Wethouder Marijn van Ballegooijen. [Beeld: Anko Stoffels]

Gemeente wil meer aandacht voor regelingen tegen armoede

Amstelveen – De gemeente vindt dat minima te weinig gebruik maken van speciale regelingen tegen armoede. In verband hiermee wil wethouder Marijn van Ballegooijen een campagne starten om deze regelingen meer onder de aandacht te brengen.

De gemeente heeft in 2017 en 2018 de zogenoemde ‘Klijnsma gelden’, die bedoeld zijn om de armoede te bestrijden, besteed aan nieuw beleid, aan uitbreiding van bestaand beleid en aan bestaand beleid. Het geld van de Rijksoverheid is onder meer gebruikt voor allerlei verschillende regelingen.

Bijles

Zo heeft de gemeente de pilot regeling vergoeding kosten bijles voor kinderen op middelbare school met een maximum van 300 euro per kind opgezet. Deze regeling loopt in 2018 door. Ook is de eveneens in 2018 doorlopende pilot regeling voor jongeren van boven de 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben voor school opgezet. Deze regeling is voor jongeren die een opleiding volgen of gaan volgen. Zij kunnen in aanmerking komen voor de schoolregeling, computerregeling en internetvergoeding, sport- en cultuurregeling, vaktraining en huiswerktraining.

Het rijksgeld is daarnaast ingezet voor uitbreiding van bestaand beleid. Daarbij is de zwemregeling voor het A-, B- en C-diploma van 75 procent vergoeding naar 100 procent vergoeding gegaan. Verder is de computerregeling en jaarlijkse internetvergoeding voor kinderen van minima verruimd van 8-18 jaar naar 4-18 jaar. Ook deze uitbreiding van beleid loopt in 2018 door.

Amstelveenpas

Behalve dat een aantal regelingen is uitgebreid zijn er ook nog andere regelingen voor kinderen die al veel langer bestaan, zoals de schoolregeling waar kinderen van minima 75 euro voor basisonderwijs en 150 euro voor voortgezet onderwijs per jaar kunnen krijgen. Voor het Vakantiekamp in de zomervakantie is er een regeling waarbij de eigen bijdrage voor minimagezinnen maximaal 12,50 euro is. Daarnaast is er de sport en cultuurregeling van 250 euro per kind per jaar en is er mogelijkheid tot een vergoeding voor overblijfkosten bij een continue rooster. Verder zijn er het hele jaar door kortingen voor minima bij allerlei bedrijven en organisaties dankzij het gebruik van de Amstelveenpas.

Zowel in 2017 en 2018 was er een extra actie met deze Amstelveenpas. Gezinnen met kinderen kunnen per gezinslid 30 euro extra op de pas krijgen om mee te kunnen doen aan een culturele activiteit.

Natura

De Klijnsma gelden worden ook gebruikt om regelingen waar mogelijk “in natura” te verstrekken. De computerregeling is een voorbeeld van zo’n “natura” verstrekking waarbij de tegemoetkoming rechtstreeks betaald wordt aan de leverancier.

Zwembad ‘de Meerkamp’, zwemvereniging ‘de Futen’ en zwemvereniging ‘de Watervrienden’ bieden met ingang van april 2018 een pakketprijs aan voor zwemdiploma’s A, B en C voor kinderen van gezinnen met een laag inkomen. De gemeente betaalt de vergoeding rechtstreeks aan het zwembad of de zwemvereniging.

Minimabeleid

 “De gemeente Amstelveen heeft al een heel breed minimabeleid”, zegt wethouder Werk en Inkomen Marijn van Ballegooijen vandaag in een persbericht van de gemeente Amstelveen. “Wij vinden het gebruik van de regelingen met 30 tot 50 procent, afhankelijk van de regeling, te laag. De inwoners die er recht op hebben, gebruiken onze regelingen dus niet voldoende. Daarom gaan we binnenkort van start met een campagne om het bereik te vergroten en onze regelingen nog meer onder de aandacht te brengen. Ook willen we met de campagne het taboe dat kleeft aan armoede doorbreken. In 2019 zal er een herijking van het minimabeleid plaatsvinden.”


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.