Saloua Chaara en Cheimaa Aouni

GroenLinks & D66 willen haast maken met vergroening Amstelveense school- en speelpleinen

Amstelveen - D66 en GroenLinks willen in Amstelveen haast maken met het vervangen van harde tegels van school-en speelpleinen voor groen en water, om de gemeente klimaatbestendiger te maken en leer-en beweegprestaties van kinderen te stimuleren.

Het voorstel om hier in Amstelveen stappen voor te zetten is pas geleden door de gemeenteraad aangenomen.

Versnelling

D66 en GroenLinks hebben het college in een motie opgeroepen om samen met schoolbesturen, schooldirecteuren en omwonenden een concreet plan van aanpak op te stellen. In dit plan wordt uitgewerkt hoe school- en speelpleinen binnen 5 á 6 jaar groenblauw worden ingericht, maar natuurlijk ook hoeveel geld dit gaat kosten.De (nieuwe) gemeenteraad zal volgens de partijen volgend jaar al over de investeringen die nodig zijn om dit waar te maken. 

'Op deze manier brengen we de mogelijkheden duidelijk in beeld en komt er een heldere inventarisatie van wat het nu kost als we onze school-en speelpleinen met prioriteit gaan vergroenen en verblauwen', zegt Cheimaa Aouni, gemeenteraadslid voor GroenLinks. Ze vindt dat de afgelopen jaren al mooie stappen zijn gezet, bijvoorbeeld bij het schoolplein van de Westwijzer, de Mio Monde en de Parcival, maar stelt ook dat er haast gemaakt moet worden met meer natuur op overige school- en speelpleinen: 'Hopelijk deelt de nieuwe gemeenteraad dit met GroenLinks en D66 en kunnen we op korte termijn zoveel mogelijk school- en speelpleinen veranderen. Dit verdient onze stad en dit verdienen onze kinderen.'

Onderhoud & Beheer

D66 en GroenLinks vragen ook speciale aandacht voor de gevolgen van groenblauwe schoolpleinen voor scholen.  Volgens Saloua Chaara, gemeenteraadslid voor D66, is het  zo dat groenblauwe schoolpleinen om meer beheer vragen dan grijze tegelpleinen.

'De ene school wil het beheer het liefst uit handen geven, terwijl een andere school de beheertaken samen met leerlingen, ouders en leraren zélf wil oppakken. Wij willen dat het college dit met scholen bespreekt en voor de gemeenteraad uitwerkt wat scholen nodig hebben om het beheer op een goede manier uit te voeren,' aldus Chaara.


Meer nieuws

Politiek gisteren 10:49

Politiek Plein Amstelveen: op naar de gemeenteraadsverkiezingen (1)

Amstelveen – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 worden lokale media in toenemende mate bestookt met politieke persberichten.  Om een beetje overzicht te creëren verzamelt AmstelveenZ in de rubriek Politiek Plein Amstelveen vanaf december 2021 wekelijks de diverse (pers-)berichten die de partijen in Amstelveen hebben uitgegeven in één verzamelbericht.

Onderwijs & Educatie gisteren 09:00

Noor & Amaya in de Kinderrijk Kinderraad

Amstelveen - Op 20 november is de jaarlijkse Internationale Dag van de Rechten van het Kind. KinderRijk vindt het belangrijk om kinderen de ruimte te geven hun stem te laten horen. De organisatie wil weten wat er in de kinderen omgaat en luistert naar wat hen bezighoudt. Om die reden is vorig jaar de KinderRijk KinderRaad opgericht. Het woord is aan leden Noor en Amaya.