Gemeenteraadsverkiezingen Amstelveen 2022

Amstelveen – De gemeenteraadsverkiezingen 2022 staan voor de deur: Amstelveners kunnen op 14, 15 en 16 maart 2022 hun stem uitbrengen in Amstelveen. Op 16 maart, de officiële verkiezingsdag,  zijn 37 stembureaus geopend in Amstelveen. Op 14 en 15 maart zijn acht stembureau’s geopend voor vroegstemmers.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen gaan inwoners stemmen voor een nieuwe gemeenteraad voor de komende vier jaar (2022-2026). De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente.  ‘De gemeenteraad neemt besluiten over zaken die de directe woon- en leefomgeving van inwoners aangaan,’ zegt burgemeester Tjapko Poppens. Hij roept Amstelveners op vooral te gaan stemmen. 'Elke stem telt'.

Mondkapje verplicht op stembureau's

De gemeente neemt extra maatregelen om ervoor te zorgen dat alle stembureaus volgens de coronarichtlijnen zijn ingericht en voor iedereen toegankelijk zijn. Alle stembureaus worden zo ingericht dat zij voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. De stemhokjes worden schoongehouden, na iedere kiezer wordt het rode (stem-)potlood gereinigd en alle locaties worden voldoende geventileerd. Het is verplicht op de stembureaus een mondkapje te dragen.

Vroegstemmen op 14 en 15 maart

Net als vorig jaar, tijdens de Tweede Kamer-verkiezingen, is het mogelijk om vervroegd te stemmen. Op maandag 14 en dinsdag 15 maart zijn acht stembureaus in Amstelveen al open, zodat kiezers de mogelijkheid hebben om op een rustig moment en gespreid te gaan stemmen. 

Afwezig, besmet of quarantaine: gebruik volmacht

Er zullen kiezers zijn die op de verkiezingsdagen niet naar een stemlocatie kunnen komen, omdat zij besmet zijn met covid, in quarantaine zitten of om een andere reden. Het is altijd mogelijk om iemand te machtigen. De achterkant van de stempas is te gebruiken als volmacht.

Stembureau op loopafstand

De gemeente vindt het belangrijk dat er voor iedere kiezer een stembureau op loopafstand is en dat de wachttijden op de stembureaus beperkt zijn. Er worden op woensdag 16 maart 37 stembureaus ingericht in Amstelveen. Een aantal stembureaus zit op een andere locatie dan kiezers gewend zijn.

Op de website van de gemeente en in de envelop bij de stempas, die inwoners eind februari ontvangen, zit een overzicht van de stembureaus. 

Twaalf deelnemende partijen

In Amstelveen doen twaalf partijen mee aan de verkiezingen: VVD, D66, GroenLinks, bbA, PvdA, SP, CDA, AVA, ChristenUnie, Goed voor Amstelveen, BVNL en 50plus.

Er zijn diverse verkiezingsactiviteiten. Politieke partijen zijn op 8 en 11 maart aanwezig op de markt in het Stadshart en op 11 maart om 20.00 uur vindt een lijsttrekkersdebat plaats dat live is te volgen via de website van de gemeente Amstelveen.

Kieskompas Amstelveen 2022

Daarnaast is per 17 februari 2022 een Kieskompas beschikbaar op: www.amstelveen.nl/verkiezingen. Dit kieskompas helpt kiezers de partij te vinden die het beste bij hun standpunten past.

AmstelveenZ.nl Verkiezings Poll
In aanloop naar de verkiezingen vraagt AmstelveenZ.nl lezers via een poll op welke partij zij stemmen. Deze poll wordt onder politieke berichtgevingen toegevoegd. 

Geef uw mening

Gemeenteraadsverkiezingen 2022: op welke partij stem jij?

Totaal 3598x gestemd

Meer nieuws

112 gisteren 15:23

Vrouw (44) in gestolen auto rijdt in op politievoertuig maar kan niet ontsnappen

Amstelveen - Na een achtervolging door Amstelveen en Oude Meer is gisterenavond een 44-jarige automobiliste, die rondreed in een gestolen voertuig, in de boeien geslagen door de politie. Ze reed tijdens de achtervolging in op een politievoertuig, maar het lukte haar niet aan de politie te ontkomen. 

112 28 mrt. 2023 17:33

Opnieuw aanrijding op Aalsmeerse 'ramprotonde'

Aalsmeer - Op de rotonde van de Burgemeester Kasteleinweg en de Dorpsstraat in Aalsmeer heeft dinsdag aan het einde van de middag opnieuw een ongeval plaatsgevonden.

Evenementen & Activiteiten 28 mrt. 2023 13:40

Magic Circus met Pasen in Amstelveen

Amstelveen - Het Amstelveens Paascircus komt er weer aan. Magic Circus is van 7 april (Goede Vrijdag) tot en met woensdag 12 april te bewonderen op het parkeerterrein naast De Meent.

Algemeen 28 mrt. 2023 13:37

Informatiemarkt duurzaamheid voor VvE’s

Amstelveen - Om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te ondersteunen bij het verduurzamen van hun gebouwen, organiseert de gemeente op woensdag 19 april een informatiemarkt. Er is onder meer aandacht voor het complexe besluitvormingsproces en de financieringsvraagstukken waar iedere VvE mee te maken heeft bij het verduurzamen van hun complex.

Algemeen 28 mrt. 2023 13:28

Amstelveen doet weer mee aan NK Tegelwippen

Amstelveen - Net als vorig jaar doet Amstelveen ook dit jaar weer mee aan de landelijke actie ‘NK Tegelwippen’. Hiermee moedigt de gemeente inwoners aan om hun tuin te vergroenen. Inwoners die hun tegels vervangen voor groen kunnen tot en met eind oktober hun oude tegels gratis laten ophalen.