Yannick_van_de_Wijngaert

Festivaloverlast uit bos: het is maar net hoe de wind staat

Amstelveen - Bij gemeente Amstelveen zijn in totaal 77 klachten binnengekomen van geluidsoverlast vanwege het Dekmantel Festival dat de afgelopen drie dagen in het Amsterdamse bos werd gehouden. De windrichting- en sterkte speelde daarbij een grote rol.

Het merendeel van de geluidsklachten (63 stuks) kwam vrijdag binnen, toen een stevige westelijk wind (26mps) de bassen onder andere richting Westwijk joegen. Zaterdag kwam de wind nagenoeg uit dezelfde richting, maar was deze in kracht flink afgenomen (14mps), waarop het aantal klachten drastisch daalde (13 stuks). Zondag, de derde dag, met een zuidelijke wind, werd er exact 1 keer geklaagd.

Binnen de normen

Wethouder Herbert Raat (Handhaving, VVD) bevestigt desgevraagd dat de windrichting bepalend is voor het aantal klachten en meldt dat de organisatie ook dit jaar qua maximaal toegestane geluidsbelasting binnen de normen is gebleven. 'We meten alles. Aan de cijfers zie je dat de windrichting- en sterkte heel bepalend is.'

Bezoekers weggestuurd

Raat complimenteert de organisatie van het Dekmantel Festival, dat bewust bezig is met een goed verloop van het festival en het beperken van de overlast. Raat: 'De organisatie schuwt het ook niet om bezoekers van het terrein te verwijderen als ze de huisregels overtreden', zegt Raat. In drie dagen tijd werden zo'n honderd bezoekers van het terrein gebonjourd, overwegend vanwege drugsgerelateerde kwesties. Zes keer moest de politie er aan te pas komen, waarbij 1 agressieve bezoeker de cel kon opzoeken.  

Lachgas

Vooraf was er de nodige zorg over lachgasgebruik, maar dat viel uiteindelijk mee. 'We waren met politie en handhaving ter plaatse en we hebben dat scherp in de gaten gehouden', zegt Raat. Los van de incidenten meldt Raat dat duizenden mensen een geweldig weekend hebben kunnen beleven. 

De gemeenteraad van Amstelveen heeft vastgelegd  dat op jaarbasis maximaal 8 festivals mogen worden gehouden in het Amsterdamse bos. Het bos ligt, anders dan de naam doet vermoeden, op Amstelveens grondgebied. 

Foto: Dekmantel Festival, Yannick van de Wijngaert


Meer nieuws

Kunst & Cultuur 17 mei 2024 11:59

Schouwburg Amstelveen: voorverkoop seizoen 2024/2025 op 25 mei van start

Amstelveen - Schouwburg Amstelveen start de online voorverkoop voor het seizoen 2024-2025 op zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Op het programma staan ruim 250 voorstellingen vol bekende cabaretnamen, vrolijk jeugdtheater, toptoneel, adembenemende dans en grote musicals.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 17 mei 2024 11:28

Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

112 17 mei 2024 09:49

Zware aanrijding op kruising Legmeerdijk/N201

Amstelveen / Aalsmeer - Op de kruising van de Legmeerdijk met de N201 heeft donderdagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden. Twee auto's botsten op elkaar met veel schade tot gevolg.

Verkeer & Vervoer 16 mei 2024 15:53

Brug Ouderkerk na aanpassingen weer volledig in gebruik: ook voor scheepvaart

Amstelveen / Ouderkerk - Na diverse aanpassingen en na meerdere testen, kan Brug Ouderkerk weer volledig bediend worden. Het wegverkeer kon op 14 mei al gebruik maken van de brug na de laatste storing, vandaag (donderdag 16 mei) is ook de stremming voor scheepvaart hoger dan 2.90 meter opgeheven.