Groen, groener, groenst: NK Tegelwippen 2024

Amstelveen - Het voorjaar is aangebroken, de temperaturen lopen op en Amstelveen kleurt weer prachtig groen. Een goed moment om te benadrukken dat gemeente Amstelveen ook dit jaar inwoners helpt om onze leefomgeving nog groener te maken met diverse acties, maatregelen en subsidies. Haal met behulp van de tegelservice tegels uit je tuin en plaats er groen voor terug, nomineer een locatie in de openbare ruimte die meer groen kan gebruiken, leg met subsidie een groen dak of een groene gevel aan, of maak een geveltuintje: Amstelveen maakt het allemaal mede mogelijk.

Tegelwippen

Na eerdere succesvolle edities, waarbij Amstelveners gezamenlijk al tienduizenden (tuin-)tegels hebben vervangen voor groen, kunnen inwoners ook dit jaar weer meedoen aan het NK Tegelwippen. De gemeentelijke tegelservice is in 2024 tot en met oktober vrijwel iedere maandag actief om je oude tuintegels gratis op te halen als je ze vervangt voor een groene invulling. Dat scheelt niet alleen een hoop werk, maar het is ook erg belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering te ondervangen.

Hevige en langdurige neerslag en anderzijds lange periodes van hitte en droogte zijn helaas bekende fenomenen geworden. Er is daardoor aan de ene kant meer wateroverlast, want betegelde tuinen laten nauwelijks water door. Het vele regenwater moet toch een kant op, waardoor het riool overbelast raakt en het water kelders inloopt, zoals diverse Amstelveners al hebben ondervonden. Een groene tuin helpt om al het regenwater veel beter te verwerken en vast te houden.

Een zonnetje is lekker, maar bij lange droge en warme periodes ontstaat er ook hittestress. Anders dan groen, zorgen tegels allerminst voor verkoeling: ze versterken de hitte alleen maar, waardoor de temperaturen oplopen. Een groene tuin zorgt voor belangrijke verkoeling, maar ook voor een betere gemoedsrust.

tegelophaalservice.jpg

Klimaatrobuust

Minder tegels én meer groen dus, dat vindt wethouder Floor Gordon (Groen en Duurzaamheid) ook. Ze hoopt dat dit jaar weer veel inwoners meedoen aan het NK Tegelwippen, waarin Amstelveen niet alleen meedoet in het algemeen klassement, maar ook 1-op-1 de strijd aangaat met gemeente Gooise Meren. ‘Het klassement is natuurlijk een mooie uitdaging, maar we zijn vooral verheugd dat steeds meer Amstel veners klimaat bewuster worden door tegels te vervangen voor groen, of andere maatregelen te nemen, zoals een regenton,' zegt Gordon. ‘Het is ontzettend belangrijk om de gevolgen van de klimaatverandering op te kunen vangen. We werken er de komende jaren op alle fronten aan om Amstelveen klimaatrobuust te maken, met als thema’s wateroverlast, hittestress, watertekort en waterveiligheid. Dat kunnen we niet alleen, we hebben ook de hulp van onze inwoners nodig. Het NK Tegelwippen, de gratis tegelophaalservice en andere maatregelen zijn een stimulans vanuit de gemeente, want we moeten het vooral samen doen!’

Zo werkt de gratis tegelophaalservice

Wil je jouw tegels gratis laten ophalen omdat je je tuin gaat vergroenen? Meld je dan aan voor de gratis tegelophaalservice via de website www.amstelveenrainproof.nl. Aanmelden kan tot uiterlijk de woensdag voorafgaand aan de ophaaldag. Vanaf zaterdag 16.00 uur voorafgaand aan de ophaaldag mag je jouw tegels op de dichtstbijzijnde straathoek zetten. Leg je tegels netjes opgestapeld op een open plek, zonder belemmeringen te veroorzaken. Dus zet de tegels niet op een plek waar afvalcontainers staan, of op een plek dichtbij auto’s, lantaarnpalen of andere obstakels. De ophaaldienst heeft enige ruimte nodig! Ga naar amstelveenrainproof.nl voor meer informatie.

