Davey Photography, Davey Baas

‘Gevaarlijkste’ rotonde van Amstelveen bij Westelijk Halfrond

AMSTELVEEN – De rotonde die de Eleanor Rooseveltlaan, Straat van Messina en het Westelijk Halfrond met elkaar verbindt geldt als de ‘gevaarlijkste’ rotonde van Amstelveen. Tussen 2014 en 2017 hebben daar vijf bij de politie geregistreerde ongelukken plaatsgevonden.

RTL Nieuws heeft gisteren op basis van cijfers uit de STAR-database alle rotondes van heel Nederland op een rijtje gezet. De meest gevaarlijke rotondes van Nederland zijn knooppunt Joure in Friesland en het Keizer Karelplein in Nijmegen.

Volgens onderzoek van RTL Nieuws zou de rotonde bij winkelcentrum Kostverlorenhof dus de gevaarlijkste rotonde zijn van Amstelveen. In totaal worden 8 gevaarlijke Amstelveense rotondes geduid, maar een flink aantal rotondes waar met grote regelmaat ongelukken plaatsvinden ontbreekt.

Registraties

RTL baseert zich namelijk op gegevens van die STAR-database en meldt dat alleen politieregistraties waarbij een exacte locatie bekend is van een ongeluk zijn meegenomen. Ongevallen waarvan alleen een kruispunt of straatnaam bekend is bij de politie, zijn hierdoor niet terug te vinden.

Sportlaan/Van der Hooplaan

Dat verklaart zeer vermoedelijk waarom bijvoorbeeld de rotonde Sportlaan/Van der Hooplaan waar veel aanrijdingen (met en zonder letsel plaatsvinden) niet gemeld wordt in het onderzoek. Woensdagavond besteedde RTL een item aan de wir-war aan regelgeving rond rotondes in het RTL Journaal. Daar werd de rotonde Van der Hooplaan/Lindenlaan kort getoond: die rotonde zou een voorbeeldrotonde zijn qua indeling en verkeerregels. Recent vond er echter nog een zeer zwaar ongeval plaats, waarbij een vrouw werd geschept.

Regels

Overigens gelden ook in Amstelveen verschillende regels op rotondes. Bij de een hebben fietsers voorrang (Van der Hooplaan/Sportlaan, bij een ander moeten fietsers stoppen (Keizer Karelweg/ Groen Van Prinsterelaan) en bij weer aan der komen fietsers van twee kanten (Groenelaan/Laan van de Helende Meesters). Het ministerie pleit voor eenduidige regelving op Nederlandse rotondes, zeker binnen gemeentes.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 15:01

A9 bij Amstelveen komend weekend in beide richtingen afgesloten, maar Schipholbrug-hijsklus uitgesteld

Amstelveen - De A9 bij Amstelveen is komend weekend (van vrijdag 31 mei 20.00 uur tot maandag 3 juni 05.00 uur) in beide richtingen afgesloten. In het weekend zou eigenlijk het noordelijke brugdek van de Schipholbrug worden ingehesen, maar die klus is uitgesteld door verwachte windstoten. De weekendafsluiting blijft echter in stand, omdat er nog meer werkzaamheden worden uitgevoerd.

Evenementen & Activiteiten vandaag 10:41

Maak kennis met T.A.T. Nature: kom naar de open dag op zondag 2 juni

Amstelveen / Ouderkerk - Aan de Rondehoep West in Ouderkerk aan de Amstel vind je het Mind Emptiness Center. Hier kun je terecht voor het revolutionaire programma The Alignment Technique in de natuur (T.A.T. Nature), dat jou weer helemaal terug in contact brengt met de natuur om zo innerlijke rust te ervaren.  Maris en Rik geven jou handvatten (Moves) om snel en op een unieke wijze weer tot jezelf te komen. Kom naar de gratis kennismaking op zondag 2 juni.

Algemeen gisteren 09:47

Patisserie Prenger ernstig gedupeerd door diefstal van koelbus

Amstelveen – Patisserie Prenger is ernstig gedupeerd doordat autodieven er vannacht vandoor zijn gegaan met de grote (koel-)bestelbus van het bedrijf. Eigenaar Steve Bouman is er ziek van: ‘De bus is de drijvende factor van onze onderneming. We hebben de bus hard nodig om onze bestellingen uit te kunnen rijden.'