AmstelveenZ

Gemeente Amstelveen: hakenkruisen weerzinwekkend

AMSTELVEEN - Gemeente Amstelveen heeft met grote afschuw gereageerd op het feit dat er hakenkruisen zijn aangetroffen in de lift en de centrale hal van een lokaal verzorgingshuis. Enkele weken geleden werden in Amstelveen ook zogenaamde 'anti-jodenstickers' op winkelruiten aangetroffen.

Weerzinwekkend
Dat meldt de gemeente in persverklaring. Burgemeester Mirjam van 't Veld zegt in die verklaring: 'Ik vind dit soort uitingen weerzinwekkend. Beseft men wel wat zo'n sticker, hakenkruis of bijvoorbeeld ook de anti-semistische spreekkoren van afgelopen weekend tijdens de voetbalwedstrijd FC Utrecht-Ajax teweegbrengen bij onze Joodse inwoners?'

Oorlog
Van 't Veld sprak vorige week een 85-jarige inwoonster van Amstelveen, die tijdens de oorlog moest onderduiken en haar hele familie is kwijtgeraakt. Zij had de burgemeester een brief geschreven naar aanleiding van de demonstratie voor de vrijheid die was georganiseerd na de aanslag in Parijs. Ze was geroerd door de toespraak. Door de recente aanslagen en de antisemitische leuzen wordt zij, net als vele anderen, weer herinnerd aan de verschrikkingen in de oorlog. 'Dit is onacceptabel', zegt burgemeester Mirjam van 't Veld.

Indammen
'We hebben een grote Joodse gemeenschap in Amstelveen. Zij moeten zich net als iedereen veilig en prettig kunnen voelen in onze gemeente. Samen met de politie zitten we er bovenop. Dat mogen zij ook van ons verwachten. Zulke uitingen zorgen voor onrust. We roepen iedereen op dit te melden. Dit soort vormen van discriminatie moet snel ingedamd worden.'

Op de foto
Het Amstelveense raadhuis.


Meer nieuws

Sport vandaag 10:00

Triatleet Wouter Schuit Nederlands kampioen in zijn leeftijdscategorie

Amstelveen - Op vijftienjarige leeftijd vertrekt Wouter (22) met zijn gezin naar Amerika. Hier begint hij met atletiek, en met name het sprinten op de 800 en 1000 meter blijkt favoriet. Eenmaal terug in Nederland zet hij het hardlopen voort bij AV Startbaan. Als hij zijn enkel verzwikt, gaat hij zwemmen en wielrennen om bezig te blijven. Dit gaat zo goed, dat hij alle drie de sporten beoefent en de triathlon ontdekt. Vorige maand liep Wouter zijn eerste NK in de leeftijdscategorie 20-24 jaar. Hij wordt 1e en eindigt als 6e van alle deelnemers. Zijn volgende doel? ‘Eerst het WK in oktober en dan toewerken naar de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028.’

Algemeen gisteren 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen gisteren 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur 12 jul. 2024 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen 12 jul. 2024 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen 12 jul. 2024 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.