GroenLinks Amstelveen wil einde aan nachtvluchten; Schiphol 's nachts dicht

Amstelveen – GroenLinks wil dat luchthaven Schiphol in de nacht dicht gaat en dat er een einde komt aan nachtvluchten. De partij heeft daartoe een eigen zienswijze ingediend op de nieuwe Luchtvaartnota.

Dat meldt de partij in een persbericht: ‘GroenLinks Amstelveen heeft meermaals aangedrongen om in opstand te komen tegen de nieuwe luchtvaartnota. De gemeenteraad besloot op woensdag 1 juli dat Amstelveen geen eigen zienswijze bij de luchtvaartnota indient. Tot 9 juli 2020 is het voor iedereen mogelijk om een zogenaamde zienswijze bij de luchtvaartnota in te dienen’, meldt de partij.

‘Een zienswijze is de formele mogelijkheid die de overheid aan inwoners en instanties geeft om te laten weten wat ze van nieuwe plannen vinden. GroenLinks Amstelveen komt nu zelf met een zienswijze waarin onder meer wordt gevraagd om Schiphol in de nacht te sluiten’, aldus GroenLinks Amstelveen.

Motie Sluit Schiphol in de nacht

‘In de laatste vergadering van de gemeenteraad voor het zomerreces kwam GroenLinks raadslid Lennart de Looze met de motie ‘Sluit Schiphol in de nacht’, samen ingediend met bbA en SP. De motie stelde voor dat Amstelveen met een eigen zienswijze komt waarin in ieder geval een eind aan de nachtvluchten wordt bepleit.’

‘Vrijwel alle partijen in de raad lieten eerder weten zich zorgen te maken over de verstoring van de nachtrust. Maar de motie werd verworpen door de coalitiepartijen VVD, D66, PvdA en ook door CDA, AVA en SBA. Deze partijen steunden wethouder Raat , die eerder in de media heel kritisch was op de luchtvaartnota. Maar nu wilde hij niet verder gaan dan meedoen met de zienswijze die door de regiogemeenten en de provincie is ingediend. Veel andere gemeenten rondom Schiphol dienen wél een eigen zienswijze in’, meldt GroenLinks.

Nachtsluiting Schiphol

GroenLinks-raadslid De Looze: ‘Als buurgemeente van Schiphol draag je de lusten en de lasten. Maar nu is de balans weg. Amstelveen moet specifiek pleiten voor een nachtsluiting van Schiphol. Voor ons wegen de belangen van nachtvluchten niet meer op tegen de mate waarin de nachtrust van Amstelveners wordt verstoord.’ GroenLinks Amstelveen kondigt nu aan zelf een zienswijze in te dienen ‘namens alle Amstelveners die wel een gezonde nachtrust willen’.

lennart_de_looze_gl_amstelveen.jpg

GroenLinks-raadslid Lennart de Looze.

GroenLinks is met 5 zetels de grootste oppositiepartij van Amstelveen. De gemeenteraad van Amstelveen telt in totaal 37 zetels verdeeld over tien partijen. De Amstelveense coalitie 2018-2022 wordt gevormd door VVD (10 zetels), D66 (7 zetels)  en PvdA (3 zetels). Zij  zijn gezamenlijk goed voor 20 zetels en vormen zodoende een meerderheid,

De oppositie bestaat uit in totaal zeven partijen, gezamenlijk goed voor 17 zetels. Naast GroenLinks (5 zetels) zijn dat: Burgerbelangen Amstelveen (4 zetels), SP (2 zetels), Actief voor Amstelveen (2 zetels), CDA (2 zetels), ChristenUnie (1 zetel) en Senioren Belangen Amstelveen (1 zetel).


Meer nieuws

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur vandaag 11:13

Vernieuwing 175 meter lange Bamboebrug in Amsterdamse bos

Amstelveen - De bamboebrug in het Amsterdamse bos is vanaf vandaag tot eind september afgesloten: er verrijst een nieuw, gerenoveerd exemplaar. De originele, 175 meter lange brug werd in het jaar 2000 gebouwd als eerste bamboebouwwerk in Nederland en was sneller dan verwacht aan het einde van zijn levensduur gekomen.

Amstelveen van voorheen gisteren 20:08

Amstelveen van voorheen (207)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 207 een foto uit het Amsterdamse bos uit 1967.