Lennart de Looze (l)

GroenLinks Amstelveen steunt bezetters van braakliggend terrein Kronenburg: ‘Heel gaaf initiatief’

Amstelveen – GroenLinks Amstelveen steunt de groep die sinds vorige week illegaal haar tenten heeft opgeslagen op een braakliggend terrein in de wijk Kronenburg. GL-raadslid Lennart de Looze is zo enthousiast over de actie dat hij de groep verwelkomde met plantjes. Hij noemt de actie 'heel gaaf'.

De Looze spreekt in een persbericht van de partij zijn steun uit voor het initiatief van de bezetters, om op deze plek alsnog betaalbare studentenwoningen te realiseren:  'Een eerder plan om hier 2500 studentenwoningen te bouwen werd afgeblazen omdat Schiphol te veel hinder veroorzaakte. Het is doodzonde om dit terrein zo lang leeg te laten staan. GroenLinks is superblij dat er nu een enthousiaste groep is die er mooie plannen mee heeft.’

Ijskast

De partij meldt in het persbericht: 'De plannen voor woningbouw op dit terrein staan voorlopig in de ijskast sinds de Raad van State uitsprak dat bebouwing niet door mag gaan vanwege de vlieghinder van Schiphol. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat had de Raad van State om een oordeel gevraagd toen de gemeente Amstelveen fors wilde gaan bouwen op Uilenstede.'

Last van de luchthaven

De Looze: ‘Opnieuw hebben we alleen maar last van de luchthaven. Die beperkt ons enorm. En dat terwijl woningen zo ontzettend hard nodig zijn. We zouden hier graag betaalbare woningen bouwen; alles staat klaar om van start te gaan. Een eerdere rechtszaak van de gemeente en protesten van studenten hebben nog geen beweging gekregen in het besluit van het ministerie.'

‘Dit is een nieuwe stap in het protest tegen de woningnood. De overheid doet te weinig. Tegelijkertijd is deze actie een protest tegen de macht van Schiphol en de hinder die de luchthaven veroorzaakt voor de omgeving,’ aldus het GroenLinks-raadslid. 

Huisje en tenten

'De nieuwe bewoners van het terrein hebben het inmiddels voorzien van een huisje en enkele tenten, waar ze de nacht doorbrengen,' zegt Lennart de Looze, die zelf op Uilenstede woont, verwelkomde zijn nieuwe buren met wat plantjes voor in de tuin. Kelli, een van de nieuwe bewoners van het terrein, leidde hem met plezier rond: 'Een enthousiaste club mensen was druk bezig met het opbouwen van hun nieuwe plek. De nieuwe bewoners willen graag een rol spelen in de levendigheid van de buurt. Zo zijn er plannen voor een filmavond, voor moestuintjes voor bewoners van Uilenstede en voor etentjes rondom de al opgebouwde soepkeuken. En de bewoners staan open voor meer activiteiten op het terrein: Het terrein is immers groot genoeg!’

De Looze deelt in het enthousiasme: ’Heel gaaf, dit initiatief! Deze vorm van wonen is niet alleen een geweldig pressiemiddel, hij voegt ook wat toe aan de buurt.’ De Looze spreekt van ‘sociale en ecologische waarde’: ‘dit is een project dat gedragen wordt door de gemeenschap. Het brengt echt wat positiefs naar Uilenstede.’


Meer nieuws

Algemeen gisteren 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen gisteren 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur 12 jul. 2024 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen 12 jul. 2024 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen 12 jul. 2024 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen 12 jul. 2024 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.