Gemeente dwingt pizzeria Gusto te stoppen met houtoven

Gemeente dwingt pizzeria Gusto te stoppen met houtoven Foto: Gusto World of Pizza

AMSTELVEEN - De populaire pizzeria 'Gusto World of Pizza' in het Oude Dorp van Amstelveen moet van het college van B en W binnen zes weken stoppen met het gebruik van de traditionele houtoven.


- Lees verder onder deze advertentie -

De afvoerpijp van de houtoven zorgt voor teveel (schadelijke) overlast bij omwonenden. Wethouder Herbert Raat (VVD, handhaving) heeft er geen vertrouwen meer in dat nieuwe aanvullende maatregelen een oplossing bieden en wil de overlast voor omwonenden beëindigen. Gusto had eerder een vergunning gekregen voor de afvoerpijp via een vergunningentraject. 

Niet acceptabel
Raat meldde medio juni, na klachten van buren en omwonenden, dat de situatie rondom de afvoerpijp niet acceptabel was. 'Ondanks een handhavingstraject, waarin maatwerkvoorschriften zijn opgelegd, is de situatie niet verbeterd', concludeert de wethouder.

Stoppen
'Daarom is besloten om de ondernemer van de pizzeria te sommeren te stoppen met het gebruik van de houtoven, binnen zes weken. Dit gebeurt niet per direct omdat op grond van vaste rechtspraak een redelijke begunstigingstermijn moet worden gehanteerd', meldt Raat in een brief aan de gemeenteraad.

Reactie eigenaar
Het besluit valt voor de eigenaar van Gusto rauw op zijn dak. Hij heeft zich altijd constructief getoond, maar moet nu binnen zes weken een oplossing zoeken. 'Zwaar balen, ik weet het even niet en ga mij bezinnen op wat ik moet doen. Dit had ik niet verwacht'. Dat hij vlak voor de (voor horeca gouden) decembermaand zijn houtoven niet meer mag gebruiken, baart hem zorgen. De houtoven is het succes van de pizza's van Gusto.

Ingrijpend
Raat noemt in de brief de beslissing van het college 'ingrijpend voor de ondernemer': 'Ondanks zijn inspanningen verbetert de situatie echter niet. Daarom zal er deze week een aanschrijving verstuurd worden waarin staat dat de rookgas-, roet- en geuroverlast binnen zes weken na aanschrijving van de ondernemer moet worden beperkt tot een aanvaardbaar niveau.'

Houtstook
Indien Gusto nog steeds houtstook wenst toe te passen, dan kan dit in de toekomst door afgezogen dampen en gassen naar de buitenlucht twee meter boven het hoogste punt in een straal van 25 meter uit te stoten én deze door een doelmatige ontgeuringsinstallatie te leiden.

Stoppen
De ondernemer kan volgens Raat ook de houtstook ook staken en de oven elektrisch of met gas verwarmen. 'In dat geval voldoet hij aan de last maar dient hij altijd nog de geurhinder te beperken tot een aanvaardbaar niveau.'


Reacties