Gemeenteraad beslist over toekomst van synagoge Randwijcklaan

Gemeenteraad beslist over toekomst van synagoge Randwijcklaan Foto: Gemeente Amstelveen

AMSTELVEEN - Op verzoek van de gemeenteraad heeft het Amstelveense college van B en W twee opties onderzocht waarbij de synagoge aan Randwijcklaan 13 behouden kan blijven. Het college geeft de gemeenteraad twee keuzes: laten staan op de huidige locatie, of demonteren en elders herplaatsen. Ook is het gebouw via een spoedprocedure aangewezen als voorlopig gemeentelijk monument. Omwonenden trokken bij de gemeente aan de bel nadat bekend werd dat het gebouw mogelijk gesloopt zou worden. 

De eventuele aankoop kost 1 miljoen euro. De kosten voor demonteren en herplaatsen bedragen ruim 300.000 euro. Hier komen nog extra kosten bij met betrekking tot de locatiekeuze, nutsaansluitingen en terreininrichtingen. De gemeenteraad behandelt het voorstel op dinsdag 30 januari in de commissie Ruimte, Wonen en Natuur. De gemeenteraad zal woensdag 14 februari een keuze maken uit deze twee opties.

Cultuur-historische waarde
Eerder liet het college al onderzoek doen naar de cultuur-historische waarde van het pand door MOOI Noord-Holland. Dit is een onafhankelijke adviesorganisatie op het gebied van landschap, stedenbouw, architectuur en cultuurhistorie. Zij concludeerden dat het gebouw een zeldzaamheidswaarde heeft, omdat er in de loop der jaren vergelijkbare gebouwen zijn verdwenen. Ook bood het gebouw volgens MOOI Noord-Holland voor en na de Tweede Wereldoorlog onderdak aan de Nederduits Hervormde Kerk en in aanloop naar en tijdens de oorlog werd het gebruikt als Joodse synagoge.


Reacties

Welkom op Amstelveenz.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren. Door gebruik te blijven maken van deze site en/of deze melding te accepteren stem je hiermee in.