Groen licht voor jaarlijkse autoluwe zondag in Amstelveen

Amstelveen - Het College van B en W in Amstelveen wil maximaal een keer per jaar meedoen aan de internationale autoloze zondag. Dat heeft het college gemeld naar aanleiding van vragen van GroenLinks en ChristenUnie.

De fracties van GroenLinks en de ChristenUnie zijn blij dat het college, in antwoord op  schriftelijke vragen van de twee partijen, heeft aangegeven, ook Amstelveen te laten meedoen aan de internationale autoloze zondag 2020.

Regie bij gemeente

Wel geeft het gemeentebestuur aan dat het geen mogelijkheid ziet om de hele omgeving van het Stadshart een dag lang autovrij te houden, zoals GL en CU voorstelden. Dat zou ondernemers in het centrum te veel schaden en bovendien zou dat verkeerstechnisch niet haalbaar zijn. De gemeente wil de regie houden op de autoloze zondag en in samenwerking met bewoners en ondernemers diverse 'centrale plekken' in Amstelveen voor 1 dag autovrij maken.

Autovrij

De voordelen van een autoloze zondag zijn volgens GL en CU groot: schonere lucht, meer ruimte om te spelen, sporten en te bewegen, verrassende nieuwe plekken voor bijeenkomsten en evenementen. Daarom zijn we blij dat het college toezegt om een dag lang een aantal centrale plekken in Amstelveen autovrij te houden. Dat zouden volgens het college onder andere een deel van het Stadshart en het Oude Dorp kunnen zijn.

Activiteiten

'Een autoloze zondag zal gaan plaatsvinden onder de regie van de gemeente. Bewoners en ondernemers krijgen de mogelijkheid om hun straat aan te melden voor het autovrij maken van hun straat op deze zondag. Zij kunnen dan zelf leuke activiteiten gaan organiseren. Het college wil meedenken en faciliteren. Ook wil het college graag gebruik maken van de communicatie van het rijk over de autoloze zondag.'

Straat aanmelden

De fracties van GroenLinks en ChristenUnie roepen daarom bewoners en ondernemers op om hun straat bij de gemeente aan te melden voor de autoloze zondag die in september 2020 zal plaatsvinden. De fracties willen graag meedenken over activiteiten die in Amstelveen rond de autoloze zondag worden ontwikkeld. 'Het zou mooi zijn als we in het licht van de klimaatverandering ook hier in Amstelveen samen met elkaar de autoloze zondag kunnen vieren!'


Meer nieuws

Kunst & Cultuur gisteren 17:03

Hedwig Verhoeven algemeen directeur ad interim Cobra Museum

Amstelveen - Het bestuur van de Stichting Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen heeft Hedwig Verhoeven benoemd tot algemeen directeur ad interim van het museum. Bij het Cobra Museum gaat Verhoeven met het team, het stichtingsbestuur en de gemeente Amstelveen bouwen aan een toekomstbestendig museum. Ze volgt hiermee Stefan de Raay op, die zes jaar lang leiding heeft gegeven.

Algemeen gisteren 11:16

Gemeenteraad wil jongeren horen: Hoe zie jij jouw toekomst?

Amstelveen - De gemeenteraad van Amstelveen wil jongeren meer betrekken bij de besluiten die zij nemen en ruimte geven voor invloed. Daarom neemt de raad een stap richting intensiveren jongerenparticipatie en hoopt zo samen met hen te werken aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Amstelveen van voorheen 17 mrt. 2024 19:48

Amstelveen van voorheen (394)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 394 een oude foto van de Raiffeisenbank, simpelweg gevestigd in een woonhuis aan Noorddammerlaan 87.

Sport 17 mrt. 2024 10:20

Lentemarathon Amstelveen: duizenden lopers op de been

Amstelveen - Zondagochtend om half tien klonk op het Stadsplein in Stadshart Amstelveen het startschot voor de KPMG Lentemarathon 2024. Duizenden lopers zetten vandaag hun beste beentje voor, op verschillende afstanden.