Pixabay.com

Gevangen in de vrije sector

Aalsmeer - Plotseling de huur niet meer kunnen betalen omdat je je baan bent kwijtgeraakt: het kan de beste overkomen. Maar wat dan? En hoe moet je verder? Een Aalsmeers gezin in de wijk Nieuw Oosteinde overkwam het. Het gezin speelde open kaart, maar belandde in een lange strijd met woningcorporatie Eigen Haard, met uiteindelijk een zeer bizarre ontknoping.

Het gezin huurde sinds 2010 tot tevredenheid een fraaie eengezinswoning in Nieuw-Oosteinde in de vrije sector: in het begin tegen een toch al behoorlijk huurtarief van 1344 euro. ‘Dat was voor ons al aardig tegen het randje aan, maar we hadden een grotere woning nodig en het kon uit.’ Totdat de kostwinner in 2014 zonder werk raakte.

Oplossing gezocht

‘We konden het volledige huurbedrag simpelweg niet meer betalen, dus we zochten een oplossing’. De huurprijs, die in de loop der jaren automatisch was verhoogd, bleek al snel te gortig voor het gezin dat de eindjes financieel niet meer aan elkaar kon knopen. Er werd veelvuldig contact gezocht met Eigen Haard, voor mogelijke huurkorting of een andere, goedkopere woning. ‘We hebben talloze keren telefonisch contact gehad’, zegt de huurder. ‘Maar niets bleek mogelijk. We hebben open kaart gespeeld, ons probleem op tafel gelegd, maar Eigen Haard wilde nergens aan meewerken.’

Eigen Haard spreekt in een reactie tegen dat er veel contact is geweest. ‘In dit specifieke geval is heel beperkt contact geweest. Na onze afwijzing is er geen contact meer geweest met deze huurder over het verzoek tot huurverlaging’, aldus een woordvoerder van Eigen Haard.

Goedkopere woning

Al met al kwam het gezin ook niet in aanmerking voor een andere goedkopere (cq. sociale) huurwoning, omdat zij niet lang genoeg stonden ingeschreven. En voor een goedkopere vrije sector-woning bleek het gezinsinkomen volgens de regels inmiddels… te laag. Daardoor zat het gezin letterlijk gevangen in een te dure vrije sector-woning.

Schulden

Gevolg: de schulden liepen op en het gezin raakte financieel steeds dieper in de problemen. Het jarenlang smeken bij woningcorporatie Eigen Haard had eerder een averechts effect. De woningcorporatie bleef de huurprijs van de woning namelijk ieder jaar verhogen. Dat de man des huizes in 2016 weer een baan vond, bleek toen al slechts een druppel op een gloeiende plaat. 

Het gezin had een forse huurachterstand opgelopen, leende continu bij en stond bovendien als wanbetaler in de systemen. Dat betekent dat ook andere woningcorporaties niet meer met je in ze gaan en dus werd een overstap naar een (goedkopere) woning via een andere corporatie ook zo goed als geblokkeerd.

Empathie

‘Het was uitzichtloos. We dreigden met het hele gezin op straat te komen’, zegt de huurder. ‘Het was een zware tijd, dat legt een enorme druk op je gezin. We hebben meerdere keren moeten lenen om te overleven. Je wilt het goed doen, maar Eigen Haard toonde geen enkele empathie.’

Eigen Haard laat in een reactie op de kwestie  weten dat huurverlagingen in principe niet worden toegepast: ‘Vraagt een huurder om huurverlaging in verband met financiële problemen dan adviseren wij contact op te nemen met de gemeente in zijn woonplaats voor een eventuele woonkosten toeslag of andere tegemoetkomingen; ook de afgifte van een urgentieverklaring behoort dan tot de mogelijkheden.  Mocht een huurder uiteindelijk nergens voor in aanmerking komen, dan kunnen we eventueel naar een passende oplossing zoeken’.

Geluk met andere woning

In de aanhoudende wanhopige zoektocht naar een goedkopere woning, viel het oog van de huurder op een nieuwbouwproject in Aalsmeer met huurwoningen. Het gezin besloot zich zonder enige verwachting in te schrijven. Het dubbeltje leek na jaren ellende een keertje de goede kant op te vallen: het gezin werd wonder boven wonder ingeloot in het project. Maar daarmee waren ze er nog lang niet, want met een schuld van duizenden euro’s en geregistreerd als wanbetaler maakten ze geen schijn van kans.

Het gezin moest nog een openstaande schuld voldoen en de borg van de nieuwe woning betalen. De huurschuld van duizenden euro’s kon met veel kunst & vliegwerk (leningen) worden ingelost. Daardoor kon gelukkig de aantekening van wanbetaler uit de boeken.  Het gezin kreeg uiteindelijk die nieuwe huurwoning toegewezen en woont er inmiddels tot tevredenheid, maar wel met een bijzonder nare bijsmaak.

Na vertrek huurverlaging 50 procent

Het slotstuk moest namelijk nog komen: na het vertrek van het huis in Nieuw Oosteinde waar het gezin jarenlang noodgedwongen ver boven de stand leefde (de huur was inmiddels opgelopen van 1344 euro in 2010 tot 1630 euro in 2018) kwam die woning binnen een maand opnieuw op de markt:   ‘Voor 850 euro per maand, een halvering van de huurprijs’, zegt de huurder. ‘We ontploften letterlijk. We hebben er jarenlang voor gestreden. Het doet heel veel pijn dat het dus wel kon op het moment dat we weg waren. Het voelt alsof we alle ellende voor niets hebben doorstaan.’ 

Empathisch vermogen

Het gezin voelt zich ernstig in de maling genomen door Eigen Haard door de radicale verlaging van de huurprijs nà hun vertrek. Ze zijn uiteraard  heel blij met hun nieuwe woning en vooral blij dat ze bij Eigen Haard weg zijn. Voor het nieuwe huis bij een andere corporatie betalen ze nu 950 per maand, bijna 700 euro per maand minder. Daardoor kan het gezin de opgebouwde leningen afbetalen. ‘Onbegrijpelijk dat een woningcorporatie geen enkel empathisch vermogen heeft. Het zou fijn zijn als Eigen Haard haar verantwoordelijkheid neemt en iets met de kwestie doet’, aldus de huurder.

Afspraken middensegment

Eigen Haard laat in een reactie op de huurverlaging weten sinds 2017 afspraken met gemeenten en huurdersorganisaties in het werkgebied te hebben gemaakt over de hoogte van de huren van Eigen Haard-woningen in het middensegment. ‘Deze woningen zijn bedoeld voor mensen met een middeninkomen (maximaal jaarinkomen €  47.000).  De huurprijs van een middensegment woning in Aalsmeer bedraagt € 850,00 p.m. (prijspeil 2018). Zodra een huurder vertrekt uit een woning die is aangewezen als een middensegment woning, passen wij de huur aan’, aldus Eigen Haard.  


Meer nieuws

112 vandaag 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.