Raat & Rutte voerden in 2018 campagne in Amstelveen voor de gemeenteraadsverkiezingen

Gemengde gevoelens over vertrek Rutte: 'Ga d'r maar aan staan'

Amstelveen - Bij de Amstelveense VVD zorgt het aangekondigde vertrek van premier Mark Rutte voor gemengde gevoelens. VVD-wethouder Herbert Raat noemt het besluit van de premier enerzijds  'verstandig', maar betreurt anderzijds zijn vertrek. Hij ziet niet direct een opvolger. 

Raat prijst Rutte vooral voor zijn ongekende en tomeloze inzet in de afgelopen jaren en vindt de scheidend premier van een buitengewoon kaliber. Hij vindt dat hij zich in het sterk veranderde en lastige politieke landschap knap staande heeft gehouden. 'Natuurlijk zijn er onder zijn bewindschap dingen niet goed gegaan in het land, dat weet iedereen, maar dat kan ook haast niet anders als je zo lang premier bent.'

Buitencategorie

Raadslid en oud-fractievoorzitter Kees Noomen baalt flink van het aangekondigde vertrek van Rutte en noemt het ronduit 'jammer'. Vooral omdat Noomen geen opvolger ziet die de kwaliteitein heeft van Rutte. 'Natuurlijk kan je kritiek op hem hebben, maar hij is echt van de buitencategorie. Ik ben altijd heel trots geweest dat Rutte onze premier is. Er staat echt iemand.'

raat_rutte_noomen_vvd_amstelveen.jpg
Mark Rutte met Herbert Raat (l) en Kees Noomen (r).

De opvolging van Rutte noemt Noomen 'spannend'. 'Ik zie zelf geen alternatieven, maar ik neem aan dat ze het goed hebben opgelijnd in de partijtop en dat er iemand klaar staat.' Noomen vermoedt dat Edith Schippers wel eens aan de deur kan kloppen. De kans dat Jan van Zanen (oud-partijvoorzitter en o.a. oud-burgemeester van Amstelveen) ten tonele verschijnt noemt hij minder aannemelijk. 'Maar je weet het nooit'   

Campagnes in Amstelveen

Wethouder Raat kent Rutte al langer dan 20 jaar. Hoogtepunten voor Raat waren de bezoeken van Rutte aan Amstelveen, om verkiezingscampagne te voeren. De laatste keer dat Rutte daarvoor Amstelveen bezocht was voor de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, toen oud-voorzitter Claudio Mancinelli de premier wist te strikken om met een grootse VVD-karavaan per touringbus, bestuurd door VVD-coryfee Fred Teeven, door de gemeente te trekken (druk op Play voor korte video van de ontmoeting tussen Rutte en de buschauffeur).

'Als je met hem straat over loopt, gebeurt er echt wat,' zegt Raat, over de vibe en energie die Rutte uitstraalt in combinatie met zijn benaderbaarheid. 'Iedereen wil hem zien en aanspreken,' zegt hij. Raat is net als Noomen zeer benieuwd wie Rutte gaat opvolgen. 'Rutte heeft veel statuur en een enorm netwerk, zeker ook in het buitenland. Dat moet je niet onderschatten. Ga d'r maar aan staan'

Raat laat tot slot weten dat Rutte ook na zijn premierschap van harte welkom is om een bezoek te brengen aan Amstelveen. 


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 16:10

Flinke opstopping Beneluxbaan door pechgeval op 1-baansdeel

Amstelveen - Op de Beneluxbaan in Amstelveen Noord is woensdagmiddag een flinke opstopping ontstaan omdat de bestuurder van een personenwagen pech kreeg op het 1-baansdeel tussen Zonnestein en Uilenstede.

Algemeen gisteren 14:52

Nieuwe muurschildering in Busstation Amstelveen krijgt vorm

Amstelveen - Kunstenaar Irene Brok is deze week hard aan het werk om de 12 brede en 4 meter hoge muurschildering ‘Onderwegdromen’ aan te brengen op een afscheidingswand op busstation Amstelveen in het Stadshart. De kunst moet bijdragen aan een aantrekkelijke omgeving voor wachtende reizigers.

Algemeen gisteren 14:03

Oude Dorp Amstelveen krijgt wekelijkse markt vanaf juni

Amstelveen - In het Oude Dorp van Amstelveen start in juni een proef met een wekelijkse Dorpsmarkt op woensdagen, waar producten voor de dagelijkse levensbehoefte, zoals groenten, fruit, brood, kaas en planten te verkrijgen zijn.