Pixabay.com

‘Extra bad bij De Meerkamp verspilling van geld: bouw een heel nieuw zwemcomplex'

Amstelveen - De politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vindt dat het College van B en W geld verkiwst met het voorstel om een extra bad bij De Meerkamp aan te leggen, om zo het tekort aan zwemwater in Amstelveen op te heffen. De oppositiepartij ziet liever dat er meteen wordt begonnen met de bouw van een nieuw zwemcomplex.

Het gemeentebestuur stelde recent voor om het al verouderde zwembad De Meerkamp uit te breiden met een extra bassin om tegemoet te komen aan het tekort aan zwemwater en de lange wachtlijsten voor zwemles. Daarbij wil het College enkele nieuwe gebouwen realiseren voor de huisvesting van AmstelveenSport en  denksporten. Pas in 2026 zou dan beslist kunnen worden over de renovatie, verbouw of nieuwbouw van De Meerkamp.

Verspilling van geld

Ferry van Groeningen, burgerraadslid voor bbA en woordvoerder Sport vindt dit een verspilling van veel geld.  “Uitstel van de nieuwbouw en het treffen van tijdelijke voorzieningen gaan onnodig veel meer geld kosten dan kiezen voor een nieuw totaalplan”, zegt Van Groeningen. De nu voorgestelde aanpassingen en uitbreiding gaan 20 miljoen kosten. Nieuwbouw wordt nu geschat op 40 miljoen euro.  

Steeds duurder

Van Groeningen vreest dat de kosten van nieuwbouw veel hoger worden als een beslissing wordt uitgesteld tot 2026.  “In het scenario van het College wordt nu al 20 miljoen geïnvesteerd in het complex. Die beslissing heeft consequenties voor de keuze voor eventuele nieuwbouw in 2026 door duurzaamheidseisen en omdat de afschrijving van de nu voorgestelde faciliteiten tot ver na 2030 reiken. Bovendien worden de kosten door de huidige prijsexplosies van bouwmaterialen en bouwvakkers veel hoger dan in 2026.”

Hete aardappel 

Ferry van Groeningen vindt dat het College de beslissing voor deze belangrijke investering als een hete aardappel voor zich uit blijft schuiven.

Ferry van Groeningen bbA.jpg
Ferry van Groeningen (bbA)

Hij zegt: “Maar een modern, duurzaam en kwalitatief goed zwembad is een faciliteit voor alle Amstelveners. Het zal leiden tot meer bezoekers, maar ook meer mogelijkheden opleveren voor de verenigingen en een bijdrage leveren aan de belangrijke doelstelling om de inwoners nog meer in beweging te krijgen. Een belangrijke preventieve functie dus. Een ander bezwaar tegen het huidige voorstel is, dat met deze plannen het complex veranderd wordt en dat heeft straks invloed op de keuzemogelijkheden voor nieuwbouw. Bovendien biedt totale nieuwbouw de kans het in te passen in een totaalplan voor dat gebied, de zogenoemde groene long van Amstelveen”

Amstelveen verdient beter

'Mij lijkt het Collegevoorstel op voorsorteren op renovatie in plaats van nieuwbouw. Amstelveen verdient beter. Het is een groeiende stad met een maatschappelijke tendens naar meer individueel sporten. Het College voert als reden aan voor uitstel van nieuwbouw de onzekerheden rondom de Coronacrisis aan. Welnu het zwembad heeft juist zijn noodzaak in de Coronacrisis bewezen met o.a. extra zwemuren in het buitenbad, zelfs in de winter.”

Geld geen probleem

De oud CDA-er, nu burgerraadslid bbA -er, betoogt vervolgens: “Geld mag geen probleem zijn. We investeren op veel fronten in de stad en bouwen, terecht, voor tientallen miljoenen nieuwe scholen, zelfs al zijn de oude schoolgebouwen nog niet afgeschreven zoals bij het HWC. We stellen ook zes miljoen beschikbaar om aandelen bij Stedin te kopen. Welnu dan moet een goed multifunctioneel en duurzaam zwembad voor alle Amstelveners toch ook tot de mogelijkheden behoren?”, aldus Van Groeningen, die dit bbA – standpunt aanstaande woensdag 23 juni in de raadscommissie Burger en Samenleving gaat bepleiten. 


Meer nieuws

Sport vandaag 14:00

Uplift breidt uit met small group training: personal training met zijn vieren

Amstelveen - Al vier jaar timmeren de ‘Ralfen’ druk aan de weg met UPLIFT. Met hun high-end personal trainingsstudio aan de Amsterdamseweg helpen Ralph en Ralf hun clientèle om hen zo fit en weerbaar mogelijk te maken. Naast personal- en duo-training, breiden ze uit met small group training.

Columns vandaag 09:24

Column Geertje Visser: Overvallen

Amstelveen - Ondanks wat overvallen, autokraken, woninginbraken, jongeren die met messen zwaaiden, jongeren die met nepwapens zwaaiden (zwaaiden jongeren gewoon maar eens voor de gezelligheid, hè?) en vechtpartijen, kunnen we rustig slapen hier in Amstelveen. Amstelveners waarderen hun veiligheid namelijk meer dan mensen in andere gemeenten met meer dan 70.000 inwoners. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023 die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde. Geweldig nieuws natuurlijk, want niets zegt zoveel over veiligheid als de waardering ervan, nietwaar?

Sport gisteren 14:00

Rugbyer Enzo Fontein: 'mijn toekomst ligt in Engeland'

Amstelveen - Enzo Fontein (17) is een rugbyer bij de Amstelveense Rugbyclub ARC. Met zijn team haalde hij drie keer de NK-finale en in 2022 mochten ze de titel Nederlands Kampioen op hun naam schrijven. Begin 2024 was Enzo genomineerd voor Amstelveens talent van het jaar tijdens het Amstelveen Sportgala. Hij werd runner-up en zijn rugbyclub werd als winnaar uitgeroepen tot Vereniging van het jaar. Met zijn zeventien jaar is hij nog jong, maar dat staat zijn grootse dromen niet in de weg. Als het aan hem ligt, vertrekt hij dit schooljaar nog naar Engeland om zijn dromen te verwezenlijken.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 10:27

Fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen

Amstelveen - Visit Amstelveen en Canon organiseren deze lente een fotowedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de mooiste natuurfoto. Het voorjaar is dé tijd om er op uit te gaan in Amstelveen. Neem je smartphone en/of camera mee om de natuur vast te leggen, want je kunt er een mooie prijs mee winnen én de mooiste foto’s krijgen een plekje in een tentoonstelling in het Cobra Museum!

Algemeen 11 apr. 2024 16:03

MEAN WELL sponsort sportveldje voor Oekraïense vluchtelingen bij opvanglocatie

Amstelveen - Deze week is een multifunctionele sportveldje bij de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Kronenburg (Sonjashnik) geopend. MEAN WELL, een Taiwanees bedrijf dat sinds 2006 is gevestigd in Amstelveen, is de sponsor van het sportveldje en leverde ook bijbehorende voorzieningen, zoals goals, ballen en netten.