Goed voor Amstelveen: 'Inwoners met Wajong-uitkering dreigen in armoede te vallen'

Amstelveen - De lokale politieke partij Goed voor Amstelveen bemerkt dat inwoners met met een zogenoemde Wajong-uitkering in armoede dreigen te vallen. 

Wajong staat voor Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten.  De Wajong-uitkering is een volksverzekering.

Weinig zicht

'Mensen die vallen onder de Wet Langdurige Zorg en uitgekeerd krijgen via het UWV, komen vaak tekort om hun levensonderhoud en lasten te betalen,' stel Goed voor Amstelveen. 'Omdat de Wajong niet onder de gemeentelijke regelingen valt heeft de gemeente weinig zicht op de groep die in armoede dreigt te vallen. Men valt dan ook buiten andere regelingen die mensen met een minima regeling wel hebben. Men krijgt mogelijk alleen de zorg-en huurtoeslag.'

'Mensen met bijvoorbeeld fysieke, psychische en visuele beperkingen kunnen nu eenmaal niet altijd zelf zorgdragen voor meer inkomen. Men heeft ook vaak extra zorgkosten en juist voor zowel de eigen gezondheid als bijvoorbeeld bij een visuele beperking ook de hulphond, is goede voeding en goede zorg essentieel. Extra kosten kunnen ook bestaan uit apparatuur, vervoer en ergie.

Armoedebeleid Amstelveen

De gemeente heeft afgelopen week het armoedebeleid tijdens het raadsdebat besproken en aan de vernieuwde Nota Armoedebeleid  is veel aandacht geschonken aan het programma 'Dde menselijke maat'. 

Jacqueline Höcker van Goed voor Amstelveen: 'Juist de doelgroepen die in armoede leven zijn vaak onzichtbaar. Dat heeft meerdere redenen: of men denkt daar niet voor in aanmerking te komen of men schaamt zich om beroep te doen op regelingen. Dat is zeer jammer, het kan iedereen door omstandigheden gebeuren. De regelingen zijn er juist voor hen die het nodig hebben.'

GvA meldt dat wethouder  heeft toegezegd in gesprek te willen gaan met de partij om te onderzoeken wat er voor de mensen met een Wajong uitkering gedaan kan worden die dreigen in armoede te vallen of al in armoede leven.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels gisteren 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport 1 mrt. 2024 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.

Algemeen 1 mrt. 2024 10:45

De bouwers van de A9: Irien Remery

Amstelveen/Ouderkerk - De verbreding van de A9 bij Amstelveen en Ouderkerk (tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht) kan niet zonder alle uitvoerders en andere bouwers die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we voor in de regelmatig terugkerende rubriek 'De bouwers van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht'. In deze aflevering stellen we Irien Remery voor. Irien deed aanvankelijk een opleiding voor lerares tekenen en handvaardigheid, maar belandde in de bouw en daar werkt ze inmiddels al 30 jaar (!) tot volle tevredenheid.