Yannick_van_de_Wijngaert

Festivaloverlast uit bos: het is maar net hoe de wind staat

Amstelveen - Bij gemeente Amstelveen zijn in totaal 77 klachten binnengekomen van geluidsoverlast vanwege het Dekmantel Festival dat de afgelopen drie dagen in het Amsterdamse bos werd gehouden. De windrichting- en sterkte speelde daarbij een grote rol.

Het merendeel van de geluidsklachten (63 stuks) kwam vrijdag binnen, toen een stevige westelijk wind (26mps) de bassen onder andere richting Westwijk joegen. Zaterdag kwam de wind nagenoeg uit dezelfde richting, maar was deze in kracht flink afgenomen (14mps), waarop het aantal klachten drastisch daalde (13 stuks). Zondag, de derde dag, met een zuidelijke wind, werd er exact 1 keer geklaagd.

Binnen de normen

Wethouder Herbert Raat (Handhaving, VVD) bevestigt desgevraagd dat de windrichting bepalend is voor het aantal klachten en meldt dat de organisatie ook dit jaar qua maximaal toegestane geluidsbelasting binnen de normen is gebleven. 'We meten alles. Aan de cijfers zie je dat de windrichting- en sterkte heel bepalend is.'

Bezoekers weggestuurd

Raat complimenteert de organisatie van het Dekmantel Festival, dat bewust bezig is met een goed verloop van het festival en het beperken van de overlast. Raat: 'De organisatie schuwt het ook niet om bezoekers van het terrein te verwijderen als ze de huisregels overtreden', zegt Raat. In drie dagen tijd werden zo'n honderd bezoekers van het terrein gebonjourd, overwegend vanwege drugsgerelateerde kwesties. Zes keer moest de politie er aan te pas komen, waarbij 1 agressieve bezoeker de cel kon opzoeken.  

Lachgas

Vooraf was er de nodige zorg over lachgasgebruik, maar dat viel uiteindelijk mee. 'We waren met politie en handhaving ter plaatse en we hebben dat scherp in de gaten gehouden', zegt Raat. Los van de incidenten meldt Raat dat duizenden mensen een geweldig weekend hebben kunnen beleven. 

De gemeenteraad van Amstelveen heeft vastgelegd  dat op jaarbasis maximaal 8 festivals mogen worden gehouden in het Amsterdamse bos. Het bos ligt, anders dan de naam doet vermoeden, op Amstelveens grondgebied. 

Foto: Dekmantel Festival, Yannick van de Wijngaert


Meer nieuws