Gemeente Amstelveen

Gemeente wil in zee met nieuwe huurder voormalige sjoel Randwijcklaan

Amstelveen - Het in 2018 door de gemeente voor 1 miljoen euro aangekochte monumentale gebouwtje aan de Randwijcklaan 13, dat vroeger dienst deed als sjoel, krijgt zeer vermoedelijk een nieuwe (maatschappelijke) huurder.

De gemeente kocht het gebouw in 2018 en wees het destijds aan als gemeentelijk monument, om het gebouw van de slopershamer te redden; een zaak waar diverse omwonenden voor streden.

Synagoge

Het gebouw uit 1930 werd ontworpen door architect Philip Warners volgens de bouwstijl van de Amsterdamse School. In de beginjaren werd het gebouw gebruikt als wijklokaal van de Nederduits hervormde gemeente. In 1938 werd het ingewijd als synagoge en gebruikt als school voor Joodse leerlingen die elders niet welkom waren. Het gebouw speelde een belangrijke rol voor de Joodse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In het gebouw zijn sinds de aankoop door de gemeente uitsluitend maatschappelijke en educatieve activiteiten toegestaan. Het was de bedoeling het gebouw daar geregeld voor te gebruiken. In 2019 maakte de gemeente bekend dat Heem Locaties het gebouw voor de gemeente tegen een maatschappelijk tarief verhuurde. De afgelopen jaren vond er een aantal activiteiten met een educatief karakter plaats (zoals deelname aan de Open Monumentdag).  Ook werd het pand kleinschalig verhuurd, maar slechts een klein deel van die verhuren had een maatschappelijk of educatief karakter.

Maatschappelijke instelling

Een maatschappelijk instelling, onbekend welke, heeft inmiddels interesse getoond in huur van het gebouwtje. Omdat de gemeente het belangrijk vindt om de bijzondere historie van het pand onder de publieke aandacht te houden, zijn er nu plannen om het voorportaal van het pand educatief in te richten en het lokaal te verhuren aan de maatschappelijke instelling.

Op deze manier krijgt het pand volgens de gemeente een duurzaam maatschappelijke bestemming én kan het ook bezocht worden door het publiek, bijvoorbeeld tijdens de Open Monumentendagen of stadswandelingen.


Meer nieuws

Sport vandaag 14:00

Uplift breidt uit met small group training: personal training met zijn vieren

Amstelveen - Al vier jaar timmeren de ‘Ralfen’ druk aan de weg met UPLIFT. Met hun high-end personal trainingsstudio aan de Amsterdamseweg helpen Ralph en Ralf hun clientèle om hen zo fit en weerbaar mogelijk te maken. Naast personal- en duo-training, breiden ze uit met small group training.

Columns vandaag 09:24

Column Geertje Visser: Overvallen

Amstelveen - Ondanks wat overvallen, autokraken, woninginbraken, jongeren die met messen zwaaiden, jongeren die met nepwapens zwaaiden (zwaaiden jongeren gewoon maar eens voor de gezelligheid, hè?) en vechtpartijen, kunnen we rustig slapen hier in Amstelveen. Amstelveners waarderen hun veiligheid namelijk meer dan mensen in andere gemeenten met meer dan 70.000 inwoners. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023 die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde. Geweldig nieuws natuurlijk, want niets zegt zoveel over veiligheid als de waardering ervan, nietwaar?

Sport gisteren 14:00

Rugbyer Enzo Fontein: 'mijn toekomst ligt in Engeland'

Amstelveen - Enzo Fontein (17) is een rugbyer bij de Amstelveense Rugbyclub ARC. Met zijn team haalde hij drie keer de NK-finale en in 2022 mochten ze de titel Nederlands Kampioen op hun naam schrijven. Begin 2024 was Enzo genomineerd voor Amstelveens talent van het jaar tijdens het Amstelveen Sportgala. Hij werd runner-up en zijn rugbyclub werd als winnaar uitgeroepen tot Vereniging van het jaar. Met zijn zeventien jaar is hij nog jong, maar dat staat zijn grootse dromen niet in de weg. Als het aan hem ligt, vertrekt hij dit schooljaar nog naar Engeland om zijn dromen te verwezenlijken.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 10:27

Fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen

Amstelveen - Visit Amstelveen en Canon organiseren deze lente een fotowedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de mooiste natuurfoto. Het voorjaar is dé tijd om er op uit te gaan in Amstelveen. Neem je smartphone en/of camera mee om de natuur vast te leggen, want je kunt er een mooie prijs mee winnen én de mooiste foto’s krijgen een plekje in een tentoonstelling in het Cobra Museum!

Algemeen 11 apr. 2024 16:03

MEAN WELL sponsort sportveldje voor Oekraïense vluchtelingen bij opvanglocatie

Amstelveen - Deze week is een multifunctionele sportveldje bij de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Kronenburg (Sonjashnik) geopend. MEAN WELL, een Taiwanees bedrijf dat sinds 2006 is gevestigd in Amstelveen, is de sponsor van het sportveldje en leverde ook bijbehorende voorzieningen, zoals goals, ballen en netten.