VVE Bankrashof heeft de ketels efficiënter ingesteld, het dak geïsoleerd, een collectieve actie voor warmtepompen gehouden en gaat nog zonnepanelen plaatsen.

Gemeentelijke hulp bij verduurzamen van gebouwen met meerdere eigenaren

Amstelveen - Bij het verduurzamen van een appartementencomplex met gezamenlijke eigenaren komt veel kijken en elk complex is uniek. Daarom biedt de gemeente Amstelveen advies om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) op weg te helpen. Wethouder Floor Gordon bracht recent een bezoek aan Bankrashof en de Emmakade waar twee VvE’s duurzaamheidsmaatregelen nemen.

Floor Gordon (duurzaamheid) benadrukt het belang van deze initiatieven. “Amstelveen heeft zo'n 500 VvE's met ruim 11.000 woningen. Het verduurzamen van deze gebouwen speelt dan ook een belangrijke rol in het verwezenlijken van onze duurzaamheidsdoelstellingen."

Ingewikkelde processen

Een VvE-lid is niet volledig baas over de eigen woning, maar deelt zeggenschap met alle bewoners in het complex. Het verduurzamen kost vaak veel tijd, omdat niet altijd alle inwoners direct overtuigd zijn van de noodzaak van de investeringen. We willen de besturen zo goed mogelijk helpen dit ingewikkelde proces te doorlopen. Daarom delen we graag succesverhalen en geleerde lessen. We geven subsidie voor advies en begeleiding naast subsidie na uitvoering van maatregelen.”

Zo biedt de gemeente ondersteuning bij een warmtebeeld rapportage om warmtelekken op te sporen en maatwerkadvies. Daarnaast kan een adviseur meekijken en offertes beoordelen.

Bewust meten is bewust besparen

De grotere VvE Bankrashof had veel baat bij het plaatsen van een slimme gasmeter. Deze meter, die ook gehuurd kan worden, gaf waardevolle inzichten in het energiegebruik voorafgaand aan het nemen van maatregelen. Zo kon na meting de VvE één ketel buiten gebruik laten stellen die wel als backup kan dienen. Ook ging er veel warmte verloren via de ringleidingen. Het bestuur betrekt nieuwe anderstalige inwoners bij het energiegebruik van hun woningen en deelt besparingstips. De VVE Emmakade benadrukte dat goede communicatie met mede-eigenaren voor en tijdens het verduurzamingsproces belangrijk is. Onafhankelijke adviseurs kunnen hierbij ondersteunen. Een handig hulpmiddel is de VvE Campagnebox van VvE Belang met een werkplan voor de verduurzaming van appartementencomplexen.

Informatie voor VvE’s

Op zaterdag 7 oktober van 11 uur tot 16 uur organiseert de gemeente een Doe-het-duurzaammarkt in het Noorddamcentrum in Bovenkerk. Zie ook www.amstelveen.nl/duurzaam-markt

Speciaal voor VVE’s zijn er twee bijeenkomsten in Aalsmeer waar ook Amstelveense VVE’s van harte welkom zijn: op woensdag 8 november om 19.30 uur voor VvE’s met een pand dat vóór 1985 is gebouwd (locatie Zalencentrum ’t Baken, Sportlaan 86 in Aalsmeer). En op maandag 13 november om 19.30 uur een informatieavond voor VvE’s met een pand dat is gebouwd tussen 1985-2005 (locatie Raadhuis Aalsmeer). Voor beide avonden graag aanmelden bij servicepuntenergieadvies@amstelveen.nl

emmakade.jpg

Een VvE aan de Emmakade heeft recent spouwmuurisolatie en bodemisolatie laten aanbrengen.


Meer nieuws

Politiek gisteren 17:17

VVD Amstelveen keert zich tegen lokaal vuurwerkverbod: 'geen draagvlak voor'

Amstelveen - De Amstelveense VVD heeft zich gisteren in de raadsvergadering nadrukkelijk uitgesproken tegen het GroenLinks-voorstel om per direct het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling in Amstelveen te verbieden. Volgens de partij is er voor een dergelijk lokaal verbod onvoldoende draagvlak, lost het de problemen niet op en is het bovendien niet handhaafbaar.

Politiek gisteren 13:43

Burgerbelangen Amstelveen uit zorgen over bodemvervuiling Amsterdamse bos

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) maakt zich grote zorgen over de grondkwaliteit van het Amsterdamse Bos. Dit naar aanleiding van de recente onderzoeksreportage van AT5, die veel stof deed opwaaien. Namens de bbA-fractie stelt raadslid Dave Offenbach nu dat (Amstelveense) burgers zich zorgen maken over de veiligheid en de gezondheidsrisico’s die men in het Bos kan lopen. 

Politiek gisteren 11:29

Vuurwerkverbod Amstelveen Oud & Nieuw voor dit jaar van de baan

Amstelveen - Een algeheel verbod voor het afsteken van vuurwerk rond Oud & Nieuw in Amstelveen is voor dit jaar van de baan. GroenLinks Amstelveen pleitte daarvoor, maar trok het voorstel (amendement) daartoe gisterenavond weer in, nadat bleek dat er geen meerderheid voor de plannen was.

Algemeen 29 nov. 2023 09:44

Aardgasverbruik Amstelveense woningen vorig jaar bijna 21 procent gedaald

Amstelveen - In 2022 is in Amstelveense woningen bijna 21 procent (20,8) minder gas verstookt dan een jaar eerder. Dat is een daling die net onder het landelijk gemiddeld ligt: landelijk bedroeg de afname van aardgasverbruik in woningen namelijk bijna 22 procent.