Rob Franken

Goed voor Amstelveen doet moreel appèl op veehouders: ‘voorkom hittestress bij dieren’

Amstelveen – De lokale politieke partij Goed voor Amstelveen (GvA) is van mening dat in gemeente Amstelveen veel meer aandacht en actie ondernomen moet worden om hittestress bij dieren te voorkomen. De partij roept onder andere veehouders op goed voor hun dieren te zorgen bij extreme warmte, met onder andere schaduwplekken.

De partij wijst veehouders er in een persbericht op dat zij voor stal en weidedieren bij wet (Artikel 1.6 lid 3 - Besluit houders van dieren) verplicht zijn om dieren die niet in een gebouw staan te behoeden voor slechte weersomstandigheden 'En dus ook voor hittestress,’ meldt GvA. ‘Het geldt voor koeien, varkens, schapen, paarden, geiten en kippen. Bijvoorbeeld moeten paarden beschermd worden bij 27 graden Celsius.’

Voorkom nodeloos lijden

Volgens fractieleider Jacqueline Hocker veroorzaakt hittestress nodeloos lijden en moet daaruit vooortkomende fysieke en emotionele aandoeningen bij dieren voorkomen worden. Ook voor dieren in een stal zijn volgens GvA wettelijke verplichtingen om dieren te beschermen ‘want de temperatuur kan ook daar behoorlijk oplopen.’ 'Er wordt ook geadviseerd s ’nachts de staldeuren open te houden. Voorts moet er voldoende water aanwezig zijn, luchtvochtigheid en ventilatie in voldoende mate.' 

Overtreding

Dierhouders die geen schaduw bieden kunnen volgens GvA in overtreding zijn, ook als de dieren geen zichtbare kenmerken hebben van hittestress. 'Schaduw kan geboden worden door bomen, tentdoeken, schaduwdoeken en parasols.'

In verkiezingsprogramma

Goed voor Amstelveen heeft het voorkomen van hittestress bij dieren ook benoemd in haar verkiezingsprogramma 2022-2026. Middels een motie, die ingediend wordt in de komende gemeenteraadsvergadering, zal GvA een moreel appèl doen op veehouders en paardeneigenaren en vraagt hen ook  samenwerking te zoeken met het Ministerie van landbouw, natuuren voedselkwaliteit.

Hocker: 'Er zijn veel organisaties die bescherming van vee en weidedieren breed uitdragen. Nog steeds zijn er landelijk ook heel veel dieren-en veehouders die het ontkennen. Goed voor Amstelveen wil dat er lokaal gekeken kan worden waar dieren tegen hittestress beter beschermd moeten worden. Inwoners kunnen ook informatie vinden via de volgende link: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/hittestress-koeien', aldus de partij.

Politiek in Amstelveen

Goed voor Amstelveen (GvA) heeft twee zetels in de gemeenteraad en is coalitiepartner, zonder dat de partij een wethouder levert. De coalitie wordt gevormd door VVD (8 zetels), D66 (7 zetels), PvdA (3 zetels) en Goed voor Amstelveen (2 zetels), die (mede dankzij GvA) met 20 zetels een meerderheid hebben in de gemeenteraad.

De gemeenteraad van Amstelveen telt in totaal 37 zetels, die worden ingenomen door twaalf partijen. De oppositiepartijen zijn Burgerbelangen Amstelveen (5 zetels) , Groenlinks (4 zetels), Actief voor Amstelveen (2 zetels), Socialistische Partij (2 zetels), CDA (1 zetel), 50PLus (1 zetel), Belang van Nederland (1 zetel), ChristenUnie (1 zetel).


Meer nieuws

Algemeen vandaag 15:00

Nieuwe editie AmstelveenZ Magazine is uit: No. 86

Amstelveen - De nieuwste editie van AmstelveenZ Magazine (No. 86, maart 2024) is uit! Deze maand bevat het magazine onder andere een overzicht van woningbouwlocaties in Amstelveen.

Politiek vandaag 14:02

Gemeenteraad Amstelveen wil inwoners meer betrekken bij lokale politiek en gaat de straat op

Amstelveen - De gemeenteraad van Amstelveen wil inwoners meer betrekken bij de lokale politiek en horen wat er leeft in de samenleving. Wat zijn de zorgen en aandachtspunten van inwoners, wat zijn hun tips aan de raad? Een aantal raads- en burgerleden bracht afgelopen zaterdag daarom onder de noemer 'Raad op straat' een bezoek aan winkelcentrum Groenhof, om input van inwoners te verzamelen.

Evenementen & Activiteiten vandaag 09:27

Het festival voor jonge bands Young Urbanus op 6 april

Amstelveen - Zaterdagavond 6 april aanstaande vindt voor de derde keer Young Urbanus plaats in het Noorddamcentrum Bovenkerk. Young Urbanus is inmiddels uitgegroeid tot dé hotspot voor jonge bands in Amstelveen! Toegang is gratis. Het eerste optreden start om 19:30 uur. Vol is vol!

Politiek vandaag 09:11

Vijvers Middenhoven uitgebaggerd: ‘Nu vijver bij winkelcentrum Groenhof’

Amstelveen - Om de waterkwaliteit te verbeteren zijn de vijvers in Park Middenhoven uitgebaggerd. De lokale politieke partij Goed voor Amstelveen, die zich hard maakte voor het uitbaggeren, hoopt dat nu ook de vijver bij winkelcentrum Groenhof (naast De Bolder) aan de beurt komt.

112 vandaag 08:40

Blikschade bij ongeval A9

Amstelveen - Op Rijksweg A9 bij Amstelveen heeft zondagavond een ongeval plaatsgevonden, waardoor twee rijstroken tijdelijk moesten worden afgesloten.