Groenlinks Amstelveen bezoekt kringloopwinkels van De Boem

GroenLinks Amstelveen bezoekt kringloopwinkels van De Boem

Amstelveen - De fractie van GroenLinks bracht vorige week een werkbezoek aan Stichting Boemerang. De stichting runt twee vestigingen van de kringloopwinkel de Boem in Amstelveen.

De rondleiding werd verzorgd door personeelsleden. Directeur-bestuurder Sven Keltering was de gastheer. De fractieleden waren blij verrast met de wijze waarop de Stichting en de kringloop­winkel zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld.

Duurzame participatie en reïntegratie

De doelstelling van de Boem is in eerste instantie het begeleiden van mensen in een reïntegratietraject om weer deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Hierbij wordt mensen werk aangeboden. Daarnaast kunnen de mensen ook gebruik maken van ontwikkelmogelijkheden via interne begeleiding en het volgen van opleidingen. Stichting Boemerang heeft 26 mensen in dienst en ongeveer 110 vrijwilligers.

Tijdens het werkbezoek wordt duidelijk dat alles erop gericht is de mensen die er werken voorop te stellen en niet de omzet. De mensen krijgen een plek waar zij zich goed voelen. Alles is gericht op maatwerk en maatschappelijke participatie.

Kringloopverkoop

Bij De Boem komt per jaar ongeveer 2 miljoen kilo aan spullen binnen. Van al deze spullen belandt uiteindelijk maar liefst (al dan niet na reparatie) 92% in de winkel als aanbod voor hergebruik of recycling. Slechts 8% wordt als afval aangeboden aan een recyclingbedrijf.

De Boem heeft sinds vorig jaar een afspraak met een grote leverancier van witgoed. Deze keten levert wasmachines aan De Boem die verhuurd zijn geweest en die ze niet meer kan of wil verkopen. De wasmachines hebben allemaal het energielabel AA/A en zijn wat prijziger dan de andere spullen (rond de € 250,-). Kopers krijgen een garantie van 3 maanden en de machines zijn zeer energiezuinig. Mogelijk zullen in de toekomst meer van dit soort leveringsafspraken worden gemaakt. 

Circulair textiel

Tijdens het bezoek gaat het ook over circulair textiel. Meer dan de helft van onze kleding belandt nog altijd bij het restafval. Dat geldt overigens ook voor bijna de helft (!) van de nieuwe textiel, voordat het in de winkel komt dan wel omdat het niet verkocht wordt. De kringloopwinkel draagt daarmee bij aan het een tweede leven van kledingstukken en aan de circulaire textieldoelstellingen. Naast kledingproducenten kunnen consumenten zelf dus ook veel doen.

Energie

De energievoorziening is duurzaam. De nieuwe vestiging van De Boem op de Ziederij is gasvrij, er is een warmtepomp en er liggen maar liefst 100 zonnepanelen op het dak. Er wordt binnen de Stichting veel belang gehecht aan duurzaamheid. Het verduurzamen van de vestiging aan de Binderij staat op de agenda voor de komende tijd. Sven Keltering merkt op dat een van de ambities is om ook het wagenpark te verduurzamen. 

Korting met Amstelveenpas

De Stichting Boemerang heeft een ANBI-status en maakt dus geen winst. Amstelveenpas-houders krijgen een korting van 20%.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.

Wonen gisteren 09:55

Gemeenteraad mag zich gaan buigen over eerste fase nieuwbouwplan Allemankwartier

Amstelveen – De gemeenteraad mag zich binnenkort gaan buigen over het plan om 33 woningen te bouwen aan het Oostelijk Halfrond, naast basisschool De Bloeiwijzer. Ook de realisatie van een nieuw multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen al wijkcentrum én medisch centrum (inclusief apotheek) staat op de agenda.