Pixabay.com

Gordon: 'Bosorganisatie dient zich ook in hondenliefhebber te verplaatsen'

Amstelveen – Wethouder Floor Gordon (D66) noemt de zware kritiek die vanuit de Amstelveense politiek wordt geuit op het door gemeente Amsterdam ingezette participatieproces rond het hondenbeleid in het bos een signaal dat niet genegeerd kan worden.

De lokale partij Burgerbelangen Amstelveen liet dit weekeinde in een persbericht weten verbouwereerd te zijn over een door de Amsterdamse bos-organisatie (gemeente Amsterdam) gegeven webinar ‘Hond & Natuur’ en sprak van een teleurstellende vertoning. De partij heeft  kortgezegd het vermoeden dat van eerlijk participatie geen sprake lijkt en dat nieuwe hondenzoneringsgebieden al in kannen en kruiken zijn. 

Verplaatsen in hondenbezitters

Gordon zegt in een reactie dat naast bbA ook Lijst Höcker, VVD en haar D66-fractie hun zorgen hebben geuit over het proces om te komen tot een nieuw hondenbeleid naar aanleiding van het webinar Hond en Natuur, dat door diverse politici als stuitend werd ervaren. Die zorgen neemt Gordon serieus.

‘Dit is een signaal dat niet genegeerd kan worden. Hondenliefhebbers geven om het welzijn en de bewegingsvrijheid van hun hond en dat vereist dat de bosorganisatie zich ook in hen kan verplaatsen,' zegt Gordon. 'We dringen er op aan dat er geen enkele wijziging plaatsvindt, voordat Amstelveen de uitkomsten van de enquête heeft gezien en die samen met Amsterdam heeft kunnen beoordelen,’ aldus de wethouder.

Niet iedereen over 1 kam scheren

De wethouder voegt toe wars te zijn van onnodige betutteling: ‘Maatregelen mogen niet iedereen over één kam scheren. We zullen dit bespreken met de bosorganisatie en met de nieuwe Amsterdamse wethouder die 15 september aantreedt. Juist onze gemeente vindt participatie belangrijk om op te halen wat de gebruikers van het bos zelf ervaren. Dat moet zorgvuldig gebeuren. Wij geloven dat de gebruikers van het bos zelf het beste weten wat er nodig is om mogelijke incidenten in het Bos te verminderen. Bij incidenten zijn natuurlijk niet in alle gevallen honden betrokken, maar ook fietsers, ruiters of andere gebruikers.’

Noodzaak

Gordon vindt vooral dat het Amsterdamse bos een gebruikersbos is, zo laat ze weten: ‘Aanpassing van het huidige hondenbeleid kan wat ons betreft alleen als de noodzaak daartoe feitelijk is aangetoond en dit in samenspraak met de gebruikers van het bos gebeurt. We begrijpen de wens van de bosorganisatie om de flora en fauna te beschermen, maar dit moet niet doorslaan. Het bos is primair een groot recreatiegebied voor de inwoners van Amsterdam, Amstelveen en omliggende gemeenten. Een gebruikersbos. Laten we dat niet uit het oog verliezen. En vooral een beetje rekening houden met elkaar.'


Meer nieuws

Gezondheid & welzijn gisteren 17:00

Gouden Koets voor Amstelveense ouderen

Amstelveen - Amstelveense ouderen kunnen vanaf vandaag gebruik maken van 'de Gouden Koets'; een uniek vervoersmiddel om ouderen uit hun isolement te halen en gratis vervoer aan te bieden naar Brentano-locaties voor activiteiten en uitjes.

Sport gisteren 08:00

Familie Gal over hun passie: Judo

Amstelveen - Jonathan Gal en zijn vrouw Nadia Oey zijn groot liefhebber van judo. Ook hun kinderen Charlie, Parker en Benjamin beoefenen deze sport. ‘Het is een sport waarin je leert stoeien, leert vallen en elkaar met respect behandelt. Je leert tegen een stootje kunnen, oefent in discipline en maakt een hoop lol met elkaar.’

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 20 sep. 2021 18:24

Bosorganisatie betreurt verwarring die is ontstaan - dat was niet de bedoeling

Amstelveen -  De organisatie van het Amsterdamse Bos betreurt de verwarring die is ontstaan over het particiaptietraject rond het nieuw te vormen (honden-)beleid in het Amsterdamse bos, naar aanleiding van een recent gegeven webinar Hond & Natuur. 'Dat was niet de bedoeling,' stelt de organisatie op haar website.

Verkeer & Vervoer 20 sep. 2021 15:33

Bestuurder Floor Gordon: 'Beneluxbaan weer groen karakter teruggeven'

Amstelveen – In het najaar wordt gestart met het inzaaien en beplanten van de grond langs de Beneluxbaan. In totaal komen langs de Beneluxbaan, waar veel groen verdween door de aanleg van de Amstelveenlijn 23.795 nieuwe heesters en 219 nieuwe bomen terug.