Pixabay.com

‘Extra bad bij De Meerkamp verspilling van geld: bouw een heel nieuw zwemcomplex'

Amstelveen - De politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vindt dat het College van B en W geld verkiwst met het voorstel om een extra bad bij De Meerkamp aan te leggen, om zo het tekort aan zwemwater in Amstelveen op te heffen. De oppositiepartij ziet liever dat er meteen wordt begonnen met de bouw van een nieuw zwemcomplex.

Het gemeentebestuur stelde recent voor om het al verouderde zwembad De Meerkamp uit te breiden met een extra bassin om tegemoet te komen aan het tekort aan zwemwater en de lange wachtlijsten voor zwemles. Daarbij wil het College enkele nieuwe gebouwen realiseren voor de huisvesting van AmstelveenSport en  denksporten. Pas in 2026 zou dan beslist kunnen worden over de renovatie, verbouw of nieuwbouw van De Meerkamp.

Verspilling van geld

Ferry van Groeningen, burgerraadslid voor bbA en woordvoerder Sport vindt dit een verspilling van veel geld.  “Uitstel van de nieuwbouw en het treffen van tijdelijke voorzieningen gaan onnodig veel meer geld kosten dan kiezen voor een nieuw totaalplan”, zegt Van Groeningen. De nu voorgestelde aanpassingen en uitbreiding gaan 20 miljoen kosten. Nieuwbouw wordt nu geschat op 40 miljoen euro.  

Steeds duurder

Van Groeningen vreest dat de kosten van nieuwbouw veel hoger worden als een beslissing wordt uitgesteld tot 2026.  “In het scenario van het College wordt nu al 20 miljoen geïnvesteerd in het complex. Die beslissing heeft consequenties voor de keuze voor eventuele nieuwbouw in 2026 door duurzaamheidseisen en omdat de afschrijving van de nu voorgestelde faciliteiten tot ver na 2030 reiken. Bovendien worden de kosten door de huidige prijsexplosies van bouwmaterialen en bouwvakkers veel hoger dan in 2026.”

Hete aardappel 

Ferry van Groeningen vindt dat het College de beslissing voor deze belangrijke investering als een hete aardappel voor zich uit blijft schuiven.

Ferry van Groeningen bbA.jpg
Ferry van Groeningen (bbA)

Hij zegt: “Maar een modern, duurzaam en kwalitatief goed zwembad is een faciliteit voor alle Amstelveners. Het zal leiden tot meer bezoekers, maar ook meer mogelijkheden opleveren voor de verenigingen en een bijdrage leveren aan de belangrijke doelstelling om de inwoners nog meer in beweging te krijgen. Een belangrijke preventieve functie dus. Een ander bezwaar tegen het huidige voorstel is, dat met deze plannen het complex veranderd wordt en dat heeft straks invloed op de keuzemogelijkheden voor nieuwbouw. Bovendien biedt totale nieuwbouw de kans het in te passen in een totaalplan voor dat gebied, de zogenoemde groene long van Amstelveen”

Amstelveen verdient beter

'Mij lijkt het Collegevoorstel op voorsorteren op renovatie in plaats van nieuwbouw. Amstelveen verdient beter. Het is een groeiende stad met een maatschappelijke tendens naar meer individueel sporten. Het College voert als reden aan voor uitstel van nieuwbouw de onzekerheden rondom de Coronacrisis aan. Welnu het zwembad heeft juist zijn noodzaak in de Coronacrisis bewezen met o.a. extra zwemuren in het buitenbad, zelfs in de winter.”

Geld geen probleem

De oud CDA-er, nu burgerraadslid bbA -er, betoogt vervolgens: “Geld mag geen probleem zijn. We investeren op veel fronten in de stad en bouwen, terecht, voor tientallen miljoenen nieuwe scholen, zelfs al zijn de oude schoolgebouwen nog niet afgeschreven zoals bij het HWC. We stellen ook zes miljoen beschikbaar om aandelen bij Stedin te kopen. Welnu dan moet een goed multifunctioneel en duurzaam zwembad voor alle Amstelveners toch ook tot de mogelijkheden behoren?”, aldus Van Groeningen, die dit bbA – standpunt aanstaande woensdag 23 juni in de raadscommissie Burger en Samenleving gaat bepleiten. 


Meer nieuws

Sport vandaag 09:19

Amsterdamse Bos Golf op 27 juni: inschrijven nog mogelijk

Amstelveen - De 11e editie van de Amsterdamse Bos Golf komt er weer aan. Op dinsdag 27 juni 2023 is het Amsterdamse Bos voor één dag omgetoverd in een 18 holes golfbaan. De voorbereidingen zijn in volle gang. Inmiddels hebben zich al veel mensen opgegeven, maar er kunnen er nog een paar bij. Met een flight of individueel!

Kunst & Cultuur vandaag 08:12

Open Ateliers 2023: 60 professionele kunstenaars openen de deuren

Amstelveen - De Atelierroute komt er weer aan. Op zaterdag 17 en zondag 18 juni openen 60 professionele kunstenaars tijdens de Open Ateliers 2023 van 11.00 tot 17.00 uur hun deuren om iedereen kennis te laten maken met hun werk. Voorafgaand aan dit weekend is er bij het Cobra Museum een gratis Centrale Expositie waar de deelnemende kunstenaars ieder alvast één werk laten zien. Ontdek tijdens deze dag verschillende disciplines en laat je verrassen door de gevarieerde kunstwereld.

Evenementen & Activiteiten gisteren 09:38

Tweede editie De Kegel Family Fair op zaterdag 24 juni

Amstelveen - De eerste editie vorig jaar van De Kegel Family Fair was een groot succes. Op zaterdag 24 juni vindt daarom de tweede editie plaats. Tussen 12.00 en 18.30 uur wordt het terrein van de Kegel aan de Bovenkerkerweg omgetoverd tot een heus walhalla voor jong en oud.