Darshan Sloot van Ondernemersvereniging Amstelveen overhandigt het eindrapport aan wethouder Floor Gordon. [Gemeente Amstelveen]

Gemeente wil circulaire economie stimuleren

Amstelveen – De gemeente Amstelveen is een voorstander van de circulaire economie. In verband hiermee wordt er in samenwerking met het bedrijfsleven geprobeerd om zo veel mogelijk grondstoffen opnieuw te gebruiken.

Een toekomstbestendige economie is volgens de gemeente een circulaire economie. In een circulaire economie worden geen eindige grondstoffen uitgeput en worden reststoffen volledig opnieuw ingezet.

Belangrijk

De gemeente Amstelveen vindt het belangrijk om inzicht te hebben in de kansen van het hergebruik van grondstoffen. Het bedrijf Circle Economy heeft in kaart gebracht waar de kansen voor een circulaire economie liggen en welke grondstoffen geschikt zijn voor hergebruik. Vervolgens heeft de gemeente in een consortium samengewerkt met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven om gebruik te kunnen maken van de resultaten van het onderzoek.

Vervolgens zijn er vier concrete pilots geformuleerd. Op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, is het eindrapport vastgesteld door het consortium en zijn deze pilots van start gegaan.

“De conclusie van het rapport is dat de realisatie van een circulaire economie een systeemverandering vergt en dus tijd en moeite kost”, zegt wethouder van Economische Zaken en Duurzaamheid Floor Gordon in een persbericht van de gemeente. “Geconfronteerd met deze enorme uitdaging, maken de pilots de circulaire economie tastbaar en behapbaar. Tegelijk geven ze een impuls aan belangrijke delen van de circulaire economie van Amstelveen. Deze scan is het startsein voor verdere samenwerking tussen gemeente en het bedrijfsleven, waarbij gemeente en bedrijven inzetten op circulair inkopen en het tegengaan van waardeverlies van grondstoffen.”

Afvalinzameling

Bij een van de pilots zet het IT-bedrijf Centralpoint samen met de Ondernemersvereniging Amstelveen, Rabobank Amstel en Vecht en afvalbeheerder Meerlanden een campagne op voor Amstelveense ondernemers om hoogwaardig hergebruik van ICT-apparatuur te stimuleren. Daarnaast slaan bij een andere pilot de ondernemers van het Oude Dorp de handen ineen om de gescheiden afvalinzameling te verbeteren. Dat is een voorwaarde voor hoogwaardig hergebruik van materialen. Ook bespaart gescheiden afvalinzameling de kosten voor de ondernemers en vermindert het de overlast van vrachtverkeer in het Oude Dorp.

De gemeente neemt de twee overige pilots voor haar rekening. Zo wordt de dakrenovatie van een gemeentegebouw circulair aanbesteed. De kennis die de gemeente hierbij opdoet zal vervolgens worden ingezet bij volgende aanbestedingen. Het doel is om er voor te zorgen dat in 2030 alle aanbestedingen van de gemeente circulair zijn.

Daarnaast maakt de gemeente een start met circulaire gebiedsontwikkeling. De gemeente stelt voor de herontwikkeling van bedrijventerrein Legmeer een duurzaamheidskader op dat ook toegepast kan gaan worden voor andere gebieden.


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.