Milou America (De Duurzame Adviseurs) overhandigt tussen de zonnepanelen op het raadhuis het certificaat aan Floor Gordon (wethouder Duurzaamheid)

Gemeente Amstelveen ontvangt certificaat CO₂-Prestatieladder

Amstelveen - De gemeente heeft het certificaat CO₂-Prestatieladder niveau 3 ontvangen voor de stappen die er tot nu toe zijn gezet om de CO2-uitstoot te verlagen. Bij alle activiteiten, zoals mobiliteit, transport en energieverbruik, komen er CO2 en andere broeikasgassen vrij. Een CO2-footprint (of CO2-voetafdruk) is de berekening van de totale uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door een organisatie.

Inzicht

Om de certificering te krijgen moest inzicht verkregen worden in de eigen CO₂-footprint en in de mogelijkheden om het verbruik te verminderen. 'Wij zijn bijzonder gemotiveerd om onze uitstoot te verminderen. Maar waar begin je en welke investering loont het meest? Zonder goed inzicht kun je geen ambitieuze reductie realiseren. Het was een flinke klus, maar deze certificering is een zeer belangrijke stap om onze CO2-uitstoot doelgericht en verstandig te verlagen', vertelt Floor Gordon (wethouder Duurzaamheid).

Verminderen

De gemeentelijke organisatie wil in 2026 ten opzichte van 2021 de CO₂-uitstoot verminderen met 40 procent. In 2021 stootte de organisatie, inclusief Amstelveen Sport, ongeveer 3.600 ton CO₂ uit. Dat is vergelijkbaar met het jaarverbruik van 742 huishoudens. In 2030 wil de gemeentelijke organisatie onafhankelijk van fossiele brandstoffen, zoals gas, zijn en CO₂-uitstootvrij werken.

Aanpak

'Dankzij de CO₂-Prestatieladder weten we bijvoorbeeld dat het wagenpark nu 47 procent van de totale CO2-footprint van de gemeentelijke organisatie is. Daarom hebben we een transitieplan gemaakt met een vervangingsplanning tot 2030 van de 52 zwaardere en specialistische voertuigen. Denk daarbij aan vuilniswagens, veegmachines en kolkenzuigers. Als alle voortuigen in 2030 vervangen zijn hebben we geen uitstoot meer', aldus Floor Gordon.

De dienstvoertuigen en bestelbusjes rijden al enige jaren op groene stroom. Ook lopen er projecten om de uitstoot van het zakelijk vervoer (werk-werk) en het woon-werkverkeer te verminderen en fietsen en lopen te stimuleren. Daarbij werkt de gemeente ook meteen aan een betere bereikbaarheid van het raadhuis en de gezondheid van haar medewerkers.  

Isolatie

Daarnaast isoleert de gemeente het Raadhuis en ander vastgoed van de gemeente. De verwarming staat lager en de gebruikstijden zijn verkort. Op het vastgoed van de gemeente worden in totaal 3500 extra zonnepanelen geïnstalleerd. Nu liggen er al 1245 zonnepanelen op het raadhuis en de andere gebouwen. Daarnaast creëert de gemeente bewustwording onder medewerkers, zoals het stimuleren van de fiets.

Mooie eerste stap

'Dit is een mooie eerste stap, maar we zijn er nog lang niet. We streven ernaar om de eigen organisatie op orde te hebben, continu te verbeteren en uiteindelijk ook invloed uit te kunnen oefenen op organisaties, binnen en buiten onze keten', besluit Gordon.

Alle informatie over de CO₂-footprint van de gemeente is te vinden op Gemeente Amstelveen vermindert CO₂-uitstoot.

Over de CO2-prestatieladder

De CO2-Prestatieladder is een duurzaamheidsinstrument dat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van CO2 en kosten. De CO2-Prestatieladder is een CO2-managementsysteem dat bestaat uit 5 niveaus. Tot en met niveau 3 gaat een organisatie aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie (en alle projecten). Meer weten over de ladder en de verschillende niveaus? Wat is de Ladder (co2-prestatieladder.nl)


Meer nieuws

Algemeen gisteren 21:18

Ludiek wereldrecord: levensgroot melkpak op 27 meter hoogte langs A9

Amstelveen/Ouderkerk - De Boeren van Amstel hebben vandaag in samenwerking met Vogelbescherming Nederland succesvol het grootste melkpak ter wereld  tot een hoogte van 27 meter de lucht in gehesen langs Rijksweg A9 ter hoogte van Ouderkerk/Amstelveen.

Amstelveen van voorheen gisteren 21:07

Amstelveen van voorheen (353)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 353 een oude prentbriefkaart van de Da Costalaan.

Algemeen gisteren 08:48

Ontdek Amstelland op Amstellanddag: vandaag meer dan 50 locaties open

Amstelveen - In natuurgebied Amstelland is vandaag (zondag 4 juni) op meer dan vijftig locaties van alles te beleven en te ontdekken in het kader van Amstellanddag. Een breed scala bezienswaardigheden en activiteiten voor jong en oud laat de diversiteit en bijzonderheid van Amstelland zien.

112 3 jun. 2023 09:38

Ravage na nachtelijke klapper Buitenveldert

Buitenveldert - Op de Van Neijenrodeweg bij de Van Leijenberglaan in Buitenveldert heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een zwaar ongeval plaatsgevonden.

Sport 2 jun. 2023 21:09

Amstelveen huldigt hockeykampioenen Pinoké en Amsterdam

Amstelveen - De hockeyers Heren 1 van Pinoké en Dames 1 van Amsterdam zijn vrijdagmiddag gehuldigd in Amstelveen voor het behalen van de landstitel. 'Wij zijn supertrots op de prestaties van beide clubs', zei burgemeester Tjapko Poppens. 'De Amstelveense jeugd heeft er met jullie nieuwe helden bij.'