Davey Photography, Davey Baas

‘Gevaarlijkste’ rotonde van Amstelveen bij Westelijk Halfrond

AMSTELVEEN – De rotonde die de Eleanor Rooseveltlaan, Straat van Messina en het Westelijk Halfrond met elkaar verbindt geldt als de ‘gevaarlijkste’ rotonde van Amstelveen. Tussen 2014 en 2017 hebben daar vijf bij de politie geregistreerde ongelukken plaatsgevonden.

RTL Nieuws heeft gisteren op basis van cijfers uit de STAR-database alle rotondes van heel Nederland op een rijtje gezet. De meest gevaarlijke rotondes van Nederland zijn knooppunt Joure in Friesland en het Keizer Karelplein in Nijmegen.

Volgens onderzoek van RTL Nieuws zou de rotonde bij winkelcentrum Kostverlorenhof dus de gevaarlijkste rotonde zijn van Amstelveen. In totaal worden 8 gevaarlijke Amstelveense rotondes geduid, maar een flink aantal rotondes waar met grote regelmaat ongelukken plaatsvinden ontbreekt.

Registraties

RTL baseert zich namelijk op gegevens van die STAR-database en meldt dat alleen politieregistraties waarbij een exacte locatie bekend is van een ongeluk zijn meegenomen. Ongevallen waarvan alleen een kruispunt of straatnaam bekend is bij de politie, zijn hierdoor niet terug te vinden.

Sportlaan/Van der Hooplaan

Dat verklaart zeer vermoedelijk waarom bijvoorbeeld de rotonde Sportlaan/Van der Hooplaan waar veel aanrijdingen (met en zonder letsel plaatsvinden) niet gemeld wordt in het onderzoek. Woensdagavond besteedde RTL een item aan de wir-war aan regelgeving rond rotondes in het RTL Journaal. Daar werd de rotonde Van der Hooplaan/Lindenlaan kort getoond: die rotonde zou een voorbeeldrotonde zijn qua indeling en verkeerregels. Recent vond er echter nog een zeer zwaar ongeval plaats, waarbij een vrouw werd geschept.

Regels

Overigens gelden ook in Amstelveen verschillende regels op rotondes. Bij de een hebben fietsers voorrang (Van der Hooplaan/Sportlaan, bij een ander moeten fietsers stoppen (Keizer Karelweg/ Groen Van Prinsterelaan) en bij weer aan der komen fietsers van twee kanten (Groenelaan/Laan van de Helende Meesters). Het ministerie pleit voor eenduidige regelving op Nederlandse rotondes, zeker binnen gemeentes.


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen vandaag 19:48

Amstelveen van voorheen (247)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 247 weer eens een foto van Plein 60: een prentbriefkaart uit 1974.

Sport vandaag 13:00

Schermtalent Thomas in Nederlands team

Amstelveen - Schermen doet bij velen van ons denken aan filmscènes zoals die van Pirates of the Caribbean, waar kapitein Jack Sparrow met zijn zwaard tal van avonturen beleeft. En dit is ook één van de redenen waarom kinderen getriggerd worden door de sport. Toch heeft schermen iets mystieks. Het pak, de regels en de subtiele bewegingen. Een interview met de Amstelveense Thomas Dijkstra die de sport al sinds zijn 6e beoefent en inmiddels tot het Nederlands Team behoort. 

Algemeen gisteren 11:38

Amstelveen schudt slaapstad-imago af: trendy & hip

Amstelveen - Amstelveen lijkt het imago van saaie slaapstad behoorlijk te hebben afgeschud. De Telegraaf meldt in een paginagroot lifestyleartikel in de zaterdagkrant dat Amstelveen tegenwoordig als trendy gekwalificeerd kan worden, mede door een eerdere notering in het trendy platform USE-IT EUROPE.

Algemeen gisteren 10:00

Ketting kledingruil nu ook in Amstelveen

Amstelveen - Gratis nieuwe outfits, mensen in de buurt leren kennen én kledingverspilling tegengaan. Dat zijn de ingrediënten van de ‘Ketting Kledingruil’. De 21-jarige Denise Abbel kwam dit initiatief tegen en werd direct enthousiast. ‘Het is echt een win-win-win situatie en tot mijn grote verbazing bestond dit nog niet in Amstelveen.’ Een interview met deze ondernemende jongedame die graag uitlegt hoe je mee kunt doen.