Vlnr: Rudolf Switser van Stadsdorp Elsrijk en wethouders Herbert Raat en Floor Gordon bij het Openluchttheater Elsrijk

Financiële injectie voor opgebloeid Openluchttheater Elsrijk

Amstelveen – Het Openluchttheater Elsrijk krijgt dit jaar eenmalig 13.500 euro van de gemeente om de programmering uit te kunnen breiden.

Met de eenmalige subsidie wil Stadsdorp Elsrijk bekijken of er een flexibel dak boven het theater kan komen en onderzoeken of er naast een zomer- ook een winterprogrammering te realiseren is. Ook kan worden geïnvesteerd in pr en communicatie.  

Revival
Zo’n vijf jaar geleden hebben betrokken buurtbewoners met hulp van de gemeente het vroeger beroemde openluchttheater Elsrijk nieuw leven ingeblazen. Dat is een succes: ieder jaar komen er meer (wijk)bewoners af op de voorstellingen. Bewonersgroep Stadsdorp Elsrijk wil de programmering graag uitbreiden.

Historie
Openluchttheater Elsrijk in Park de Ruyschlaan, vlakbij de Kruiskerk, dateert uit 1948 en werd druk bezocht tot in de jaren zeventig. Door de komst van het Cultureel Centrum in het Stadshart werd dit steeds minder en werd het theater op een gegeven moment niet meer gebruikt. In 2015 werden het podium, de coulissen, de toegangspoorten en de zaal door de gemeente Amstelveen en vrijwilligers van Stadsdorp Elsrijk opgeknapt en weer in gebruik genomen.

Heropend
Het theater werd in 2015 heropend voor wijkbewoners en trekt inmiddels publiek uit heel Amstelveen. Gedurende de zomermaanden is er een diverse programmering te zien. Wat begon met enkele voorstellingen per jaar, is inmiddels uitgegroeid naar twaalf voorstellingen in 2019 waar gemiddeld 150 tot 200 Amstelveners op afkwamen. De vrijwilligers van Stadsdorp Elsrijk willen deze groei graag doorzetten en verder professionaliseren. Zonder daarbij de maatschappelijke functie uit het oog te verliezen, namelijk het bijeen brengen van buurtbewoners en andere inwoners van de gemeente.

Educatieve functie
'Openluchttheater Elsrijk in een postzegelpark in het hart van Elsrijk was lange tijd hét theater van Amstelveen. Er ligt veel geschiedenis waar we zuinig op moeten zijn', zegt wethouder Herbert Raat (kunst, cultuur en erfgoed).

'Het past prachtig in ons streven om de gemeente met de beste cultuureducatie van Nederland te worden.'
Wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur)

'Het is fantastisch om te zien dat buurtbewoners zich hard maken voor behoud van het theater en dat zij hiermee niet alleen een buurtfunctie vervullen, maar inwoners uit heel Amstelveen bijeen brengen. Wij kennen de wens om uit te breiden en helpen waar mogelijk, maar houden ook rekening met eventuele overlast dat het met zich mee kan brengen. Dat het theater een educatieve functie wil vervullen voor de scholen in de wijk juichen wij toe. Het past prachtig in ons streven om de gemeente met de beste cultuureducatie van Nederland te worden.'


Meer nieuws

Corona Amstelveen vandaag 10:03

Blijf thuis, blijf thuis, blijf thuis Amstelveen

Amstelveen – Amstelveen telt diverse aantrekkelijke recreatieplekken en natuurgebieden, maar inwoners van Amstelveen worden dit paasweekiende opnieuw dringend opgeroepen de recreatieplekken in de gemeente zoals (heem-)parken, het Amsterdamse Bos en de natuurgebieden (polders en oeverlanden rond de Poel) niet te bezoeken en thuis te blijven.

Horeca gisteren 11:48

Lekker nieuws: Abina Afhaalservice uitgebreid

Amstelveen – Horecagelegenheid Abina aan de Amsterdamseweg breidt de speciale Afhaalservice uit met twee gerechten: een vegetarische lasagneschotel en de beroemde Oreo Cheesecake zijn aan de afhaalservice toegevoegd.