Burgemeester Poppens (rechts) op het podium. Tweede van links: VNG-voorzitter en oud-burgemeester van Amstelveen, Jan van Zanen

Global Goals-verkiezing: Amstelveen uitgeroepen tot meest visionaire gemeente

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is tijdens de Global Goals Gemeenteverkiezing 2022 gekroond tot meest visionaire gemeente van Nederland. Burgemeester Tjapko Poppens reageerde verheugd: 'Wij zijn trots dat Amstelveen als meest visionaire gemeente uit de bus is gekomen.’

Amstelveen won de verkiezing in de categorie 'Visionar' vanwege de vertaling van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties in een raadsprogramma. Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en natuurlijk oud-burgemeester van Amstelveen, maakte dat vandaag bekend tijdens het VNG-congres voor alle gemeentebesturen.

Duurzaamheidsdoelen

Burgemeester Poppens noemt het 'bijzonder dat de nieuwe gemeenteraad als eerste actie het initiatief heeft genomen om met de duurzaamheidsdoelen aan de slag te gaan'.  In 2015 hebben de lidstaten van de Verenigde Naties de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen aangenomen (Sustainable Development Goals (SDG’s) of Global Goals) als agenda voor een betere en duurzame toekomst voor iedereen.

Deze doelen raken op allerlei manieren de taken van gemeenten. Denk aan het werken aan kansengelijkheid, deelname aan de samenleving, verduurzaming, de energietransitie en een prettige en veilige leefomgeving. Gemeenten vormen dus een onmisbare schakel bij het invulling geven van de SDG’s. Daarom is Amstelveen een GlobalGoals gemeente en heeft Amstelveen zich aangesloten bij de VNG-campagne ‘Gemeenten4GlobalGoals’.

Uniek in Nederland

Amstelveen ontvangt de prijs voor het SDG-raadsprogramma dat de nieuwe raad op zijn eerste vergadering op 20 april heeft vastgesteld. Een raadsprogramma specifiek gericht op de SDG’s is uniek in Nederland. De raad heeft deze raadsperiode een eigen SDG-agenda en gaat aan de slag met drie kernwaarden voor Amstelveen in relatie tot deze duurzame ontwikkelingsdoelen: participatie, leefbaarheid en inclusiviteit. Per jaarthema zijn er twee raadsambassadeurs die samen met een werkgroep SDG het jaarthema verder vormgeven.

Tijdens de Global Goals Gemeenteverkiezing 2022 zijn ook prijzen uitgereikt in de categorieën Verbinder en Grensverlegger. Deze prijzen gingen respectievelijk naar de gemeenten Aalten en Opsterland. Het SDG-Raadsprogramma is via deze link te bekijken: https://www.amstelveen.nl/home/nieuws/raad-gaat-aan-de-slag-met-sustainable-development-goals


Meer nieuws

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Onderwijs & Educatie 26 mrt. 2024 10:52

Gezamenlijke aanleg van bloeibos bij basisschool De Bloeiwijzer

Amstelveen - Leerlingen van basisschool De Bloeiwijzer hebben samen met buurtbewoners en groenwethouder Floor Gordon onder toeziend oog van schooldirecteur Ronald Bouwman 580 bomen en struiken aangelegd in een nieuw 'Bloeibos'.