeten voor langere tijd dicht, huizen raken onbewoonbaar en mensen kunnen geen geld meer opnemen in de buurt. De schade van de plofkraken loopt in de miljoenen. Dit alles maakt het aanpakken van plofkrakers voor de Nederlandse en Duitse autoriteiten en Europol noodzakelijk en daarom werken zij nauw internationaal samen.

Tips
De politie meldt dat mensen de opsporing kunnen helpen door informatie te geven over verdachte locaties en/of personen die zich mogelijk bezighouden met dit soort criminele activiteiten. Mensen die mee rinforamtie hebben wordt verzocht contact op te nemen met de politie via de Opsporingstiplijn 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 16:10

Flinke opstopping Beneluxbaan door pechgeval op 1-baansdeel

Amstelveen - Op de Beneluxbaan in Amstelveen Noord is woensdagmiddag een flinke opstopping ontstaan omdat de bestuurder van een personenwagen pech kreeg op het 1-baansdeel tussen Zonnestein en Uilenstede.

Algemeen gisteren 14:52

Nieuwe muurschildering in Busstation Amstelveen krijgt vorm

Amstelveen - Kunstenaar Irene Brok is deze week hard aan het werk om de 12 brede en 4 meter hoge muurschildering ‘Onderwegdromen’ aan te brengen op een afscheidingswand op busstation Amstelveen in het Stadshart. De kunst moet bijdragen aan een aantrekkelijke omgeving voor wachtende reizigers.

Algemeen gisteren 14:03

Oude Dorp Amstelveen krijgt wekelijkse markt vanaf juni

Amstelveen - In het Oude Dorp van Amstelveen start in juni een proef met een wekelijkse Dorpsmarkt op woensdagen, waar producten voor de dagelijkse levensbehoefte, zoals groenten, fruit, brood, kaas en planten te verkrijgen zijn.