‘Goochel’ is mijn beste vriend

AMSTELVEEN - Bedrijfsjuridisch adviseur Mr. Hella Vercammen (eigenaar van The Legal Company) geeft maandelijks stof tot nadenken over juridisch relevante actualiteiten voor het MKB in een column.

In mijn werk als juridisch trainer en adviseur kom ik nogal uiteenlopende types tegen, maar ik deel ze in in twee categorieën; het ‘gesloten type’ en ‘het open type’. Naast mijn adviespraktijk in het arbeids-, contracten- en ondernemingsrecht geef ik trainingen aan bedrijven en organisaties, nu bijvoorbeeld over het nieuwe arbeids- en ontslagrecht (Wet Werk & Zekerheid) en de toepassing in de praktijk.

Na zo’n training gonst het ‘s avonds wel eens door mijn hoofd. Dan flitsen de beelden voorbij hoe de training is verlopen en hoe sommige deelnemers waren… Daarbij is me steeds meer gaan opvallen dat er twee typen deelnemers zijn; 

i) degene die autonoom denkt en doet, aandachtige luisteraar zonder angst voor het onbekende die informatie verzamelt om goede beslissingen te nemen: ‘het open mind type’;  
ii) doe-het-zelver eerste klas, dominant aanwezig in de groep, onaandachtig luisteraar met aversie tegen het onbekende die informatie verzamelt om te doen wat ze zelf willen: ‘het gesloten type’.


 ‘Goochelen, goochelen?
Wat heeft dat hier nou
mee te maken?
Totdat het kwartje viel…’
Tijdens een van deze trainingen was er een deelnemer die overtuigd was dat de ketenregeling vanaf 1-7-15 met betrekking tot arbeidscontracten voor bepaalde tijd binnen een specifieke branche op bepaalde manier moest worden toegepast. Helaas was dat een foute toepassing, maar ik kon diegene niet overtuigen. Er was ook een deelnemer die bleef doorvragen wat nou mijn advies zou zijn voor de juiste toepassing. Na de training kwam ik in gesprek met het gesloten type en deze vertelde mij vol trots: ‘Ja, ja, ik goochel van alles, goochel is mijn beste vriend’. Ik begreep het eerst niet. ‘Goochelen, goochelen? Wat heeft dat hier nou mee te maken? Totdat het kwartje viel… Oh ja tuurlijk, ‘Google!’


Ik antwoordde: ‘Fijn toch dat tegenwoordig alles op internet staat en u kunt goochelen? Ondertussen dacht ik ‘Hocus Pocus Pilates Pas, ik wou dat u het open mind type was’ en piekerde er niet over om verder met diegene in discussie te gaan. Mij was allang duidelijk welk van de twee deelnemers de succesvollere ondernemer was.

Hella Vercammen 
 

 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:00

In één oogopslag alle preventieve jeugdhulp

Amstelveen - Woensdagavond 19 juni overhandigden wethouders Jeugd Frank Berkhout (Amstelveen) en Bart Kabout (Aalsmeer) een folder met al het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Algemeen vandaag 07:27

D66 wil bijsturing op groenambities Amstelveen

Amstelveen - Ruimte is schaars in Amstelveen en er moeten vaak keuzes worden gemaakt tussen zaken zoals woningen, wegen en groen. D66 wil dat groen niet een restpost wordt omdat het ondergeschikt is aan andere ruimtelijke prioriteiten.

Sport gisteren 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen gisteren 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.