Groenlinks Amstelveen bezoekt kringloopwinkels van De Boem

GroenLinks Amstelveen bezoekt kringloopwinkels van De Boem

Amstelveen - De fractie van GroenLinks bracht vorige week een werkbezoek aan Stichting Boemerang. De stichting runt twee vestigingen van de kringloopwinkel de Boem in Amstelveen.

De rondleiding werd verzorgd door personeelsleden. Directeur-bestuurder Sven Keltering was de gastheer. De fractieleden waren blij verrast met de wijze waarop de Stichting en de kringloop­winkel zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld.

Duurzame participatie en reïntegratie

De doelstelling van de Boem is in eerste instantie het begeleiden van mensen in een reïntegratietraject om weer deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Hierbij wordt mensen werk aangeboden. Daarnaast kunnen de mensen ook gebruik maken van ontwikkelmogelijkheden via interne begeleiding en het volgen van opleidingen. Stichting Boemerang heeft 26 mensen in dienst en ongeveer 110 vrijwilligers.

Tijdens het werkbezoek wordt duidelijk dat alles erop gericht is de mensen die er werken voorop te stellen en niet de omzet. De mensen krijgen een plek waar zij zich goed voelen. Alles is gericht op maatwerk en maatschappelijke participatie.

Kringloopverkoop

Bij De Boem komt per jaar ongeveer 2 miljoen kilo aan spullen binnen. Van al deze spullen belandt uiteindelijk maar liefst (al dan niet na reparatie) 92% in de winkel als aanbod voor hergebruik of recycling. Slechts 8% wordt als afval aangeboden aan een recyclingbedrijf.

De Boem heeft sinds vorig jaar een afspraak met een grote leverancier van witgoed. Deze keten levert wasmachines aan De Boem die verhuurd zijn geweest en die ze niet meer kan of wil verkopen. De wasmachines hebben allemaal het energielabel AA/A en zijn wat prijziger dan de andere spullen (rond de € 250,-). Kopers krijgen een garantie van 3 maanden en de machines zijn zeer energiezuinig. Mogelijk zullen in de toekomst meer van dit soort leveringsafspraken worden gemaakt. 

Circulair textiel

Tijdens het bezoek gaat het ook over circulair textiel. Meer dan de helft van onze kleding belandt nog altijd bij het restafval. Dat geldt overigens ook voor bijna de helft (!) van de nieuwe textiel, voordat het in de winkel komt dan wel omdat het niet verkocht wordt. De kringloopwinkel draagt daarmee bij aan het een tweede leven van kledingstukken en aan de circulaire textieldoelstellingen. Naast kledingproducenten kunnen consumenten zelf dus ook veel doen.

Energie

De energievoorziening is duurzaam. De nieuwe vestiging van De Boem op de Ziederij is gasvrij, er is een warmtepomp en er liggen maar liefst 100 zonnepanelen op het dak. Er wordt binnen de Stichting veel belang gehecht aan duurzaamheid. Het verduurzamen van de vestiging aan de Binderij staat op de agenda voor de komende tijd. Sven Keltering merkt op dat een van de ambities is om ook het wagenpark te verduurzamen. 

Korting met Amstelveenpas

De Stichting Boemerang heeft een ANBI-status en maakt dus geen winst. Amstelveenpas-houders krijgen een korting van 20%.


Meer nieuws

112 vandaag 15:23

Vrouw (44) in gestolen auto rijdt in op politievoertuig maar kan niet ontsnappen

Amstelveen - Na een achtervolging door Amstelveen en Oude Meer is gisterenavond een 44-jarige automobiliste, die rondreed in een gestolen voertuig, in de boeien geslagen door de politie. Ze reed tijdens de achtervolging in op een politievoertuig, maar het lukte haar niet aan de politie te ontkomen. 

112 gisteren 17:33

Opnieuw aanrijding op Aalsmeerse 'ramprotonde'

Aalsmeer - Op de rotonde van de Burgemeester Kasteleinweg en de Dorpsstraat in Aalsmeer heeft dinsdag aan het einde van de middag opnieuw een ongeval plaatsgevonden.

Evenementen & Activiteiten gisteren 13:40

Magic Circus met Pasen in Amstelveen

Amstelveen - Het Amstelveens Paascircus komt er weer aan. Magic Circus is van 7 april (Goede Vrijdag) tot en met woensdag 12 april te bewonderen op het parkeerterrein naast De Meent.

Algemeen gisteren 13:37

Informatiemarkt duurzaamheid voor VvE’s

Amstelveen - Om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te ondersteunen bij het verduurzamen van hun gebouwen, organiseert de gemeente op woensdag 19 april een informatiemarkt. Er is onder meer aandacht voor het complexe besluitvormingsproces en de financieringsvraagstukken waar iedere VvE mee te maken heeft bij het verduurzamen van hun complex.

Algemeen gisteren 13:28

Amstelveen doet weer mee aan NK Tegelwippen

Amstelveen - Net als vorig jaar doet Amstelveen ook dit jaar weer mee aan de landelijke actie ‘NK Tegelwippen’. Hiermee moedigt de gemeente inwoners aan om hun tuin te vergroenen. Inwoners die hun tegels vervangen voor groen kunnen tot en met eind oktober hun oude tegels gratis laten ophalen.