De 82-jarige Gerrit Stronkhorst laat aam de slagersleerlingen Luc van der Werf (links) en Sam Ridder zien hoe het vlees gesneden moet worden. [Keurslager Stronkhorst]

Gerrit Stronkhorst zit al 70 jaar in het slagersvak

Amstelveen – Keurslager Stronkhorst maakt nog altijd gebruik van de diensten van de 82-jarige Gerrit Stronkhorst. De zoon van oprichter Johannes, die de slagerij aan de Amsterdamseweg in 1927 begon, zit al 70 jaar in het vak.

Gerrit Stronkhorst is nog vrijwel dagelijks bij Keurslager Stronkhorst te vinden. En de ervaren slager komt echt niet alleen langs voor een kopje koffie. Hij helpt nog steeds in de winkel en legt bijvoorbeeld aan de slagersleerlingen Luc van der Werf en Sam Ridder uit hoe ze het vlees moeten snijden.

Snijwijze

Want vlees snijd je niet zo maar.  “Je hebt een bepaalde snijwijze”, legt Coert Stronkhorst, de 53-jarige zoon van Gerrit uit. “Hoe hou je het mes vast? Aan welke kant begin je met snijden en in welke volgorde moet je ontbenen? Wij krijgen de runderen en de varkens hier in zijn geheel binnen en het is natuurlijk heel belangrijk dat je er alles uit haalt. Daar is een bepaalde vaktechniek voor nodig. Gerrit beheerst dat perfect en kan het bovendien nog altijd heel erg goed uitleggen.”

Logisch natuurlijk, want Gerrit heeft het vak weer van zijn vader geleerd. “Ja, mijn opa Johannes stond als tachtiger vroeger op dezelfde leeftijd ook nog het vlees te snijden in de winkel”, vervolgt Coert. ,,Daar heb ik het als kleine jongen weer van geleerd.”

Bijzonder

Gerrit loopt bijna dagelijks tussen 8.00 uur en 14.00 uur rond in Keurslager Stronkhorst.  “Het hangt natuurlijk niet meer van hem af en hij hoeft niet te komen”, zegt Coert. “Hij heeft geen verantwoordelijkheid meer. Maar hij heeft zo nog altijd een goede reden om elke ochtend zijn bed uit te komen en nuttig bezig te zijn. Het is heel bijzonder. En wij zijn natuurlijk heel erg blij mee met zijn hulp.”


Meer nieuws

Sport vandaag 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 vandaag 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.