Rob Franken

Goed voor Amstelveen doet moreel appèl op veehouders: ‘voorkom hittestress bij dieren’

Amstelveen – De lokale politieke partij Goed voor Amstelveen (GvA) is van mening dat in gemeente Amstelveen veel meer aandacht en actie ondernomen moet worden om hittestress bij dieren te voorkomen. De partij roept onder andere veehouders op goed voor hun dieren te zorgen bij extreme warmte, met onder andere schaduwplekken.

De partij wijst veehouders er in een persbericht op dat zij voor stal en weidedieren bij wet (Artikel 1.6 lid 3 - Besluit houders van dieren) verplicht zijn om dieren die niet in een gebouw staan te behoeden voor slechte weersomstandigheden 'En dus ook voor hittestress,’ meldt GvA. ‘Het geldt voor koeien, varkens, schapen, paarden, geiten en kippen. Bijvoorbeeld moeten paarden beschermd worden bij 27 graden Celsius.’

Voorkom nodeloos lijden

Volgens fractieleider Jacqueline Hocker veroorzaakt hittestress nodeloos lijden en moet daaruit vooortkomende fysieke en emotionele aandoeningen bij dieren voorkomen worden. Ook voor dieren in een stal zijn volgens GvA wettelijke verplichtingen om dieren te beschermen ‘want de temperatuur kan ook daar behoorlijk oplopen.’ 'Er wordt ook geadviseerd s ’nachts de staldeuren open te houden. Voorts moet er voldoende water aanwezig zijn, luchtvochtigheid en ventilatie in voldoende mate.' 

Overtreding

Dierhouders die geen schaduw bieden kunnen volgens GvA in overtreding zijn, ook als de dieren geen zichtbare kenmerken hebben van hittestress. 'Schaduw kan geboden worden door bomen, tentdoeken, schaduwdoeken en parasols.'

In verkiezingsprogramma

Goed voor Amstelveen heeft het voorkomen van hittestress bij dieren ook benoemd in haar verkiezingsprogramma 2022-2026. Middels een motie, die ingediend wordt in de komende gemeenteraadsvergadering, zal GvA een moreel appèl doen op veehouders en paardeneigenaren en vraagt hen ook  samenwerking te zoeken met het Ministerie van landbouw, natuuren voedselkwaliteit.

Hocker: 'Er zijn veel organisaties die bescherming van vee en weidedieren breed uitdragen. Nog steeds zijn er landelijk ook heel veel dieren-en veehouders die het ontkennen. Goed voor Amstelveen wil dat er lokaal gekeken kan worden waar dieren tegen hittestress beter beschermd moeten worden. Inwoners kunnen ook informatie vinden via de volgende link: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/hittestress-koeien', aldus de partij.

Politiek in Amstelveen

Goed voor Amstelveen (GvA) heeft twee zetels in de gemeenteraad en is coalitiepartner, zonder dat de partij een wethouder levert. De coalitie wordt gevormd door VVD (8 zetels), D66 (7 zetels), PvdA (3 zetels) en Goed voor Amstelveen (2 zetels), die (mede dankzij GvA) met 20 zetels een meerderheid hebben in de gemeenteraad.

De gemeenteraad van Amstelveen telt in totaal 37 zetels, die worden ingenomen door twaalf partijen. De oppositiepartijen zijn Burgerbelangen Amstelveen (5 zetels) , Groenlinks (4 zetels), Actief voor Amstelveen (2 zetels), Socialistische Partij (2 zetels), CDA (1 zetel), 50PLus (1 zetel), Belang van Nederland (1 zetel), ChristenUnie (1 zetel).


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:26

Stemmen op nieuw kunstwerk in wijkpark Middenhoven

Amstelveen - In Wijkpark Middenhoven komt een nieuw kunstvriendelijk kunstwerk. De Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) heeft kunstenaar Cindy Bakker geselecteerd voor dit kunstwerk. Zij maakte twee schetsontwerpen. Amstelveners kunnen via denkmee.amstelveen.nl stemmen op een van de twee werken.

Algemeen gisteren 15:53

Amstelveners laten subsidie voor groene gevel en verticale tuin links liggen

Amstelveen - Ondanks dat er een ruime subsidieregeling beschikbaar is, heeft de gemeente Amstelveen dit jaar exact nul subsidie-aanvragen van inwoners gehad voor het aanleggen van een zogenoemde ‘groene gevel’ of ‘verticale tuin’. Wel is er vraag naar subsidie voor groene (sedum) daken en geveltuintjes, maar ook die blijven achter.

Algemeen gisteren 13:52

'Streep door nieuw horecapaviljoen in recreatiegebied Poeloever Amstelveen'

Amstelveen - Amstelveen lijkt een ferme streep te hebben gezet door de ontwikkeling van een nieuw horeca-paviljoen aan De Poel. Over een nieuw paviljoen wordt al jaren gesproken, maar wethouder Herbert Raat geeft in een blog aan er inmiddels geen energie meer in te steken.

Amstelveen van voorheen 2 okt. 2022 20:53

Amstelveen van voorheen (319)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 319 een oude en bijzondere kopergravure getiteld ‘t Dorp Amstelveen.