Geen gratis toegang tot 'stadsstrand' Amstelveen

AMSTELVEEN - Rond het nieuw te realiseren 'stadsstrand' aan De Poel in Amstelveen zijn flink wat kinken in de kabel ontstaan. Niet alleen is het zeer reëel dat straks entree moet worden betaald om gebruik te kunnen maken van de zwemvoorziening, maar ook is het college erachter gekomen dat het gebied waar het plan gerealiseerd moet worden momenteel geen horecabestemming heeft. Daarnaast bestaan zorgen over de ecologische impact van de plannen, de financiële onderbouwing én de haalbaarheid van een succesvolle exploitatie.

Diverse politieke partijen uitten gisterenavond hun zorgen over het 'strand', dat eigenlijk eerder een recreatieve weide met een kleine zwemvoorziening moet worden.

Vertraging
Bij een strakke planning had het plan volgens het college 1 juli dit jaar klaar kunnen zijn, maar wethouder Maaike Veeningen (D66)  liet gisteren in de commissievergadering Ruimte Wonen & Natuur doorschemeren dat die datum nu al niet meer gehaald wordt. Dat bleek volgens Veeningen uit een korte quickscan. Sowieso moet een bestemmingswijziging worden doorgevoerd; hoe lang het wel gaat duren is onbekend.

Wens
Veeningen liet in een verklaring vooraf aan de commissiediscussie weten dat de gemeenteraad volgende week per brief wordt geïnformeerd over de laatste stand van zaken. Volgens haar is het stadsstrand een langgekoesterde wens van de Amstelveense bevolking en heeft het college heel veel enthousiaste reacties ontvangen.

Geen gratis entree
Maar de wethouder liet ook weten dat gratis entree tot de recreatieve weide nauwelijks een optie is: 'In zwembad De Meerkamp kom je ook niet gratis binnen en daar gaat ook subsidie naar toe van de gemeente. Veeningen noemde betaalde toegang 'zeer reëel', tot zorg van de PvdA, die wil dat mensen met lagere inkomens niet worden uitgesloten. Veeningen had het over een 'niet te hoog tarief'. Maar ze vreest dat met gratis entree het gebied teveel concurrent wordt van het Amstelveense zwembad De Meerkamp.

Wel grote interesse
Liefst 32 potentiële uitbaters hebben zich inmiddels gemeld voor de exploitatie van een mogelijk Paviljoen, zo meldde Veeningen, die bleef herhalen hoeveel enthousiaste reacties het college wel niet ontvangen had. 'Wij denken dat deze zwemvoorziening een hele mooie recreatieve toevoeging zal zijn voor het Oude Dorp. Toch zei Veeningen tussen neus en lippen door dat het college nog kritisch moet kijken naar de haalbaarheid en zorgvuldig dient te handelen.

Uitbater
Maar er zitten dus nog al wat haken en ogen aan het stadsstrand met vijf geschakelde pontons, een horeca-voorziening en een zwembadje waar nog geen 30 man in past: Tessa van Wijnen vond het bijvoorbeeld opmerkelijk dat het college eerst het plan had gepresenteerd en pas daarna op zoek is gegaan naar een uitbater. Ook vond ze de investering van 750.000 euro fors.

Tel Sell
Ook de VVD, nota bene  initiatiefnemer, wilde opheldering over hoe succesvol het zwembadje eigenlijk is geweest de afgelopen jaren. De SP noemde het stadsstrand eerder een 'zwembak' en vond dat het college het plan op Tel Sell-achtige wijze heeft gepresenteerd: te mooi om waar te zijn. De partij vroeg waar nu precies de winst in zat.

Parkeerdruk
BBA ging voor het gemak maar uit van theoretisch groot succes en maakte zich vervolgens zorgen om de parkeerdruk en wilde geen groen inwisselen voor extra parkeerplaatsen. Het CDA sloot zich daarbij aan en maakte zich ook zorgen over de veiligheid en de opening- en sluitingstijd in verband met de aantrekkelijkheid voor hangjongeren, maar met een betaalde entree is dat wellicht minder aan de orde.

Op de foto
De plek aan De Poel waar een recreatieve zwemvoorziening moet komen. 


Meer nieuws

Sport vandaag 14:52

Back to the Future bij NTC Amstelveen

Amstelveen - Van zondag 30 juni tot en met zondag 6 juli vinden er in Amstelveen twee grote internationale tennistoernooien plaats. 

112 vandaag 13:58

Zoekactie in Ouderkerkerplas naar 14-jarige: slachtoffer gevonden

Ouderkerk aan de Amstel - Dinsdagmiddag rond 13.00 uur is er in de Oudekerkerplas in Ouderkerk aan de Amstel een zoekactie op touw gezet. De politiehelikopter en brandweerduikers zochten vanaf de straat Aan de Wind het water af omdat er een 14-jarige jongen vermist zou zijn. Het slachtoffer is inmiddels gevonden en overgebracht naar het ziekenhuis.  

Rubriek: Onderweg op de A9 vandaag 10:54

27 juni: webinar over de werkzaamheden aan de A9

Amstelveen - Op donderdag 27 juni, van 20.00 uur tot 21.30 uur, wordt er een webinar georganiseerd (digitaal) over de werkzaamheden aan de A9 in Amstelveen. 

Evenementen & Activiteiten vandaag 09:00

Bovenkerk verandert 13 juli tijdens Zomerfeest in olympisch dorp

Amstelveen - Zaterdag 13 juli van 14.00 tot 19.00 uur vindt in het Urbanuspark het jaarlijkse Zomerfeest in Bovenkerk plaats. Deze keer staat het feest in het teken van de Olympische Spelen. Voor één dag wordt Bovenkerk een heus olympisch dorp met o.a. leuke sportieve activiteiten voor jeugdige bezoekers. Daarnaast kunnen geïnteresseerden ook dit jaar weer langskomen voor Heel Bovenkerk Bakt, de braderie, de barbecue, heerlijke hapjes en drankjes en diverse optredens.

Evenementen & Activiteiten gisteren 17:32

Amstelveen Culinair 2024: Een culinair feest aan de Poeloever

Amstelveen - De zomer is begonnen en dat betekent dat het bijna tijd is voor hét fijnproevers evenement van het jaar: Amstelveen Culinair. Op zaterdag 6 juli wordt de prachtige poeloever, met uitzicht over De Poel en het Amsterdamse Bos, omgetoverd tot een culinaire ontmoetingsplaats. Dit jaar is het extra speciaal omdat het terrein nog nooit eerder voor een evenement is gebruikt. Met het mooie weer kunnen bezoekers hier genieten van de zonsondergang over De Poel.

Algemeen gisteren 13:51

Nieuwe naam ontmoetingsruimte Kastanjeflat onthuld: Kastanjehof

Amstelveen - Met trots is de nieuwe naam van de ontmoetingsruimte in de Kastanjeflat bekend gemaakt: Kastanjehof. Het naambord werd feestelijk onthuld door wethouder Marijn van Ballegooijen, waarmee de vernieuwde ontmoetingsplek officieel in gebruik is genomen.