Herbert Raat en Jet Smit voor boekhandel Venstra

'Gelukkig weer wat positieve energie in Amstelveen nu winkels weer open zijn'

Amstelveen - Dat vandaag de winkels weer open mochten, zorgde voor positieve energie in Amstelveen. Dat concludeert wethouder Herbert Raat (VVD, Handhaving), nadat hij zaterdag een rondje door Amstelveen maakte om te kijken hoe het verliep.

'Mensen zijn echt blij dat ze weer kunnen winkelen en ondernemers waren hier ontzettend aan toe,' stelt Raat, die eerder deze week aan de bel trok over de (sociale) effecten van de lockdown op de lokale samenleving. Hij sprak daarbij de vurige wens uit dat het kabinet de harde lockdown vrijdag zou versoepelen. Dat gebeurde, maar de culturele sector en de horeca blijven op last van het kabinet in ieder geval de komende 9 dagen nog dicht.

Hart onder de riem voor stadscafé De Pannenkoek

De VVD-lijsttrekker betreurt het vooral dat die keuze onvoldoende wordt uitgelegd. Dat over de grens alles (horeca, cultuur) open kan zijn en hier niet blijft ook hem bevreemden. Samen met zijn partijgenoot Jet Smit bracht Raat aan het einde van de middag een bezoek aan stadscafé De Pannenkoek, dat vandaag de deuren had geopend uit protest. Raat kon begrip opbrengen voor die eendagsactie: 'We hebben hem een hart onder de riem gestoken en een coffee-to-go gehaald', zegt Raat, die de vooraf aangekondigde actie van het stadscafé vandaag als demonstratie zag, zoals wel meer horecazeken in Nederland dat vandaag deden.

Depressief

Raat en Smit spraken met meer ondernemers: bij boekhandel Venstra aan het Stadsplein waren de medewerkers volgens hen enorm opgetogen. 'Als je als ondernemer dicht moet raakt je dat niet alleen financieel. De wereld wordt ook opeens heel klein. Veel ondernemers  kampen door die combinatie met depressieve klachten,' zegt Raat.

'Het klinkt gek, maar dat je nu simpelweg weer de Blokker in kan lopen, is natuurlijk geweldig,' wijst Raat op zijn bezoek aan winkelcentrum Westwijk, waar hij veel blije en vooral opgeluchte mensen en ondernemers sprak. Raat bemerkte overigens dat hij toch ook even moest wennen dat winkelen vandaag weer was toegestaan, na de lockdowndagen. Een beeld dat ook in het Stadshart naar voren kwam; daar werd het pas in de loop van de middag drukker na een rustige start; alsof mensen even moesten wennen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 15:44

Het Wapen voorop in oranjestrijd tegen Verenigde Staten

Amstelveen - De Amstelveense cafés zijn weer klaar voor de volgende oranjewedstrijd op het WK in Qatar: Nederland versus de Verenigde Staten. In het kleinste 'stadion' van Amstelveen (Het Wapen in het Oude Dorp) hebben ze er in ieder geval vertrouwen in: stadiondirecteuren Theo Konijnenberg en Marcel Kunst houden de beker vast omhoog.

Evenementen & Activiteiten vandaag 09:00

AmstelveenZ lezersvoordeel: Amsterdam Light Festival met Lovers Canal Cruises

Amstelveen - De Amsterdamse grachten staan tussen 1 december 2022 en 22 januari 2023 weer in het teken van het betoverende Amsterdam Light Festival. Voor de wereldberoemde rederij Lovers Canal Cruises is het traditiegetrouw een van de hoogtepunten van het vaarseizoen. AmstelveenZ biedt lezers 25 procent korting op een klassieke rondvaart tijdens het adembenemende lichtspektakel in de hoofdstad.