Fietspad-primeur aan Handweg Amstelveen: speciale platen beter bestand tegen wortelopdruk

Amstelveen - Het nieuwe fietspad aan de Handweg in Amstelveen ( het deel tussen de Keizer Karelweg en de Museumspoorlijn) wordt uitgerust met speciale prefab elementplaten van beton die gemakkelijk in elkaar schuiven en meebewegen met mogelijke opdrukkende boomwortels. Het gebruik van deze ondergrond is een primeur in Amstelveen.

Het grote voordeel van deze speciale platen is dat ze boomwortels intact laten en bij wortelopdruk het fietspad meebeweegt zodat er geen breuken en mogelijk valpartijen door fietsers ontstaan. De platen kunnen relatief eenvoudig worden verwijderd, bijvoorbeeld als het nodig is om kabels en leidingen te bereiken die onder het fietspad liggen.

Veengrond

Wethouder Floor Gordon (Integraal Wijkbeheer) nam vandaag een kijkje bij het herstel van het fietspad, waar voorheen tegels lagen. Gordon: 'Dit fietspad ligt op veengrond en de tegels verzakten regelmatig. We vervangen nu de tegels door een gesloten verharding en dat geeft meer rijcomfort voor fietsers. Bovendien kunnen de essen langs het fietspad blijven bestaan.'

Zandlaag

De samenstelling en dikte van de zandlaag onder de platen voorkomt dat boomwortels daar naar toe willen groeien. De gemeente gaat op korte termijn een aantal fietspaden opknappen, asfalteren en indien mogelijk verbreden. Denk bijvoorbeeld aan de fietspaden langs de Beneluxbaan, Saskia van Uylenburgweg en Molenweg.Gordon: 'We zijn erg benieuwd hoe de prefab fietspadelementen bevallen, zodat mogelijk meer fietspaden op deze manier kunnen worden opgeknapt met behoud van bomen.'

Half miljoen

In het kader van duurzaamheid en gezondheid zet de gemeente vanuit de mobiliteitsvisie in op het stimuleren van fietsen en wandelen. Het creëren van goede loop- en fietspaden is hierbij belangrijk. Dit jaar is 500.000 euro beschikbaar voor het opknappen en opwaarderen van fietspaden. 


Meer nieuws

112 vandaag 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.

Algemeen gisteren 09:35

‘Invoeren betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk’

Amstelveen - De VVD Amstelveen stelt dat het invoeren van betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk zal zijn. ‘Onze insteek zal zijn dat parkeervergunningen voor inwoners en ondernemers goedkoop blijven en dat er per wijk ruimte is voor maatwerkoplossingen,’ stelt VVD-raadslid Menno van Leeuwen in een vooruitblik op volledig betaald parkeren in Amstelveen.

Amstelveen van voorheen 21 apr. 2024 19:26

Amstelveen van voorheen (399)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 399 een oude foto van het voormalige raadhuis van Amstelveen op de hoek van de Dorpsstraat in het Oude Dorp.

Algemeen 20 apr. 2024 14:24

Werkzaamheden A9-viaduct Beneluxbaan in volle gang

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan, ten behoeve van de verbreding van Rijksweg A9, zijn sinds vrijdagavond in volle gang. Door de werkzaamheden is de Beneluxbaan (en de naastgelegen Keerpuntweg en Ouverture) dit weekeinde afgesloten voor verkeer. Ook tram 25 rijdt niet.