Uitdeelactie onder het viaduct in studentenwijk Uilenstede (Beeld: Vervoerregio Amsterdam)
112

Fietsers zonder licht krijgen na staandehouding gratis lampjes: ‘Bedankt!’

Amstelveen - Meer dan de helft van de inwoners in de vervoerregio waar Amstelveen toebehoort fietst wel eens zonder werkende fietsverlichting. De afgelopen weken heeft de politie tijdens diverse veiligheidscontroles in de regio fietsers staande gehouden, omdat zij in het donker zonder licht op fietsten, ook in studentenwijk Uilenstede. Om het voeren van goede fietsverlichting te stimuleren, deelde de politie voor- en achterlampjes uit.

'Wij willen niets liever dan dat mensen weer veilig thuiskomen. Het uitdelen van fietslampjes helpt ons om daarover met mensen in gesprek te gaan. En daar krijgen we zelfs bedankjes voor', zegt Mariska (brigadier bij de politie) in een persbericht van Vervoerregio Amsterdam, over de huidige 'AAN in het donker-campagne'.

Boete 60 euro

Als fietsers worden staande gehouden, omdat ze geen verlichting voeren, legt de politie de fietsers eerst uit dat ze de controle doen voor hun eigen veiligheid. Een boete kost 60 euro. Wel krijgen fietsers tijdens deze handhavingsacties een nieuwe set lampjes en dan reageren mensen verrassend positief. Ze zien het als een cadeautje en roepen ‘bedankt’ als ze weer doorfietsen met de nieuwe lampjes aan.

Tip van de politie: haal de lampjes van je fiets als je op straat parkeert. Je stopt ze zo in je tas of jaszak en de volgende keer hoef je niet uit te leggen dat ze gestolen zijn. En: het scheelt weer 60 euro.

Levensgevaarlijk

In het najaar controleert de politie in de Vervoerregio Amsterdam altijd extra op fietsverlichting. Mariska, die de afgelopen weken zelf bij enkele controles aanwezig was, zegt: 'In het donker en met slecht weer zijn fietsers zonder verlichting niet te zien voor andere weggebruikers. Ze doemen op uit het niets. Levensgevaarlijk.' 

Te makkelijk denken

Mariska’s ervaring is dat mensen nog regelmatig te makkelijk denken over verlichting. Het op orde hebben van fietsverlichting is in de hectiek van alledag voor veel mensen gewoon een kwestie van vergeten. 'Dat snap ik best. Toch zie ik liever dat mensen veilig thuiskomen in plaats van een ernstig ongeluk krijgen, omdat ze geen licht op de fiets hadden. Onze controles zijn echt niet bedoeld om zoveel mogelijk bekeuringen uit te schrijven. Het doel is om mensen bewust te maken van de gevaren en het verkeer veiliger te maken,' aldus Mariska.


Meer nieuws

112 vandaag 19:34

Scooter en fiets in botsing op fietspad Bovenkerkerweg

Amstelveen - De bestuurders van een scooter en een fiets zijn maandagavond met elkaar in botsing gekomen op het fietspad van de Bovenkerkerweg ter hoogte van de Burgemeester Wiegelweg (Westwijk).

Algemeen vandaag 10:51

Staking streekvervoer in Amstelveen

Amstelveen - Bij de standplaats van Connexxion-bussen in Amstelveen Zuid hebben diverse chauffeurs zich vanmorgen vroeg verzameld vanwege de eerder aangekondigde staking in het streekvervoer.

Sport vandaag 07:00

Grensverleggend hardlopen

Amstelveen - Wat begon als klein hardlooprondje om het hoofd leeg te maken, is uitgegroeid tot lange afstanden rennen. Manon Schutter (41) is hardloopster en rende afgelopen november van Boston naar New York. In elf dagen liep ze met een groep vrouwen maar liefst 550 kilometer. ‘Ja, dat is ruim een marathon per dag’, lacht ze. Wij spraken met haar over deze topprestatie en andere hardloopervaringen.  

Advertorial Algemeen vandaag 07:00

Co to Go lanceert avondconcept: wees er als de kippen bij!

Aalsmeer - Loogman tanken en wassen breidt Co to Go uit. Vanaf vandaag start Co to Go 7 dagen per week met een avondconcept. Gegrilde kip, maaltijdsalades en dit alles eventueel aangevuld met gebakken aardappelen en sausjes.