Saloua Chaara en Cheimaa Aouni

GroenLinks & D66 willen haast maken met vergroening Amstelveense school- en speelpleinen

Amstelveen - D66 en GroenLinks willen in Amstelveen haast maken met het vervangen van harde tegels van school-en speelpleinen voor groen en water, om de gemeente klimaatbestendiger te maken en leer-en beweegprestaties van kinderen te stimuleren.

Het voorstel om hier in Amstelveen stappen voor te zetten is pas geleden door de gemeenteraad aangenomen.

Versnelling

D66 en GroenLinks hebben het college in een motie opgeroepen om samen met schoolbesturen, schooldirecteuren en omwonenden een concreet plan van aanpak op te stellen. In dit plan wordt uitgewerkt hoe school- en speelpleinen binnen 5 á 6 jaar groenblauw worden ingericht, maar natuurlijk ook hoeveel geld dit gaat kosten.De (nieuwe) gemeenteraad zal volgens de partijen volgend jaar al over de investeringen die nodig zijn om dit waar te maken. 

'Op deze manier brengen we de mogelijkheden duidelijk in beeld en komt er een heldere inventarisatie van wat het nu kost als we onze school-en speelpleinen met prioriteit gaan vergroenen en verblauwen', zegt Cheimaa Aouni, gemeenteraadslid voor GroenLinks. Ze vindt dat de afgelopen jaren al mooie stappen zijn gezet, bijvoorbeeld bij het schoolplein van de Westwijzer, de Mio Monde en de Parcival, maar stelt ook dat er haast gemaakt moet worden met meer natuur op overige school- en speelpleinen: 'Hopelijk deelt de nieuwe gemeenteraad dit met GroenLinks en D66 en kunnen we op korte termijn zoveel mogelijk school- en speelpleinen veranderen. Dit verdient onze stad en dit verdienen onze kinderen.'

Onderhoud & Beheer

D66 en GroenLinks vragen ook speciale aandacht voor de gevolgen van groenblauwe schoolpleinen voor scholen.  Volgens Saloua Chaara, gemeenteraadslid voor D66, is het  zo dat groenblauwe schoolpleinen om meer beheer vragen dan grijze tegelpleinen.

'De ene school wil het beheer het liefst uit handen geven, terwijl een andere school de beheertaken samen met leerlingen, ouders en leraren zélf wil oppakken. Wij willen dat het college dit met scholen bespreekt en voor de gemeenteraad uitwerkt wat scholen nodig hebben om het beheer op een goede manier uit te voeren,' aldus Chaara.


Meer nieuws

112 vandaag 07:34

Vergeefse zoektocht naar fietsende 'naakte' man

Amstelveen - De politie heeft maandagavond tevergeefs gezocht naar een man die in slechts een t-shirt rondfietste in de omgeving van de Nieuwe Kalfjeslaan nabij het Amsterdamse bos in Amstelveen.

Verkeer & Vervoer gisteren 18:24

‘Mate van overlast op rivier De Amstel bij Amstelveen onacceptabel’

Amstelveen – De burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens, stelt dat de mate waarin pleziervaart momenteel overlast veroorzaakt op rivier de Amstel bij Amstelveen onnaceptabel is. De gemeente heeft de overlast tot prioriteit verklaard en gaat in samenwerking met handhaving en politie veelvuldig optreden.