Groeiend Amstelveen ziet ruimte voor 15.000 woningen

Amstelveen  - Amstelveen stelt op basis van nieuwe inzichten de komende twee decennia uit te kunnen groeien tot een stad van 125.000 inwoners met een woningbouwproductie van 15.000 nieuwe woningen.

Die behoorlijk verrassende conclusie wordt getrokken in een onderzoek naar de potentiële groei van Amstelveen – en vooral de kansen & consequenties die met een dergelijke groei gepaard gaan. De afgelopen jaren werd juist gesteld dat dat de grenzen van Amstelveen zijn bereikt en dat de gemeente zich min of meer voorbereidde op een toekomst als beheergemeente in plaats van groeigemeente. Nu is dat weer andersom.

Binnenstedelijke ontwikkeling gaat hard

De groeiperspectieven zijn bijgesteld omdat de binnenstedelijke transformatie- en verdichtingsopgave (ofwel het binnenstedelijk bouwen van woningen) veel sneller op gang is gekomen dan verwacht. De besluitvorming over de gebiedsvisie Kronenburg-Uilenstede (waar veel woningen gepland zijn) en de gebiedsvisie voor bedrijventerrein Legmeer (transformatie gecombineerde woon-werkwijk) die in de pijplijn zit zorgen voor het groeiperspectief, evanals de geplande nieuwbouwwijk De Scheg.

Grenzen

Wethouder Herbert Raat (Financiën, VVD) bevestigt in een reactie op de omslag dat de groei met name wordt voorspeld door de snelle binnenstedelijke ontwikkeling, maar dat Amstelveen nog wel degelijk met grenzen kampt. Raat vindt het een goede zaak dat collega-wethouders Rob Ellermeijer (Wonen & Volkshuisvesting, VVD) en Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening, D66) in het onderzoek vooral ook de consequenties van een dergelijke groei meenemen.

Raat vindt de groeiverwachtingen uit het onderzoek persoonijk wel erg enthousiast en denkt dat een tempering van de verwachtingen op zijn plaats is, ook al omdat er momenteel sprake is van een hoogconjuctuur. 'Dat kan zomaar omslaan en dan zie je dat het een stuk moeilijker gaat. Daar moeten we ook op voorbereid zijn.'

Belangrijker

‘Wat ik veel belangrijker vind is dat nu onderzocht is wat een dergelijke groei betekent voor Amstelveen,’ zegt Raat. ‘Je kan binnenstedelijk veel woningen bouwen, maar als je dan door de drukte de wijk niet meer uitkomt, of je kinderen kunnen niet in Amstelveen naar school omdat er geen plaats meer is, heb je een ander probleem. Als je gaat bouwen heeft dat consequenties voor de stad; je voorzieningen (zoals zorg, onderwijs, sport) en zaken als infrastructuur moeten dat wel aankunnen.'       

De inschatting van de te verwachten bevolkingsgroei is gemaakt op basis van alle woningbouwprojecten en potentiële ontwikkellocaties. Nog dit jaar wordt een geactualiseerd Ruimtelijk Ontwikkelperspectief voorgelegd aan de gemeenteraad. 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.

Wonen gisteren 09:55

Gemeenteraad mag zich gaan buigen over eerste fase nieuwbouwplan Allemankwartier

Amstelveen – De gemeenteraad mag zich binnenkort gaan buigen over het plan om 33 woningen te bouwen aan het Oostelijk Halfrond, naast basisschool De Bloeiwijzer. Ook de realisatie van een nieuw multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen al wijkcentrum én medisch centrum (inclusief apotheek) staat op de agenda.