Vlnr: Rudolf Switser van Stadsdorp Elsrijk en wethouders Herbert Raat en Floor Gordon bij het Openluchttheater Elsrijk

Financiële injectie voor opgebloeid Openluchttheater Elsrijk

Amstelveen – Het Openluchttheater Elsrijk krijgt dit jaar eenmalig 13.500 euro van de gemeente om de programmering uit te kunnen breiden.

Met de eenmalige subsidie wil Stadsdorp Elsrijk bekijken of er een flexibel dak boven het theater kan komen en onderzoeken of er naast een zomer- ook een winterprogrammering te realiseren is. Ook kan worden geïnvesteerd in pr en communicatie.  

Revival
Zo’n vijf jaar geleden hebben betrokken buurtbewoners met hulp van de gemeente het vroeger beroemde openluchttheater Elsrijk nieuw leven ingeblazen. Dat is een succes: ieder jaar komen er meer (wijk)bewoners af op de voorstellingen. Bewonersgroep Stadsdorp Elsrijk wil de programmering graag uitbreiden.

Historie
Openluchttheater Elsrijk in Park de Ruyschlaan, vlakbij de Kruiskerk, dateert uit 1948 en werd druk bezocht tot in de jaren zeventig. Door de komst van het Cultureel Centrum in het Stadshart werd dit steeds minder en werd het theater op een gegeven moment niet meer gebruikt. In 2015 werden het podium, de coulissen, de toegangspoorten en de zaal door de gemeente Amstelveen en vrijwilligers van Stadsdorp Elsrijk opgeknapt en weer in gebruik genomen.

Heropend
Het theater werd in 2015 heropend voor wijkbewoners en trekt inmiddels publiek uit heel Amstelveen. Gedurende de zomermaanden is er een diverse programmering te zien. Wat begon met enkele voorstellingen per jaar, is inmiddels uitgegroeid naar twaalf voorstellingen in 2019 waar gemiddeld 150 tot 200 Amstelveners op afkwamen. De vrijwilligers van Stadsdorp Elsrijk willen deze groei graag doorzetten en verder professionaliseren. Zonder daarbij de maatschappelijke functie uit het oog te verliezen, namelijk het bijeen brengen van buurtbewoners en andere inwoners van de gemeente.

Educatieve functie
'Openluchttheater Elsrijk in een postzegelpark in het hart van Elsrijk was lange tijd hét theater van Amstelveen. Er ligt veel geschiedenis waar we zuinig op moeten zijn', zegt wethouder Herbert Raat (kunst, cultuur en erfgoed).

'Het past prachtig in ons streven om de gemeente met de beste cultuureducatie van Nederland te worden.'
Wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur)

'Het is fantastisch om te zien dat buurtbewoners zich hard maken voor behoud van het theater en dat zij hiermee niet alleen een buurtfunctie vervullen, maar inwoners uit heel Amstelveen bijeen brengen. Wij kennen de wens om uit te breiden en helpen waar mogelijk, maar houden ook rekening met eventuele overlast dat het met zich mee kan brengen. Dat het theater een educatieve functie wil vervullen voor de scholen in de wijk juichen wij toe. Het past prachtig in ons streven om de gemeente met de beste cultuureducatie van Nederland te worden.'


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 14:17

Dit zijn de nieuwste RIVM-coronacijfers in Amstelveen

Amstelveen - Uit de meest actuele corona-update van het RIVM (29-9-2020) blijkt dat het aantal positief geteste personen in Amstelveen opnieuw fors is opgelopen. Ook het aantal ziekenhuisopnames en overleden personen steeg. 

Advertorial Gezondheid & welzijn gisteren 12:21

Dementie: hoe te herkennen en wat te doen?

Beginnende dementie kan soms erg lastig te herkennen zijn. Het eerste signaal van dementie komt meestal ook niet van de persoon die hier zelf aan lijdt. Vaak is het iemand die dichtbij de persoon staat, die de eerste symptomen het eerst zal herkennen. Hoe kunt u als naaste dementie herkennen? En hoe gaat u hier vervolgens mee om als de diagnose is gesteld? Kan aanvullende thuiszorg bijvoorbeeld een goede rol spelen? Samen met De Thuiszorg Student helpen wij u op weg.

Algemeen gisteren 11:57

Sterke groei zonnepanelen in Amstelveen

Amstelveen – Huishoudens en bedrijven in Amstelveen produceren de afgelopen jaren steeds meer zonnestroom. Het totale vermogen van zonnepanelen op woningen in Amstelveen is sinds 2018 gestegen met 84 procent en het Amstelveense bedrijfsleven wekte 99 procent meer zonnestroom op dan in 2018.