Pixabay.com

GroenLinks Amstelveen wil einde aan nachtvluchten; Schiphol 's nachts dicht

Amstelveen – GroenLinks wil dat luchthaven Schiphol in de nacht dicht gaat en dat er een einde komt aan nachtvluchten. De partij heeft daartoe een eigen zienswijze ingediend op de nieuwe Luchtvaartnota.

Dat meldt de partij in een persbericht: ‘GroenLinks Amstelveen heeft meermaals aangedrongen om in opstand te komen tegen de nieuwe luchtvaartnota. De gemeenteraad besloot op woensdag 1 juli dat Amstelveen geen eigen zienswijze bij de luchtvaartnota indient. Tot 9 juli 2020 is het voor iedereen mogelijk om een zogenaamde zienswijze bij de luchtvaartnota in te dienen’, meldt de partij.

‘Een zienswijze is de formele mogelijkheid die de overheid aan inwoners en instanties geeft om te laten weten wat ze van nieuwe plannen vinden. GroenLinks Amstelveen komt nu zelf met een zienswijze waarin onder meer wordt gevraagd om Schiphol in de nacht te sluiten’, aldus GroenLinks Amstelveen.

Motie Sluit Schiphol in de nacht

‘In de laatste vergadering van de gemeenteraad voor het zomerreces kwam GroenLinks raadslid Lennart de Looze met de motie ‘Sluit Schiphol in de nacht’, samen ingediend met bbA en SP. De motie stelde voor dat Amstelveen met een eigen zienswijze komt waarin in ieder geval een eind aan de nachtvluchten wordt bepleit.’

‘Vrijwel alle partijen in de raad lieten eerder weten zich zorgen te maken over de verstoring van de nachtrust. Maar de motie werd verworpen door de coalitiepartijen VVD, D66, PvdA en ook door CDA, AVA en SBA. Deze partijen steunden wethouder Raat , die eerder in de media heel kritisch was op de luchtvaartnota. Maar nu wilde hij niet verder gaan dan meedoen met de zienswijze die door de regiogemeenten en de provincie is ingediend. Veel andere gemeenten rondom Schiphol dienen wél een eigen zienswijze in’, meldt GroenLinks.

Nachtsluiting Schiphol

GroenLinks-raadslid De Looze: ‘Als buurgemeente van Schiphol draag je de lusten en de lasten. Maar nu is de balans weg. Amstelveen moet specifiek pleiten voor een nachtsluiting van Schiphol. Voor ons wegen de belangen van nachtvluchten niet meer op tegen de mate waarin de nachtrust van Amstelveners wordt verstoord.’ GroenLinks Amstelveen kondigt nu aan zelf een zienswijze in te dienen ‘namens alle Amstelveners die wel een gezonde nachtrust willen’.

lennart_de_looze_gl_amstelveen.jpg

GroenLinks-raadslid Lennart de Looze.

GroenLinks is met 5 zetels de grootste oppositiepartij van Amstelveen. De gemeenteraad van Amstelveen telt in totaal 37 zetels verdeeld over tien partijen. De Amstelveense coalitie 2018-2022 wordt gevormd door VVD (10 zetels), D66 (7 zetels)  en PvdA (3 zetels). Zij  zijn gezamenlijk goed voor 20 zetels en vormen zodoende een meerderheid,

De oppositie bestaat uit in totaal zeven partijen, gezamenlijk goed voor 17 zetels. Naast GroenLinks (5 zetels) zijn dat: Burgerbelangen Amstelveen (4 zetels), SP (2 zetels), Actief voor Amstelveen (2 zetels), CDA (2 zetels), ChristenUnie (1 zetel) en Senioren Belangen Amstelveen (1 zetel).


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.