Rob Franken

Goed voor Amstelveen doet moreel appèl op veehouders: ‘voorkom hittestress bij dieren’

Amstelveen – De lokale politieke partij Goed voor Amstelveen (GvA) is van mening dat in gemeente Amstelveen veel meer aandacht en actie ondernomen moet worden om hittestress bij dieren te voorkomen. De partij roept onder andere veehouders op goed voor hun dieren te zorgen bij extreme warmte, met onder andere schaduwplekken.

De partij wijst veehouders er in een persbericht op dat zij voor stal en weidedieren bij wet (Artikel 1.6 lid 3 - Besluit houders van dieren) verplicht zijn om dieren die niet in een gebouw staan te behoeden voor slechte weersomstandigheden 'En dus ook voor hittestress,’ meldt GvA. ‘Het geldt voor koeien, varkens, schapen, paarden, geiten en kippen. Bijvoorbeeld moeten paarden beschermd worden bij 27 graden Celsius.’

Voorkom nodeloos lijden

Volgens fractieleider Jacqueline Hocker veroorzaakt hittestress nodeloos lijden en moet daaruit vooortkomende fysieke en emotionele aandoeningen bij dieren voorkomen worden. Ook voor dieren in een stal zijn volgens GvA wettelijke verplichtingen om dieren te beschermen ‘want de temperatuur kan ook daar behoorlijk oplopen.’ 'Er wordt ook geadviseerd s ’nachts de staldeuren open te houden. Voorts moet er voldoende water aanwezig zijn, luchtvochtigheid en ventilatie in voldoende mate.' 

Overtreding

Dierhouders die geen schaduw bieden kunnen volgens GvA in overtreding zijn, ook als de dieren geen zichtbare kenmerken hebben van hittestress. 'Schaduw kan geboden worden door bomen, tentdoeken, schaduwdoeken en parasols.'

In verkiezingsprogramma

Goed voor Amstelveen heeft het voorkomen van hittestress bij dieren ook benoemd in haar verkiezingsprogramma 2022-2026. Middels een motie, die ingediend wordt in de komende gemeenteraadsvergadering, zal GvA een moreel appèl doen op veehouders en paardeneigenaren en vraagt hen ook  samenwerking te zoeken met het Ministerie van landbouw, natuuren voedselkwaliteit.

Hocker: 'Er zijn veel organisaties die bescherming van vee en weidedieren breed uitdragen. Nog steeds zijn er landelijk ook heel veel dieren-en veehouders die het ontkennen. Goed voor Amstelveen wil dat er lokaal gekeken kan worden waar dieren tegen hittestress beter beschermd moeten worden. Inwoners kunnen ook informatie vinden via de volgende link: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/hittestress-koeien', aldus de partij.

Politiek in Amstelveen

Goed voor Amstelveen (GvA) heeft twee zetels in de gemeenteraad en is coalitiepartner, zonder dat de partij een wethouder levert. De coalitie wordt gevormd door VVD (8 zetels), D66 (7 zetels), PvdA (3 zetels) en Goed voor Amstelveen (2 zetels), die (mede dankzij GvA) met 20 zetels een meerderheid hebben in de gemeenteraad.

De gemeenteraad van Amstelveen telt in totaal 37 zetels, die worden ingenomen door twaalf partijen. De oppositiepartijen zijn Burgerbelangen Amstelveen (5 zetels) , Groenlinks (4 zetels), Actief voor Amstelveen (2 zetels), Socialistische Partij (2 zetels), CDA (1 zetel), 50PLus (1 zetel), Belang van Nederland (1 zetel), ChristenUnie (1 zetel).


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.