Gerrit Stronkhorst zit al 70 jaar in het slagersvak

Gerrit Stronkhorst zit al 70 jaar in het slagersvak Foto: De 82-jarige Gerrit Stronkhorst laat aam de slagersleerlingen Luc van der Werf (links) en Sam Ridder zien hoe het vlees gesneden moet worden. [Keurslager Stronkhorst]

Amstelveen – Keurslager Stronkhorst maakt nog altijd gebruik van de diensten van de 82-jarige Gerrit Stronkhorst. De zoon van oprichter Johannes, die de slagerij aan de Amsterdamseweg in 1927 begon, zit al 70 jaar in het vak.


- Lees verder onder deze advertentie -

Gerrit Stronkhorst is nog vrijwel dagelijks bij Keurslager Stronkhorst te vinden. En de ervaren slager komt echt niet alleen langs voor een kopje koffie. Hij helpt nog steeds in de winkel en legt bijvoorbeeld aan de slagersleerlingen Luc van der Werf en Sam Ridder uit hoe ze het vlees moeten snijden.

Snijwijze

Want vlees snijd je niet zo maar.  “Je hebt een bepaalde snijwijze”, legt Coert Stronkhorst, de 53-jarige zoon van Gerrit uit. “Hoe hou je het mes vast? Aan welke kant begin je met snijden en in welke volgorde moet je ontbenen? Wij krijgen de runderen en de varkens hier in zijn geheel binnen en het is natuurlijk heel belangrijk dat je er alles uit haalt. Daar is een bepaalde vaktechniek voor nodig. Gerrit beheerst dat perfect en kan het bovendien nog altijd heel erg goed uitleggen.”

Logisch natuurlijk, want Gerrit heeft het vak weer van zijn vader geleerd. “Ja, mijn opa Johannes stond als tachtiger vroeger op dezelfde leeftijd ook nog het vlees te snijden in de winkel”, vervolgt Coert. ,,Daar heb ik het als kleine jongen weer van geleerd.”

Bijzonder

Gerrit loopt bijna dagelijks tussen 8.00 uur en 14.00 uur rond in Keurslager Stronkhorst.  “Het hangt natuurlijk niet meer van hem af en hij hoeft niet te komen”, zegt Coert. “Hij heeft geen verantwoordelijkheid meer. Maar hij heeft zo nog altijd een goede reden om elke ochtend zijn bed uit te komen en nuttig bezig te zijn. Het is heel bijzonder. En wij zijn natuurlijk heel erg blij mee met zijn hulp.”

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties