Gemeente Amstelveen

Gemeente Amstelveen werkt met nieuwe plannen aan klimaat en duurzaamheid

AMSTELVEEN - Gemeente Amstelveen heeft op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, een aantal nieuwe plannen gepresenteerd die bij moeten dragen aan duurzaamheid en het klimaat in de regio. Zo komt er een speciaal duurzaamheidsfonds en een samenwerking met omliggende gemeenten.

Gemeente Amstelveen, het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en veertien regiogemeenten werken samen aan een klimaatbestendige regio. Aan de hand van een stresstest wordt de kwetsbaarheid van de regio onderzocht als het gaat om wateroverlast en hittestress. Alle gemeenten moeten in 2019 een stresstest hebben gedaan. Dit komt voort uit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie dat afgelopen Prinsjesdag is gepresenteerd.

Reconstructies
BBA-wethouder Peter Bot (Duurzaamheid) legt uit: “Wij nemen bij reconstructies in onze wijken maatregelen om extreme hitte en zware regenbuien te kunnen opvangen. Denk aan het verbeteren en sturen van de afvoer van water in de straten. Inwoners kunnen zelf ook bijdragen aan een klimaatbestendige stad."

Duurzaamheidsfonds
Met het nieuwe duurzaamheidsfonds wil de gemeente initiatieven van bewoners en organisaties stimuleren die bijdragen aan het duurzamer maken van woningen en gebouwen in Amstelveen. Het fonds heeft 500.000 euro beschikbaar voor de komende twee jaar. Wethouder Bot legt het doel van de plannen uit: “Amstelveen wil in 2040 onafhankelijk zijn van fossiele energiebronnen. Als gemeente kunnen wij dit doel niet alleen bereiken."

CO2-uitstoot
"Als bewonersgroepen, VvE’s of organisaties met een initiatief komen dat bijdraagt aan energiebesparing of aan het opwekken van duurzame energie, dan kunnen zij een aanvraag voor lening of subsidie doen bij het fonds. Het initiatief moet zich richten op meerdere woningen of gebouwen en daadwerkelijk zorgen voor reductie van CO2-uitstoot op het grondgebied van Amstelveen", licht Bot toe.

Aanjager
Enkele voorbeelden van activiteiten zijn haalbaarheidsonderzoeken, een collectief zonnepanelenproject, nemen van duurzame maatregelen bij een VvE of het organiseren van een wijkactie gericht op particuliere huiseigenaren. Om het geheel in goede banen te leiden heeft de gemeente een Aanjager Duurzaamheidsfonds aangesteld. Carina Dijkhuis adviseert initiatiefnemers bij het opstellen van de aanvraag voor een subsidie of lening en brengt hen in contact met mogelijke samenwerkingspartners met duurzaamheidsexpertise binnen en buiten de gemeentelijke organisatie.

 


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.