GroenLinks roept Amstelveners op om hun huizen niet te verkopen aan huisjesmelkers

Amstelveen - Als het aan GroenLinks Amstelveen ligt zouden inwoners van Amstelveen hun huizen niet langer moeten verkopen aan huisjesmelkers. De partij diende vorige week een voorstel in om alle Amstelveense woningeigenaren te benaderen hun huis, in geval van verkoop, te verkopen met een zelfbewoningsplicht, waardoor de koper er zelf in moet gaan wonen en beleggers dus buitenspel worden gezet. 

Hoewel het voorstel afgelopen woensdag bij lange na geen meerderheid in de gemeenteraad kreeg doet GroenLinks vandaag alsnog de oproep in een persbericht. De partij wilde dat gemeente Amstelveen alle woningeigenaren in Amstelveen actief zou benaderen om hen te verleiden bij woningverkoop niet te kiezen voor verkoop aan huisjesmelkers en hen te wijzen op de mogelijkheid van een toevoeging van een zelfbewoninsgplicht.

Morele oproep

Alleen mede-indiener de ChristenUnie, de SP en Ouderenpartij zagen heil in het GroenLinks-voorstel, maar driekwart van de gemeenteraad (D66, VVD, CDA, PvdA, BBA, AVA en Lijst Hocker) vonden de maatregel (juridisch) te ver gaan. Wethouder Rob Ellermeijer (VVD) steunde overigens wel een morele oproep aan woningeigenaren, maar hij zag de motie op dit moment als zeer moeilijk uitvoerbaar en handhaafbaar, met name in privaatrechterlijke zin. 

Vragen

Lennart de Looze, fractievoorzitter van GroenLinks Amstelveen, begrijpt dat inwoners niet gedwongen kunnen worden, maar denkt wel dat een oproep om een zelfbewoningsplicht bij verkoop af te dwingen, bij kan dragen aan het weren van huisjesmelkers.  ‘Als gemeente kunnen we inwoners helaas niet dwingen om hun huis alleen te verkopen aan mensen die het ook daadwerkelijk zelf nodig hebben om in te wonen, maar we kunnen het onze inwoners wel vragen.’  Dat doet de partij nu dan ook: 'Verkoop niet aan huisjesmelkers', zo luidt de kop van het persbericht dat de partij vandaag uitbrengt.

Out of the box 

Volgens GroenLinks Amstelveen vraagt de wooncrisis om out of the box-oplossingen, om te zorgen dat woningen worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn: om in te wonen en niet om geld aan te verdienen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 13:02

Energiebesparen: Amstelveen zet vol in op Klimaatweek

Amstelveen - Gemeente Amstelveen doet ook dit jaar doet mee aan de Nationale Klimaatweek, die loopt van 27 oktober tot en met 5 november 2021. Tijdens deze Klimaatweek attendeert gemeente Amstelveen inwoners extra op diverse duurzame  acties en helpt het inwoners op weg om energie te besparen.

112 22 okt. 2021 19:46

Brandweer blust keukenbrand aan Kringloop

Amstelveen - De brandweer is vrijdagavond uitgerukt naar Kringloop in de wijk Groenelaan naar aanleiding van een keukenbrand in een bungalow.