De overhandiging van de verklaring aan burgemeester Tjapko Poppens

Geloofsgemeenschappen in Amstelveen roepen gezamenlijk op tot wederzijds respect

Amstelveen - De vertegenwoordigers van islamitische, joodse en christelijke geloofsgemeenschappen in Amstelveen en Buitenveldert hebben vanwege de onrust in de eigen gemeenschappen en in de samenleving een gemeenschappelijke verklaring aangeboden aan de burgemeester van Amstelveen. De geloofsgemeenschappen roepen daarin gezamenlijk op tot wederzijds respect en vragen een ieder een bijdrage te leveren om onderlinge verhoudingen te verbeteren. 

Burgemeester Poppens nam de verklaring vandaag in ontvangst bij het raadhuis van Amstelveen.

De verklaring luidt als volgt:

Als vertegenwoordigers van verschillende geloofsgemeenschappen in Amstelveen hebben wij grote zorg over de onrust in ons land na de geweldsuitbarsting rond Israël en de Palestijnse gebieden.

Voor ieder van ons is dit heilig land. Ons hart bloedt bij de inmiddels jarenlange strijd om vrede. Wij delen gezamenlijk de overtuiging dat geweld niets zal oplossen.

Op grond van onze geloofsachtergrond zien wij geen onderlinge verschillen waardoor samenleven in vrede niet mogelijk zou zijn. Wij roepen ieder die daaraan een bijdrage kan leveren op, om stappen te zetten die naar vrede kunnen leiden.

Gezamenlijk kunnen wij niet wegkijken als wij horen van angst. Angst om veilig te kunnen zijn wie je bent. Te beginnen bij het ongemak dat je wordt aangesproken op gedrag van anderen, waar je zelf niets aan kunt doen. Laat staan dat je op het gedrag van anderen beoordeeld wordt.

Wij roepen ieder op om zuiver onderscheid te maken. Tussen hier en daar. Tussen geloof en verwachting, en de huidige politieke situatie. Tussen geweld en verlangen naar vrede.

Wij zijn graag bereid om waar mogelijk onze eigen bijdrage te leveren. Daarbij denken wij concreet aan onze middelbare scholen, hun leerlingen en als eerste aan hun docenten.

Graag willen wij zo bijdragen aan de wederzijdse erkenning van de gelijkwaardigheid van ieder mens en zowel werken aan vrede, als bidden om vrede.

De verklaring is ondertekend door Rabbijn Hans Groenewoudt (Joodse gemeente Amsterdam/Amstelveen), Imam Saeed Ahmad Jatt (Ahmadiyya Moslim gemeenschap), Pastoor deken Eugène Jongerden (Heilige Maria Parochie Amstelveen Buitenveldert en Ouderkerk), Dominee Roel Knijff (Protestantse Gemeente Amstelveen-Buitenveldert) en Pastor Paul Smit (Crossroads Amstelveen).

Op de foto, vlnr: Burgemeester Tjapko Poppens, imam Saeed Ahmad Jatt, rabbijn Hans Groenewoudt, pastoor deken Eugène Jongerden, dominee Roel Knijff (niet op de foto Pastor Paul Smit).


Meer nieuws