Tegelophaal(maan-)dagen

April: 8, 15, 22, 29
Mei: 6, 13, 27
Juni:3, 10, 17, 24
Juli: 8, 15, 22
Augustus: 12, 26
September: 9, 16, 23, 30
Oktober: 7, 14, 21

LET OP! Alleen tegels die vervangen worden voor groen worden opgehaald. De tegelservice geldt alleen voor het ophalen van tegels, ander (tuin-)afval wordt niet opgehaald.

Groen moet je doen

Amstelveen staat te boek als een groene gemeente en werd al eens uitgeroepen tot een van de meest groene gemeenten van Nederland en zelfs van Europa. Maar het kan nog groener! Inwoners kunnen bij de gemeente plekken aandragen in de openbare ruimte die onnodig ‘grijs’ zijn. De gemeente bekijkt vervolgens of deze locaties kunnen worden onttegeld, om er groen voor terug te plaatsen. Zo werden aan Veldlust in de wijk Middenhoven en aan de Lindenlaan in Keizer Karelpark door bewoners locaties aangedragen, die de gemeente nu groener maakt. Naast deze twee locaties zullen ook de Annie M.G. Schmidtlaan in Westwijk, diverse oevers in Waardhuizen en Middenhoven, het Hueseplein in Keizer Karelpark en het plein aan de Vijverlaan in Patrimonium onttegeld en vergroend. Inwoners kunnen dus zelf plekken aan dragen in de openbare ruimte om te vergroenen! Voorwaarde is wel dat de genomineerde locaties betegeld zijn en geen directe publieke functie hebben en tussen
de 10m2 en 100m2 groot zijn. Ga naar amstelveen.nl/groenmoetjedoen voor alle informatie.

groen moet je doen.jpg

Maak een geveltuintje

Geen voortuin, maar wel behoefte aan groen voor de deur? Dat kan, de gemeente geeft namelijk veelal toestemming om een rij tegels langs de gevel van je woning te verwijderen, zodat je een geveltuintje aan
kan leggen. Een strook beplanting draagt niet alleen bij aan een groener straatbeeld, maar houdt de woning in de zomer ook koeler en zorgt ervoor dat regenwater sneller in de grond kan infiltreren. Win-win dus! Het aanvragen van een geveltuintje is verplicht, maar er zijn geen kosten aan verbonden. Meer over de voorwaarden voor een geveltuintje vind je via de website www.amstelveen.nl/duurzaamheid en klik op 'duurzaam wonen'.

geveltuintje.jpg

Je dak of gevel groen

Een dak of gevel met beplanting heeft veel voordelen en ziet er daarnaast ook nog mooi uit. De gemeente heeft voor inwoners een subsidieregeling voor het aanleggen van een groen dak, een groene gevel of een verticale tuin. Wist je dat de gemeente per m2 € 30,- tot € 50,- euro subsidie verstrekt? Dat scheelt enorm in de kosten. Meer informatie vind je via de website www.amstelveen.nl/duurzaamheid en klik dan op 'duurzame acties en subsidies'.

groen dak.jpg

Dit artikel verscheen eerder in de april-editie van AmstelveenZ Magazine, nummer 87.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur 17 mei 2024 11:59

Schouwburg Amstelveen: voorverkoop seizoen 2024/2025 op 25 mei van start

Amstelveen - Schouwburg Amstelveen start de online voorverkoop voor het seizoen 2024-2025 op zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Op het programma staan ruim 250 voorstellingen vol bekende cabaretnamen, vrolijk jeugdtheater, toptoneel, adembenemende dans en grote musicals.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 17 mei 2024 11:28

Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

112 17 mei 2024 09:49

Zware aanrijding op kruising Legmeerdijk/N201

Amstelveen / Aalsmeer - Op de kruising van de Legmeerdijk met de N201 heeft donderdagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden. Twee auto's botsten op elkaar met veel schade tot gevolg.

Verkeer & Vervoer 16 mei 2024 15:53

Brug Ouderkerk na aanpassingen weer volledig in gebruik: ook voor scheepvaart

Amstelveen / Ouderkerk - Na diverse aanpassingen en na meerdere testen, kan Brug Ouderkerk weer volledig bediend worden. Het wegverkeer kon op 14 mei al gebruik maken van de brug na de laatste storing, vandaag (donderdag 16 mei) is ook de stremming voor scheepvaart hoger dan 2.90 meter opgeheven.