Raat & Rutte voerden in 2018 campagne in Amstelveen voor de gemeenteraadsverkiezingen

Gemengde gevoelens over vertrek Rutte: 'Ga d'r maar aan staan'

Amstelveen - Bij de Amstelveense VVD zorgt het aangekondigde vertrek van premier Mark Rutte voor gemengde gevoelens. VVD-wethouder Herbert Raat noemt het besluit van de premier enerzijds  'verstandig', maar betreurt anderzijds zijn vertrek. Hij ziet niet direct een opvolger. 

Raat prijst Rutte vooral voor zijn ongekende en tomeloze inzet in de afgelopen jaren en vindt de scheidend premier van een buitengewoon kaliber. Hij vindt dat hij zich in het sterk veranderde en lastige politieke landschap knap staande heeft gehouden. 'Natuurlijk zijn er onder zijn bewindschap dingen niet goed gegaan in het land, dat weet iedereen, maar dat kan ook haast niet anders als je zo lang premier bent.'

Buitencategorie

Raadslid en oud-fractievoorzitter Kees Noomen baalt flink van het aangekondigde vertrek van Rutte en noemt het ronduit 'jammer'. Vooral omdat Noomen geen opvolger ziet die de kwaliteitein heeft van Rutte. 'Natuurlijk kan je kritiek op hem hebben, maar hij is echt van de buitencategorie. Ik ben altijd heel trots geweest dat Rutte onze premier is. Er staat echt iemand.'

raat_rutte_noomen_vvd_amstelveen.jpg
Mark Rutte met Herbert Raat (l) en Kees Noomen (r).

De opvolging van Rutte noemt Noomen 'spannend'. 'Ik zie zelf geen alternatieven, maar ik neem aan dat ze het goed hebben opgelijnd in de partijtop en dat er iemand klaar staat.' Noomen vermoedt dat Edith Schippers wel eens aan de deur kan kloppen. De kans dat Jan van Zanen (oud-partijvoorzitter en o.a. oud-burgemeester van Amstelveen) ten tonele verschijnt noemt hij minder aannemelijk. 'Maar je weet het nooit'   

Campagnes in Amstelveen

Wethouder Raat kent Rutte al langer dan 20 jaar. Hoogtepunten voor Raat waren de bezoeken van Rutte aan Amstelveen, om verkiezingscampagne te voeren. De laatste keer dat Rutte daarvoor Amstelveen bezocht was voor de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, toen oud-voorzitter Claudio Mancinelli de premier wist te strikken om met een grootse VVD-karavaan per touringbus, bestuurd door VVD-coryfee Fred Teeven, door de gemeente te trekken (druk op Play voor korte video van de ontmoeting tussen Rutte en de buschauffeur).

'Als je met hem straat over loopt, gebeurt er echt wat,' zegt Raat, over de vibe en energie die Rutte uitstraalt in combinatie met zijn benaderbaarheid. 'Iedereen wil hem zien en aanspreken,' zegt hij. Raat is net als Noomen zeer benieuwd wie Rutte gaat opvolgen. 'Rutte heeft veel statuur en een enorm netwerk, zeker ook in het buitenland. Dat moet je niet onderschatten. Ga d'r maar aan staan'

Raat laat tot slot weten dat Rutte ook na zijn premierschap van harte welkom is om een bezoek te brengen aan Amstelveen. 


Meer nieuws

Wonen vandaag 14:35

Deur weer op kier voor woningbouw Kronenburg; Amstelveen om tafel met minister

Amstelveen - De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Hugo de Jonge) heeft gemeente Amstelveen uitgenodigd om opnieuw om tafel te gaan om alsnog mogelijkheden voor de bouw van woningen in de wijk Kronenburg te bespreken. Amstelveen heeft de uitnodiging geaccepteerd. Beide partijen hopen dat de impasse die rond de grotendeels leegstaande en verouderde kantorenwijk - gelegen onder de aanvliegroute van Schiphol - is ontstaan kan worden doorbroken, maar de partijen liggen nog wel behoorlijk ver uiteen.

112 gisteren 19:44

Steekpartij aan Orion in Middenhoven

Amstelveen - Aan Orion in de wijk In Middenhoven in Amstelveen Zuid heeft maandagavond omstreek half 8 een steekpartij plaatsgevonden.  

Wonen gisteren 14:38

Scholen en zorginstellingen Amstelveen zien geen ruimte voor dienstwoningen op eigen terrein

Amstelveen - Zowel scholen als zorginstellingen in Amstelveen zien - door gebrek aan ruimte en financiële middelen - geen mogelijkheden om dienstwoningen voor personeel te realiseren op eigen terrein. De gemeenteraad had het College van B en W gevraagd die mogelijkheid te onderzoeken, omdat personeel moeilijk betaalbare huisvesting kan vinden en daardoor meer dan eens uit de gemeente vertrekt om elders dichtbij huis te kunnen werken.

Sport gisteren 13:46

Najaarseditie 11 Parkentocht van start

Amstelveen - AmstelveenSport organiseert ook dit najaar de 11 Parkentocht. Van 3 oktober tot en met 7 november kun je elke dinsdag- en vrijdagochtend om 10.00 uur starten met wandelingen vanaf 11 verschillende plekken in Amstelveen. Samen met andere wandelaars en professionele begeleiding kun je op een laagdrempelige en gezellige manier aan je vitaliteit werken.