GroenLinks-plan voor 'Ladies Only-zwemmen' in De Meerkamp sneuvelt: 'Gescheiden samenleving creëren is de klok terugzetten''
Amstelveen - GroenLinks heeft gisterenavond in de Amstelveense gemeenteraad geopperd om in zwembad De Meerkamp op gezette tijden 'Ladies Only-zwemmen' in te voeren. De partij komt met het idee omdat uit onderzoek is gebleken dat één op de drie vrouwen het afgelopen jaar tijdens het sporten in gemengde sport faciliteiten te maken kreeg met seksuele intimidatie.
Volgens de partij voelen ook met name vrouwen met een niet-westerse achtergrond zich niet op hun gemak in gemengde sportfaciliteiten, waardoor zij minder sporten, zo sprak GroenLinks-raadslid Fatumo Mahamed Farah. Ze is van mening dat (alle) vrouwen in alle rust moeten kunnen zwemmen, zonder zich zorgen te hoeven maken over ongewenste benadering.
Ladies Only Zwemmen
GroenLinks had (samen met de PvdA) een motie klaarliggen voor een onderzoek of in Amstelveen een aantal uren gereserveerd kan worden voor Ladies Only Zwemmen in een (een deel van) het (nieuwe) zwembad, maar wethouder Herbert Raat (Sport, VVD) stond er echter haaks in: 'Als het gaat om seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen, dan zijn we het snel eens; dat is onacceptabel en moeten we aanpakken. De oplossing hiervoor is echter niet het creëren van een gescheiden samenleving in een zwembad, op school of waar dan ook,' stelt wethouder Herbert Raat, in een uitvoerig betoog dat hij vandaag in zijn persoonlijke weblog (klik hier) herhaalt.
Raat stelde dat de motie van GroenLinks voortkomt uit een goede intentie. 'Maar ons zwembad ontoegankelijk verklaren voor mannen als er vrouwen zijn, is niet de juiste oplossing en iets waar ik principieel tegen ben. In Amstelveen is het onverstandig om de de klok terug te zetten naar een tijd waarin de gelijkwaardigheid van man en vrouw niet meer vanzelfsprekend is'.
Neutrale overheid
Raat vindt dat een overheid zo neutraal mogelijk moet blijven: 'Een neutrale overheid maakt geen onderscheid op basis van gender, afkomst of geloof. In onze samenleving is ruimte voor iedereen, kennen we gelijkwaardigheid van man en vrouw en scheiding van kerk en staat. Hierover valt niet te onderhandelen.'
Veel partijen dachten er min of meer hetzelfde over als Raat. Het verweer van Raat maakte dermate indruk en kreeg zoveel bijval van partijen dat al snel duidelijk werd dat de GroenLinks-motie geen kans had op een meerderheid. Daarop werd de motie ingetrokken en niet in stemming gebracht.