GroenLinks Amstelveen organiseert discussieavond ontwikkelingssamenwerking

Amstelveen - 'Klakkeloos meer geld geven is niet de beste manier om partners in Afrika te helpen.' Dat is de overtuiging van oud-docent Nic van der Riet uit Nes aan de Amstel. Van der Riet weet volgens GroenLinks waar hij het over heeft: sinds 2020 bezit hij een biologische boerderij in Gambia, die draaiende wordt gehouden door jonge Gambiaanse boeren. Op uitnodiging van GroenLinks Amstelveen houdt hij op 29 september (20.00 uur, inloop 19.30 uur) een lezing over zijn ervaringen en zijn geleerde lessen.  

Hoe moet hulp aan boeren in Afrika eruit zien? ‘Help ze om op eigen kracht succesvol te zijn. Stel ze in staat om zich te ontplooien. Leer ze om ondernemend te worden. Zodat ze zelf hun bedrijf kunnen laten renderen.’ Is die visie vernieuwend? Misschien niet, zegt Van der Riet in een persbericht van GroenLinks.

‘Maar je moet het idee wel consequent en duidelijk uitvoeren. Ga naast de jonge mensen staan, begeleid ze, leer ze hoe ze met tegenslag moeten omgaan. Als het dak van hun schuur instort, kun je een nieuw dak voor ze betalen. Maar je kunt ze beter leren om zelf het geld bij elkaar te brengen. Gun ze die succeservaring.’

Ervaringen in Gambia

Tijdens zijn lezing zal Van der Riet ingaan op zijn ervaringen in Gambia, waar hij ieder jaar komt. Hij zal ingaan op de leer-werkplekken die zijn boerderij aanbiedt, op het onderwijsproject waarbij hij betrokken is. En op de waanzin van onze bio-industrie, die met haar goedkope export de grootste concurrent is van landen die in principe zelf genoeg kunnen verbouwen. ‘Bedenk wel: het mes snijdt aan twee kanten. Mensen die perspectief hebben in hun eigen land en die goed kunnen leven van hun eigen bedrijf, trekken heus niet naar Europa.’

Aanmelden discussieavond

GroenLinks Amstelveen nodigt alle belangstellenden uit voor de lezing ‘Ontwikkelingssamenwerking die wél werkt’. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 29 september om 20.00 u (inloop vanaf 19.30 uur) in Villa Randwijck, Catharina van Clevepark 10, 1181 AT Amstelveen. De toegang is gratis. Graag aanmelden per email naar amstelveen@groenlinks.nl met vermelding van naam.


Meer nieuws

112 gisteren 15:30

Ernstig ongeval op kruising Binderij/Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de kruising van de Bovenkerkerweg met de Binderij nabij bedrijventerrein Bovenkerk in Amstelveen heeft maandagmiddag een ernstig ongeval plaatsgevonden. Een traumateam werd opgeroepen.

Sport gisteren 12:00

Nederlandse toptennissers strijden om titel op NK Tennis in NTC Amstelveen

Amstelveen - Niet vaak komt toptennis zo dichtbij als nu! Van 11 tot en met 18 december is het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen (NTC) gastheer van de Nationale Kampioenschappen Tennis. Het evenement waar de Nederlandse (rolstoel)tennistop het jaar afsluit. Op de indoorbanen komen de beste Nederlandse tennissers in actie in de strijd om de nationale titels in het enkel- en dubbelspel met deelname van o.a. Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Suzan Lamens en Golden Slam winnares Diede de Groot.

Algemeen gisteren 09:23

Culinair auteurs op 11 december bij Libris Venstra

Amstelveen - Op zondag 11 december a.s. zijn culinair auteurs Joris en Wouter Bijdendijk, Jigal Krant en Mari Maris bij Libris Venstra aan het Stadsplein. Zij worden geinterviews door Foodies Magazine en aansluitend is er ruimte voor het stellen van vragen en het signeren van boeken.

Politiek gisteren 09:00

Financieel in de knel? Gemeente Amstelveen helpt!

Amstelveen - Een groeiend aantal Amstelveners kan de eindjes niet meer aan elkaar knopen door de sterk gestegen (energie-)prijzen. Toch is er een groot aantal inwoners dat de hulpstap naar de gemeente niet zet: uit onwetendheid, trots of misschien wel angst. Wethouder Marijn van Ballegooijen benadrukt dat de gemeente iedereen die financieel in de knel zit wil en vaak ook kan helpen.

Amstelveen van voorheen 4 dec. 2022 20:20

Amstelveen van voorheen (328)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 328 een oude prentbriefkaart uit 1962.