Gemeente Amstelveen vreest totaal IT-infarct; pijlsnel miljoenen nodig

AMSTELVEEN – De computersystemen in het raadhuis van Amstelveen zijn zo traag en storingsgevoelig dat de gemeente aankomende zomer een totaal IT-infarct vreest, waarbij geen ambtenaar in het raadhuis nog digitaal kan werken. ‘Dat betekent dat het grootste deel van onze dienstverlening stopt’, zo wordt gemeld in een raadsvoorstel waarin met de grootste spoed 2,8 miljoen euro wordt gevraagd voor nieuwe hard- en software.

De gemeente heeft al meerdere keren medewerkers van de afdeling belastingen noodgedwongen naar huis moeten sturen omdat niet meer te werken valt met de huidige systemen. En cruciale achterliggende systemen (Citrix-servers) van het Amstelveense ICT-netwerk blijken vanaf medio dit jaar (eind juni/begin juli) niet langer meer te worden ondersteund door leveranciers. De capaciteit van de huidige ICT-systemen schiet al ernstig tekort door overbelasting mede door het toenemend gebruik van benodigde (web)applicaties

Uitval

Medewerkers op diverse vakafdelingen ervaren continu traagheid en uitval (van systemen dan) op hun werkplek. Storingen en uitval doen zich vooral voor op de afdeling Belastingen en het Sociaal Domein, maar feitelijk zijn alle afdelingen de dupe.

Overal traagheid

De traagheid doet zich niet alleen voor in Outlook en internetbrowsers, maar ook web-georiënteerde applicaties werken niet goed en daarbij is ook nog het WiFi-netwerk verouderd en ontoereikend. Gevolg is dat de gemeente veel productietijd verliest. Een investering van 2,8 miljoen euro is zeer snel noodzakelijk: zo snel dat niet kan worden gewacht op de eerder uitgedachte en opgestelde investeringsagenda voor de digitale transformatie van de gemeentelijke organisatie en dienstverlening. 

Calamiteit

De gemeente noemt de kans zeer reëel dat zich daadwerkelijk een calamiteit voordoet na 30 juni 2018. ‘De consequentie is zo verstrekkend, dat wij deze vanuit risico-acceptatie niet aanvaardbaar vinden’, wordt gesteld in het raadsvoorstel.

Oplossing

De gemeente zegt, na een second opinion te hebben gevraagd, voor 2,8 miljoen euro met een oplossing te kunnen komen (nieuwe hard- en software) die op korte termijn is te implementeren en die niet leidt tot desinvesteringen in de toekomst. Einde april komt het voorstel in commissieverband aan de orde.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 18:13

Museumspoorlijn Amstelveen definitief tot monument verklaard

Amstelveen - Het Amstelveense gedeelte van de museumspoorlijn die loopt tussen Bovenkerk in Amstelveen en het Haarlemmermeerstation in Amsterdam, is vandaag definitief aangewezen als gemeentelijk monument vanwege de cultuurhistorische waarde.   

Verkeer & Vervoer gisteren 14:17

Amstelveen stelt verbreding van Bovenkerkerweg uit: nu te duur

Amstelveen - De verdubbeling van de drukke Bovenkerkerweg wordt uitgesteld tot 2023. Tijdens de voorbereiding is gebleken dat de weg in z’n geheel vernieuwd moet worden en deze extra kosten wil de gemeente niet maken tijdens de coronacrisis. 

Zakelijk gisteren 09:44

JobZ: Centralpoint zoekt accountmanager

Amstelveen - Centralpoint, de grootste IT-reseller van de Benelux en gevestigd in Amstelveen, groeit nog steeds en zoekt een nieuwe accountmanager. 

Algemeen 25 mei 2020 18:23

Amstelveen is jarig

Amstelveen - De verjaardag van Amstelveen, vorig jaar nog groots gevierd met het evenement 24H, gaat dit jaar in stilte voorbij door de corona-maatregelen. Amstelveen is vandaag (25 mei) 621 jaar oud geworden.