Bedrijfsjurist mr. Hella Vercammen. Katja Mali Fotografie

Flexibele arbeidsrelaties, hoe flex is het nog?

Niks geen komkommertijd de afgelopen weken, maar ‘gaan met die banaan tijd’. Nieuwe klanten stromen bij ons binnen ondanks de vakantieperiode. Is dit een signaal dat de economie steeds beter gaat? Dat hoop ik… maar ik zie ook dat het MKB met veel onzekerheid en vragen zit over nieuwe (killing) wetgeving omtrent flexibele arbeidsrelaties. Groeien wordt juist lastiger gemaakt. En nu?

Laat u goed informeren als MKB-er. Hieronder daarom een voorzet van de ergste valkuilen/misverstanden van flexibele arbeidsrelaties voor u op een rij.

Tijdelijke arbeidsovereenkomst
Ga niet de mist in met het aantal contracten, de totale duur daarvan en de proeftijd. Check altijd of uw bedrijf niet (intussen) onder een cao valt die andere regels hierover voorschrijft! Vergeet de aanzegging (= géén opzegging!) niet. Neem daarom een automatisch aanzeggingsbeding op. Concurrentiebeding is alleen mogelijk bij tijdelijke contracten als u dit schriftelijk motiveert met een zwaarwegend belang. Laat het niet standaard weg! Onder bepaalde omstandigheden heeft het wel zin! Ook een relatiebeding kan zinvol zijn bij bepaalde tijdelijke werknemers. Spreek een tussentijdse opzegbevoegdheid af, anders komt u er halverwege niet probleemloos vanaf, zelfs niet als de werknemer ermee instemt!

Uitzendkrachten
Let op bij het in dienst nemen van uitzendkrachten in dezelfde functie nadat ze op uitzendbasis bij u werkten. De teller begint niet op 0! U bent opvolgend werkgever en dan is de werknemer mogelijk voor onbepaalde tijd in dienst. De fiscus kan bij wanbetaling bij u aan kloppen voor niet afgedragen loonbelasting en sociale verzekeringspremies, ook al heeft u het uitzendbureau betaald! Check daarom of het uitzendbureau beschikt over het NEN 4400-1 certificaat en dat zij de uitzend cao’s (NBBU of de ABU) volgen.

Payroll-werknemers
Payroll-bedrijven garanderen commercieel dat zij alle juridische werkgeversrisico’s dragen, maar de werkelijkheid is anders. Payroll-krachten zijn ten eerste géén uitzendkrachten waar u snel vanaf komt. De payroll werknemer heeft namelijk dezelfde ontslagbescherming als een eigen werknemer (eis van redelijke ontslaggrond) en heeft recht op transitievergoeding. Meestal heeft het payroll bedrijf deze risico’s en kosten verdisconteerd in de kleine lettertjes. Lees daarom goed uw payroll-overeenkomst door vóór u tekent! De noodzaak van het NEN 4400-1 certificaat geldt ook hier!

ZZP-er
Een ZZP-er inhuren om bovenstaande risico’s te vermijden werkt ook niet meer. U zult steeds moeten laten toetsen of de arbeidsrelatie met de ZZP-er wel of geen echte of fictieve “dienstbetrekking” is. Indien dat het geval is, lopen alsnog alle bovenstaande risico’s. Hulp nodig bij het veilig aangaan van uw flexibele arbeidsrelaties of vragen daarover? Mail dan naar hvercammen@thelegalcompany.nl

Hella Vercammen

The Legal Company | Biesbosch 225, 10de etage | Telefoon 020 345 01 52 | info@thelegalcompany.nl | www.thelegalcompany.nl


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen 27 mrt. 2024 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.