Gemeente Amstelveen

Gemeente bezoekt statushouders in dienst bij Hema

AMSTELVEEN - Afgelopen week heeft wethouder Werk en Inkomen Maaike Veeningen (D66) samen met raadslid Marina Casadei (SP) en Matchez de vestiging van Hema in het centrum van Amstelveen bezocht. Reden voor het bezoek was dat de Hema in het Stadshart statushouders, zoals voormalige vluchtelingen en asielzoekers, een kans geeft op werk.

Vertegenwoordigers van de gemeente gingen bij de Hema langs nadat mevrouw Casadei vragen had gesteld tijdens een raadsvergadering. Zij gaf aan te hebben gehoord dat de statushouders slechts 3 euro per uur zouden verdienen en dat het eerste contract door de Hema nooit verlengd werd.

Misverstanden
Na een gesprek met de leidinggevende van de vestiging bleek al snel dat de verhalen op misverstanden berusten. Als de gestarte statushouders tijdens de proefplaatsing zich ontwikkelen, krijgen ze wel degelijk een vervolgcontract, ook als ze nog niet op het niveau van reguliere medewerkers zitten. Inmiddels hebben drie van der vier medewerkers een nieuw contract gekregen en zij gaven aan erg blij te zijn met de kansen die ze bij de Hema krijgen. Ze kunnen vervolgopleidingen doen en zichzelf ontwikkelen en verdienen daarbij hetzelfde als andere medewerkers.

Taalbarrière
Voor statushouders kan het lastig zijn om werk te vinden, zeker als ze de Nederlandse taal nog niet goed spreken. Bij de Amstelveense vestiging van de Hema krijgen statushouders de kans om tijdens het werk hun Nederlands verder te ontwikkelen. Statushouders in Nederland kunnen worden begeleid door Matchez, een organisatie die zich inzet om voormalige vluchtelingen en asielzoekers aan het werk te krijgen. Het is niet altijd makkelijk om werkgevers te vinden die bereid zijn rekening te houden met de bijzondere omstandigheden van sommige statushouders en hen een kans willen geven om werkervaring op te doen. "Het is mooi dat de Hema deze kansen en de flexibiliteit wel biedt zodat statushouders hun werk kunnen combineren met de inburgering. Zo krijgen ook deze Amstelveners de kans om duurzaam aan het werk te gaan en onderdeel uit te maken van onze samenleving", schrijft de gemeente in een persbericht.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 20:09

RTVA wil nu 235.000 euro per jaar voor nieuwe omroep

Amstelveen – De lokale omroep RTVA zegt jaarlijks minimaal 235.000 euro subsidie van gemeente Amstelveen nodig te hebben om samen met NH Nieuws verder te kunnen onder de vlag van AmstelNieuws