De Legmeerdijk/Noorddammerlaan bij de Urbanuskerk

Gemeente in gesprek met bewoners Bovenkerk over verkeersplannen

Amstelveen - Gemeente Amstelveen meldt in gesprek te zijn met bewoners uit Bovenkerk, omdat er grote zorgen zijn over een toename van (sluip-)verkeer als gevolg van de aan te leggen bussluis voor de Urbanuskerk (hoek Noorddammerlaan-Legmeerdijk).

Het gaat om bewoners van het gebied midden-Bovenkerk, dat door de gemeente wordt aangeduid als het ‘benedendijkse oude woongebied'. 

Om tafel

'We gaan met de bewoners om de tafel om een plan uit te werken. Als blijkt dat de bussluis bij de Urbanuskerk inderdaad zorgt voor onveilige verkeerssituaties als gevolg van te veel autoverkeer in dit deel van Bovenkerk, kunnen wij snel aanvullende maatregelen nemen,'zegt wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer, VVD).

Sluipverkeer Bovenkerk

De wethouder ontving afgelopen vrijdag 5 maart een petitie van bezorgde bewoners waarin zij hun zorgen uitten over sluipverkeer. Ellermeijer zei toe om samen met bewoners en belanghebbenden van Bovenkerk per direct te starten met de voorbereidingen om een plan uit te werken voor aanvullende verkeersmaatregelen in heel Bovenkerk.

'De voorbereidingen van de aanvullende maatregelen lopen parallel met de voorbereidingen van de aanleg van de bussluis voor de Urbanuskerk. Concrete oplossingen voor effectieve aanvullende maatregelen kunnen zo versneld uitgevoerd worden mocht de bussluis tot belangrijke ongewenste effecten leiden in de verkeersbewegingen in Bovenkerk', meldt de gemeente in een persbericht.

Bussluis

Het College van B en W besloot in januari 2021 tot de bussluis om Bovenkerk verkeersveiliger te maken na verkeersanalyses en een uitgebreid participatietraject. De route langs de Urbanuskerk (Noorddammerlaan – Legmeerdijk) wordt nu door autoverkeer gebruikt als doorgaande route, langs woningen en dwars door Bovenkerk. Het is een smalle weg die ook door fietsers en bromfietsers wordt gebruikt en niet geschikt is als doorgaande ontsluitingsroute in de noord-zuidverbindingen in Amstelveen. Het drukke doorgaande verkeer langs deze route zorgt voor een onveilige verkeerssituatie.

Actiecomité Veilig Bovenkerk weet niets van gesprekken

Het Actiecomité Veilig Bovenkerk laat in een persbericht weten er niets van te weten dat de gemeente in gesprek is met bewoners: 'Het Comité is in afwachting van de afhandeling van haar bezwaarschrift tegen deze nieuwe bussluis. En is niet in gesprek met de gemeente om aanvullende maatregelen uit te werken, zoals deze vanmorgen in een persbericht meldde.'

'Daarbij heeft het comité vorige week aan de heer Ellermeijer aangegeven dat zij het voorstel van de gemeente niet concreet vindt en het geen veiligheid garandeert voor héél Bovenkerk. Daarnaast geeft de gemeente ook nog geen gehoor aan de met 400 handtekeningen ondertekende petitie van de bewoners van midden Bovenkerk die het draagvlak-onderzoek naar de bussluis overnieuw willen laten doen wegens oneerlijkheden.'

'Het actiecomité is van mening dat in gesprek blijven verstandig is, maar wel op basis van gelijkheid, volledigheid van informatie en met bewoners uit álle delen van Bovenkerk. Daarom gaat het actiecomité nu het gesprek met alle delen van Bovenkerk aan, om zo een draagvlak te creëren voor veiligheid in heel Bovenkerk, aldus het comité in een persbericht.

Toezegging

De gemeente laat op haar beurt weten dat tijdens de overhandiging van de petitie afgelopen  vrijdag de wethouder de toezegging bevestigde samen met bewoners tot een plan te komen.  Deze toezegging werd afgelopen donderdag door de wethouder gedaan tegen drie vertegenwoordigers van de bewoners in een gesprek met de wethouder en de projectleider.

Deze vertegenwoordigers is volgens de gemeente  ook schriftelijk bevestigd dat de gemeente met hen in gesprek gaat om samen een plan te maken met aanvullende maatregelen zodat snel kan worden geschakeld als de ontstane verkeerssituatie daarom vraagt. Ook het wijkplatform is inmiddels op de hoogte gesteld van deze toezegging, zo meldt de gemeente desgevraagd.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen 18 apr. 2024 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.