Wilfred Mooij

(G)een garantie tegen onderverzekering

Wilfred Mooij is ­financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen. In deze aflevering over het doorlezen van kleine lettertjes; dat kan namelijk heel belangrijk zijn.

Uw goede voornemen is vast niet het doorlezen van de kleine lettertjes van uw verzekeringen (doen wij trouwens graag voor u). Toch moet u dat maar eens gaan doen als u een koophuis heeft. Ja, dit geldt ook voor appartementen. De bouwkosten zijn namelijk enorm gestegen en verzekeringsvoorwaarden lopen daar op achter.

Naar aanleiding van een con­flict tussen een verzekerde en een verzekeraar over het niet betalen van de volledige herbouwkosten bij een afgebrand huis op Texel nam het TV programma RADAR het voor ons op (5 december 2018). In een blog noemden wij woonhuisverzekeringen ‘schijnveilig’ en vergeleken wij de voorwaarden van 24 verzekeraars en de conclusies wil ik u niet onthouden.

Veel opstalverzekeringen kennen een ‘garantie tegen onderverzekering’, dat gold op Texel ook, maar blijkt toch niet zo gegarandeerd als dat het lijkt en ik zal u in het kort uitleggen waar het mis kan gaan. Zo hanteren verschillende verzekeraars, ondanks de garantie tegen onderverzekering een absoluut uitkeringsmaximum van 600.000 euro of 150% van het verzekerde bedrag. Anno 2018 een onverantwoord laag bedrag.

Ook geldt de garantie tegen onderverzekering soms niet voor monumenten, huizen die mogelijk onteigend gaan worden door de overheid, schuttingen, tuinen, zonwering en dergelijke. Ook worden onderdelen van de woning die minder dan 40% van de nieuwwaarde waard zijn vaak tegen dagwaarde en niet tegen nieuwwaarde vergoed.

Op Texel houdt de expert van de verzekeraar krampachtig vast aan de door de verzekeraar gehanteerde herbouwwaarde. Het lukt de verzekerde anno 2019 echter nog niet om voor dit bedrag een aannemer te vinden die voor dat bedrag zijn huis wil herbouwen.

Als een verzekeraar zich het recht voorbehoudt om de schade in natura te mogen vergoeden betekent dit feitelijk dat de verzekeraar en niet de verzekerde de aannemer kiest. Daardoor kijkt de verzekerde terwijl hij een garantie tegen onderverzekering heeft toch tegen een forse onderverzekering aan.

In het verleden werd de herbouwwaarde nogal eens aan de hand van de ‘herbouwwaardemeter opstalverzekering woonhuis’ vastgesteld op basis van de inhoud van de woning waarbij een gemiddelde bouwprijs per kubieke meter werd gehanteerd. Echter, deze waarden zijn inmiddels door de werkelijkheid ingehaald en veroorzaken in combinatie met de verouderde kleine lettertjes een onacceptabel risico voor u als verzekeringnemer.

Uiteraard hoop ik van harte dat u niet te maken krijgt met een forse brandschade. Dan heeft u al ellende genoeg en heeft u echt geen zin in een discussie met de verzekeraar. Het niet 100% betalen van uw herbouwkosten betekent voor u mogelijk dat u nul huis bouwt. Zorg dat het u niet overkomt.

Wilfred Mooij


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:00

In één oogopslag alle preventieve jeugdhulp

Amstelveen - Woensdagavond 19 juni overhandigden wethouders Jeugd Frank Berkhout (Amstelveen) en Bart Kabout (Aalsmeer) een folder met al het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Algemeen vandaag 07:27

D66 wil bijsturing op groenambities Amstelveen

Amstelveen - Ruimte is schaars in Amstelveen en er moeten vaak keuzes worden gemaakt tussen zaken zoals woningen, wegen en groen. D66 wil dat groen niet een restpost wordt omdat het ondergeschikt is aan andere ruimtelijke prioriteiten.

Sport gisteren 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen gisteren 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.