Groeiende zorgen om Amstelveense jeugd met ongezonde leefstijl: politiek wil actie

Amstelveen - Omdat de langdurige corona-maatregelen steeds zichtbaarder een negatieve invloed hebben op de leefstijl van Amstelveense kinderen/jongeren, komen de Amstelveense fracties van D66, GroenLinks en het CDA in actie.

De partijen willen onder andere dat er lokaal meer aandacht komt voor specifieke sportprogramma’s voor kinderen die te weinig bewegen. Ook moeten volgens de drie partijen meer open sportinlopen in Amsteveense wijken worden gecreerd en moet er meer bewustwording komen voor het belang van een gezonde leefstijl.

Jongeren met overgewicht

Uit landelijk onderzoek blijkt dat kinderen sinds de coronacrisis ongezonder zijn gaan eten en minder bewegen. Ook in Amstelveen lijkt dit aan de orde. “Scholen en Amstelveen Sport hebben hun zorgen bij ons geuit. Zij zien dat veel kinderen aankomen. Over het algemeen geldt: Actieve kinderen zijn ongeveer evenveel blijven bewegen, en minder actieve kinderen duidelijk minder”, aldus Robert Zuidbroek, gemeenteraadslid voor D66.

Fat-shaming

''Dit heeft gevolgen voor de fysieke gezondheid van kinderen, maar we zien ook dat pesten en ‘fat-shaming’ hierdoor toeneemt. Wij willen daarom weten wat de stand van zaken in Amstelveen is en hoe de gemeente, Amstelveen Sport, diëtisten, jongerenwerk/jeugdzorg, Participe, scholen én ondernemers samenwerken om dit probleem aan te pakken”, vult Ilika Polderman, gemeenteraadslid voor GroenLinks aan.

Bewustwording

CDA raadslid Sandra van Engelen benadrukt hierbij de het belang van gezonde voeding. “Gezond leven begint bij bewustwording. Niet alle kinderen krijgen van huis uit mee wat gezond eten is en hoe dat te doen. Wij willen de bewustwording over een gezonde leefstijl daarom vergroten. Als kinderen hiermee opgroeien, wordt dit hun hele leven de normaalste zaak van de wereld.”, zegt zij.

Gezondheidsverschillen

In 2019 bleek al dat 22% van de meisjes en 11% van de jongens uit Amstelveen zich niet fit en gezond voelt. Ook bleek dat 56% van de Amstelveense meisjes en 36% van de Amstelveense jongens niet of nauwelijks sport én dat er grote verschillen zijn in hoe Amstelveense jongeren hun gezondheid ervaren. Verschillen tussen jongens en meisjes, verschillen tussen jongeren met een Nederlandse en niet-Nederlandse achtergrond én verschillen tussen wijken waar jongeren opgroeien.

Jongeren uit Amstelveen Noord-West voelden zich bijvoorbeeld beduidend gezonder en fitter dan de jeugd uit de wijk Keizer Karelpark/Groenelaan. Daarom is in 2019 op initiatief van D66  € 70.000 per jaar door de gemeenteraad  beschikbaar gesteld voor extra sportprogramma’s voor (kwetsbare) jongeren. D66, GroenLinks en het CDA willen dat het college dit jaar vaart maakt met deze programma’s, omdat de gezondheidsverschillen die er in 2019 al waren, waarschijnlijk alleen maar groter zijn geworden.

Open sportinlopen 

“We zijn heel trots op alle extra activiteiten die de gemeente op dit moment organiseert voor jongeren vanaf ongeveer 13 jaar. Elke week valt er iets te doen op het gebied van sport, kunst en cultuur. Om ook de wat jongere kinderen structureel meer aan het bewegen te krijgen, willen wij samen met GroenLinks en het CDA dat er open sportinlopen komen in bijvoorbeeld gymzalen van scholen. Dit zodat Amstelveense kinderen bij wijze van spreken elke week een gymzaal in hun wijk kunnen binnenlopen om op een toegankelijke manier én dichtbij huis een middag te bewegen en sporten.'

"We hebben het college gevraagd hier samen met scholen goed naar te kijken en om het budget voor extra sportprogramma’s voor jongeren hier eventueel voor in te zetten”, zegt Saloua Chaara, gemeenteraadslid voor D66.


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 19:48

Amstelveen van voorheen (247)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 247 weer eens een foto van Plein 60: een prentbriefkaart uit 1974.

Sport gisteren 13:00

Schermtalent Thomas in Nederlands team

Amstelveen - Schermen doet bij velen van ons denken aan filmscènes zoals die van Pirates of the Caribbean, waar kapitein Jack Sparrow met zijn zwaard tal van avonturen beleeft. En dit is ook één van de redenen waarom kinderen getriggerd worden door de sport. Toch heeft schermen iets mystieks. Het pak, de regels en de subtiele bewegingen. Een interview met de Amstelveense Thomas Dijkstra die de sport al sinds zijn 6e beoefent en inmiddels tot het Nederlands Team behoort. 

112 gisteren 08:38

Gewonde bij nachtelijke botsing Bovenkerkerweg

Amstelveen - Bij een ongeval op de Bovenkerkerweg, ter hoogte van de kruising met de Nesserlaan, is in de nacht van zaterdag op zondag een persoon gewond geraakt.

Algemeen 15 mei 2021 11:38

Amstelveen schudt slaapstad-imago af: trendy & hip

Amstelveen - Amstelveen lijkt het imago van saaie slaapstad behoorlijk te hebben afgeschud. De Telegraaf meldt in een paginagroot lifestyleartikel in de zaterdagkrant dat Amstelveen tegenwoordig als trendy gekwalificeerd kan worden, mede door een eerdere notering in het trendy platform USE-IT EUROPE.

Algemeen 15 mei 2021 10:00

Ketting kledingruil nu ook in Amstelveen

Amstelveen - Gratis nieuwe outfits, mensen in de buurt leren kennen én kledingverspilling tegengaan. Dat zijn de ingrediënten van de ‘Ketting Kledingruil’. De 21-jarige Denise Abbel kwam dit initiatief tegen en werd direct enthousiast. ‘Het is echt een win-win-win situatie en tot mijn grote verbazing bestond dit nog niet in Amstelveen.’ Een interview met deze ondernemende jongedame die graag uitlegt hoe je mee kunt doen.