Groenlinks Amstelveen bezoekt kringloopwinkels van De Boem

GroenLinks Amstelveen bezoekt kringloopwinkels van De Boem

Amstelveen - De fractie van GroenLinks bracht vorige week een werkbezoek aan Stichting Boemerang. De stichting runt twee vestigingen van de kringloopwinkel de Boem in Amstelveen.

De rondleiding werd verzorgd door personeelsleden. Directeur-bestuurder Sven Keltering was de gastheer. De fractieleden waren blij verrast met de wijze waarop de Stichting en de kringloop­winkel zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld.

Duurzame participatie en reïntegratie

De doelstelling van de Boem is in eerste instantie het begeleiden van mensen in een reïntegratietraject om weer deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Hierbij wordt mensen werk aangeboden. Daarnaast kunnen de mensen ook gebruik maken van ontwikkelmogelijkheden via interne begeleiding en het volgen van opleidingen. Stichting Boemerang heeft 26 mensen in dienst en ongeveer 110 vrijwilligers.

Tijdens het werkbezoek wordt duidelijk dat alles erop gericht is de mensen die er werken voorop te stellen en niet de omzet. De mensen krijgen een plek waar zij zich goed voelen. Alles is gericht op maatwerk en maatschappelijke participatie.

Kringloopverkoop

Bij De Boem komt per jaar ongeveer 2 miljoen kilo aan spullen binnen. Van al deze spullen belandt uiteindelijk maar liefst (al dan niet na reparatie) 92% in de winkel als aanbod voor hergebruik of recycling. Slechts 8% wordt als afval aangeboden aan een recyclingbedrijf.

De Boem heeft sinds vorig jaar een afspraak met een grote leverancier van witgoed. Deze keten levert wasmachines aan De Boem die verhuurd zijn geweest en die ze niet meer kan of wil verkopen. De wasmachines hebben allemaal het energielabel AA/A en zijn wat prijziger dan de andere spullen (rond de € 250,-). Kopers krijgen een garantie van 3 maanden en de machines zijn zeer energiezuinig. Mogelijk zullen in de toekomst meer van dit soort leveringsafspraken worden gemaakt. 

Circulair textiel

Tijdens het bezoek gaat het ook over circulair textiel. Meer dan de helft van onze kleding belandt nog altijd bij het restafval. Dat geldt overigens ook voor bijna de helft (!) van de nieuwe textiel, voordat het in de winkel komt dan wel omdat het niet verkocht wordt. De kringloopwinkel draagt daarmee bij aan het een tweede leven van kledingstukken en aan de circulaire textieldoelstellingen. Naast kledingproducenten kunnen consumenten zelf dus ook veel doen.

Energie

De energievoorziening is duurzaam. De nieuwe vestiging van De Boem op de Ziederij is gasvrij, er is een warmtepomp en er liggen maar liefst 100 zonnepanelen op het dak. Er wordt binnen de Stichting veel belang gehecht aan duurzaamheid. Het verduurzamen van de vestiging aan de Binderij staat op de agenda voor de komende tijd. Sven Keltering merkt op dat een van de ambities is om ook het wagenpark te verduurzamen. 

Korting met Amstelveenpas

De Stichting Boemerang heeft een ANBI-status en maakt dus geen winst. Amstelveenpas-houders krijgen een korting van 20%.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.