Stieneke Kruijer, raadslid GroenLinks Amstelvee

GroenLinks Amstelveen: ‘Eerst de mens, dan de regels’

Amstelveen – GroenLinks Amstelveen staat pal achter de conclusie van de Ombudsman van Amstelveen & Amsterdam dat ambtenaren meer ruimte moeten krijgen om in complexe situaties af te mogen wijken van vastgelegde standaarden, zodat ze datgene kunnen doen wat hun hart en gezond verstand hen ingeeft.

Dat laat GroenLinks weten in een persbericht van de partij, naar aanleiding van de jaarbeschouwing over 2019 van de Ombudsman Metropool Amsterdam. Arre Zuurmond is als ombudsman in Metropoolregio Amsterdam het gezicht van de overheidsdienst die als taak heeft om onbehoorlijke en ontoereikende dienstverlening van de gemeentelijke overheid waar nodig te herstellen en waar mogelijk te voorkomen.

Stop het dichtregelen

De raadsleden van Amstelveen kregen recent de jaarbeschouwing toegestuurd. GroenLinks staat pal achter de conclusies die in die jaarbeschouwing worden getrokken: 'De oproep uit het rapport is: ‘Stop het dichtregelen en geef uitvoerders de ruimte om vanuit hun professie, hart en gezond verstand te kunnen doen wat nodig is.’

Regeldruk overheid

‘De regeldruk van de overheid komt volgens de Ombudsman voort uit het onvermogen om de complexe werkelijkheid integraal aan te sturen via wetgeving en beleid. Volgens hem biedt het bestuursrecht genoeg mogelijkheden om van de regels af te wijken, maar deze ruimte wordt vaak niet benut’, meldt GroenLinks.

Eerst mens, dan regels

GL-raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks: ‘Wij zijn blij met de conclusie uit dit rapport. GroenLinks pleit al jaren voor meer ruimte voor ambtenaren om te kunnen experimenteren, vertrouwend op hun professionaliteit. Zoals in ons verkiezingsprogram staat; bij een hulpvraag moet eerst naar de mens gekeken worden en dan naar de regels.’

Afwijken in complexe situaties

GroenLinks is het met de ombudsman eens dat zeker in deze coronatijd de professionals de gelegenheid moeten hebben om in complexe situaties af te mogen wijken van vastgelegde standaarden, zodat ze datgene kunnen doen wat hun hart en gezond verstand hen ingeeft.

Onacceptabel

Kruijer tot slot: 'Als je in deze tijd plotseling is de bijstand komt, dan is het toch niet acceptabel dat je een kind uit huis moet zetten vanwege de strakke kostendelersnorm. Er moet een grotere vrijheid voor professionals zijn om maatwerk te kunnen leveren en om per situatie naar oplossingen te zoeken voor de inwoners van Amstelveen.' 


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Waarom geen nieuwe spoorlijn parallel aan de A9?

Amstelveen – Met een nieuwe spoorlijn die parallel loopt aan Rijksweg A9 tussen Haarlem, Schiphol, Amstelveen, Ouderkerk, Abcoude en Amsterdam Zuidoost zou de bereikbaarheid van de regio aanzienlijk verbeteren.

Algemeen 11 aug. 2020 11:53

Bewoners Groenelaan in verzet tegen bouwplannen met spandoeken

Amstelveen - Bewoners van de Najade-flat hebben spandoeken opgehangen als protest tegen de bouwplannen voor een nieuw wooncomplex op de plek van het Sakko-tankstation en de aanpalige showroom aan Newa 2 in de wijk Groenelaan.

112 11 aug. 2020 11:07

Mercedes-rijder vlucht na aanrijding: politie op zoek naar witkleurige C-Klasse

Amstelveen – De Amstelveense politie is op zoek naar de bestuurder van een witkleurige Mercedes C-Klasse Estate (bouwjaar 2006), die er afgelopen zaterdagavond vandoor ging nadat hij in aanrijding was gekomen met een snorfiets aan de Burgemeester Colijnweg in Amstelveen. Twee opzittenden raakten daarbij gewond.