Milou America (De Duurzame Adviseurs) overhandigt tussen de zonnepanelen op het raadhuis het certificaat aan Floor Gordon (wethouder Duurzaamheid)

Gemeente Amstelveen ontvangt certificaat CO₂-Prestatieladder

Amstelveen - De gemeente heeft het certificaat CO₂-Prestatieladder niveau 3 ontvangen voor de stappen die er tot nu toe zijn gezet om de CO2-uitstoot te verlagen. Bij alle activiteiten, zoals mobiliteit, transport en energieverbruik, komen er CO2 en andere broeikasgassen vrij. Een CO2-footprint (of CO2-voetafdruk) is de berekening van de totale uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door een organisatie.

Inzicht

Om de certificering te krijgen moest inzicht verkregen worden in de eigen CO₂-footprint en in de mogelijkheden om het verbruik te verminderen. 'Wij zijn bijzonder gemotiveerd om onze uitstoot te verminderen. Maar waar begin je en welke investering loont het meest? Zonder goed inzicht kun je geen ambitieuze reductie realiseren. Het was een flinke klus, maar deze certificering is een zeer belangrijke stap om onze CO2-uitstoot doelgericht en verstandig te verlagen', vertelt Floor Gordon (wethouder Duurzaamheid).

Verminderen

De gemeentelijke organisatie wil in 2026 ten opzichte van 2021 de CO₂-uitstoot verminderen met 40 procent. In 2021 stootte de organisatie, inclusief Amstelveen Sport, ongeveer 3.600 ton CO₂ uit. Dat is vergelijkbaar met het jaarverbruik van 742 huishoudens. In 2030 wil de gemeentelijke organisatie onafhankelijk van fossiele brandstoffen, zoals gas, zijn en CO₂-uitstootvrij werken.

Aanpak

'Dankzij de CO₂-Prestatieladder weten we bijvoorbeeld dat het wagenpark nu 47 procent van de totale CO2-footprint van de gemeentelijke organisatie is. Daarom hebben we een transitieplan gemaakt met een vervangingsplanning tot 2030 van de 52 zwaardere en specialistische voertuigen. Denk daarbij aan vuilniswagens, veegmachines en kolkenzuigers. Als alle voortuigen in 2030 vervangen zijn hebben we geen uitstoot meer', aldus Floor Gordon.

De dienstvoertuigen en bestelbusjes rijden al enige jaren op groene stroom. Ook lopen er projecten om de uitstoot van het zakelijk vervoer (werk-werk) en het woon-werkverkeer te verminderen en fietsen en lopen te stimuleren. Daarbij werkt de gemeente ook meteen aan een betere bereikbaarheid van het raadhuis en de gezondheid van haar medewerkers.  

Isolatie

Daarnaast isoleert de gemeente het Raadhuis en ander vastgoed van de gemeente. De verwarming staat lager en de gebruikstijden zijn verkort. Op het vastgoed van de gemeente worden in totaal 3500 extra zonnepanelen geïnstalleerd. Nu liggen er al 1245 zonnepanelen op het raadhuis en de andere gebouwen. Daarnaast creëert de gemeente bewustwording onder medewerkers, zoals het stimuleren van de fiets.

Mooie eerste stap

'Dit is een mooie eerste stap, maar we zijn er nog lang niet. We streven ernaar om de eigen organisatie op orde te hebben, continu te verbeteren en uiteindelijk ook invloed uit te kunnen oefenen op organisaties, binnen en buiten onze keten', besluit Gordon.

Alle informatie over de CO₂-footprint van de gemeente is te vinden op Gemeente Amstelveen vermindert CO₂-uitstoot.

Over de CO2-prestatieladder

De CO2-Prestatieladder is een duurzaamheidsinstrument dat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van CO2 en kosten. De CO2-Prestatieladder is een CO2-managementsysteem dat bestaat uit 5 niveaus. Tot en met niveau 3 gaat een organisatie aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie (en alle projecten). Meer weten over de ladder en de verschillende niveaus? Wat is de Ladder (co2-prestatieladder.nl)


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 21:10

Amstelveen van voorheen (408)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 408 een oude ansichtkaart van het Nicolaas Tulp Ziekenhuis (thans Ziekenhuis Amstelland).

Algemeen gisteren 16:55

Sponsorloop Maurits (17) voor Hersenstichting groot succes

Amstelveen, 24 juni 2024 – De door de Amstelveense student Maurits (17) georganiseerde sponsorloop is afgelopen vrijdag een groot succes geworden. Het oorspronkelijke streefbedrag van € 1.800,00 werd ruimschoots overschreden, met een uiteindelijke opbrengst van maar liefst € 6.705,00. Deze opbrengst komt ten goede aan de Hersenstichting, een organisatie die zich inzet voor mensen met hersenaandoeningen.

Algemeen gisteren 09:00

HV Myra en Toplenzen slaan handen ineen: goed zicht de sleutel tot hockeysucces

Amstelveen - Hockeyvereniging Myra en Toplenzen, de internetwinkel van Groenhof Optiek, hebben afgelopen week na drie jaar hun sponsordeal verlengd. Een match made in heaven; goed zicht is immers de sleutel tot hockeysucces. In de snelle wereld van hockey is een scherp zicht niet alleen een voordeel, maar vooral een noodzaak. Met het slogan ‘goed gezien’ is voor Toplenzen het sponsoren van HV Myra een logische keuze.

112 22 jun. 2024 20:36

Politie treft gestolen scooter aan in winkelwagentje

Amstelveen - Vanmiddag omstreeks 17.00 uur is op de Melkweg in Amstelveen een gestolen scooter aangetroffen. Een man zou met een Albert Heijn-karretje met daarin de scooter gelopen hebben en is er vandoor gegaan toen een omstander de politie belde. 

Algemeen 22 jun. 2024 08:00

In één oogopslag alle preventieve jeugdhulp

Amstelveen - Woensdagavond 19 juni overhandigden wethouders Jeugd Frank Berkhout (Amstelveen) en Bart Kabout (Aalsmeer) een folder met al het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Algemeen 22 jun. 2024 07:27

D66 wil bijsturing op groenambities Amstelveen

Amstelveen - Ruimte is schaars in Amstelveen en er moeten vaak keuzes worden gemaakt tussen zaken zoals woningen, wegen en groen. D66 wil dat groen niet een restpost wordt omdat het ondergeschikt is aan andere ruimtelijke prioriteiten.