Luchtfoto Amstelveen Noord, vanaf Kronenburg [Gemeente Amstelveen]

Facelift kantorenwijk Kronenburg aanstaande: veel tijdelijke huisvesting in levendige omgeving

Amstelveen – Een facelift van de Amstelveense kantoren- en hotelwijk Kronenburg is een stap dichterbij gekomen. De wijk moet een levendig gebied worden, waar tijdelijke maar betaalbare (studenten-)woningen hand in hand gaan met werken, groen en recreëren.

Kronenburg werd afgelopen zomer, als onderdeel van een woondeal tussen Metropoolregio Amsterdam en het Rijk, al aangewezen als een sleutelgebied in de Metropoolregio om de woningbouwproductie de komende jaren te versnellen. Maar in Kronenburg komen geen reguliere woningen, omdat gewone woningbouw in Kronenburg wegens de regelgeving rond vliegverkeer maar beperkt mogelijk is.

Tijdelijke huisvesting

De locatie biedt wel grote mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting, naar schatting van zo'm 2500 wooneenheden. Volgens wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken, D66) biedt de wijk kansen voor een complete mix van studentenhuisvesting en huisvesting voor kenniswerkers, nieuwe voorzieningen en vernieuwende werkconcepten: 'We denken aan nieuwe kleinschalige en flexibele kantoorruimten, betaalbare huisvesting voor studenten met een campuscontract en zes maanden woonruimte aan kenniswerkers.'

Gordon vervolgt: 'Maar de wijk biedt ook kansen voor verschillende soorten horeca en sportvoorzieningen en voorzieningen voor familie en vrienden die op bezoek komen. We richten het gebied opnieuw in met veel groen, water, en sluiten het beter aan op Uilenstede. Dit zorgt dat de aantrekkelijkheid en levendigheid toeneemt. Monofunctionele kantoorgebieden werken niet meer en dat zie je ook aan de leegstand in Kronenburg’, aldus Gordon.

Woningtekort

Het Rijk en de Metropoolregio Amsterdam, waar Amstelveen deel van uitmaakt, werken samen om het nijpende woningtekort terug te dringen en te zorgen voor structureel voldoende betaalbaar woningaanbod. Kronenburg-Uilenstede wordt als unieke locatie gezien om de vraag naar betaalbare huisvesting voor studenten en kenniswerkers in te vullen.

De eerste stap zette de gemeenteraad van Amstelveen al op 8 mei 2019 met het vaststellen van de Gebiedsvisie Kronenburg-Uilenstede. De gemeente stelt nu een ontwerp bestemmingsplan op dat volgend jaar in procedure gaat en verwacht in 2021 daadwerkelijk te kunnen starten met de uitvoering.

Onder toeziend oog van wethouder Floor Gordon (l) en Arne Dolle, directeur vastgoed Stichting DUWO, plaatst Josja van der Veer, directeur Facilitaire Dienst Campus Organisatie Vrije Universiteit haar handtekening om samen met gemeente en eigenaren te werken aan de herontwikkeling van Kronenburg. 

De partijen die hun handtekening hebben gezet onder de intentieverklaring: V.l.n.r.: Bas van den Nieuwenhuijzen, directeur Van der Valk Investments en ondertekenaar namens Xior Student Housing, Josja van der Veer, directeur Facilitaire Organisatie Vrije Universiteit, Ivo van der Klei, bestuurder Stichting Amstelring Groep, Floor Gordon, wethouder RO, Mathile Brandts, directeur POG, Maarten Feilzer, directeur Zadelhoff en ondertekenaar namens Maarsen Groep en Arne Dolle, directeur Vastgoed Stichting DUWO.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen 18 apr. 2024 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.