Cheimaa Aouni (GL). [Beeld: Katja Mali Fotografie]

GroenLinks teleurgesteld: gemeenteraad kiest niet direct voor modulaire & circulaire nieuwbouw scholencomplex Orion

Amstelveen - GroenLinks Amstelveen is teleurgesteld dat de gemeenteraad een motie om het te vernieuwen scholencomplex aan Orion in Middenhoven op een circulaire en modulaire manier te bouwen, heeft afgewezen.

Gisteren ging de gemeenteraad akkoord met de vaststelling van de Nota van Uitgangspunten voor (vervangende) nieuwbouw van het scholencomplex. De huidige schoolgebouwen aan de Orion zijn zoals bekend verouderd en niet meer van deze tijd. Vervangende nieuwbouw is noodzakelijk en moet straks resulteren in een multifunctioneel complex met ruimte voor kinderopvang, een aangepaste sportzaal en een gerenoveerd ontmoetingscentrum (De Meent).

Circulair & modulair

GroenLinks wilde met een motie afdwingen dat het complex volledig circulair & modulair gebouwd gaat  worden. GroenLinks is groot voorstander van circulaire en modulaire (scholen-)bouw, mede omdat scholen dan flexibel zijn uit te breiden of in te krimpen op een innovatieve duurzame manier, maar de partij kreeg voor deze motie niet alle handen op elkaar.

Overbodig

De voornaamste reden dat de motie het niet haalde, was - zo concludeerde de tegenstemmers - omdat de gemeenteraad in november vorig jaar al unaniem akkoord was gegaan met een GroenLinks-motie om te onderzoeken waar in Amstelveen kansen liggen om  scholen modulair te bouwen én waarin werd vastgelegd dat een visie op modulair bouwen in het integraal huisvestingsplan zou worden meegenomen.

GroenLinks kreeg deze keer geen bijval van VVD, D66, PvdA, ChristenUnie, AVA en Lijst Höcker. ChristenUnie-leider Bert de Pijper kwalificeerde de motie als 'overbodig' en VVD-raadslid Arjan Gerritsen vond de motie 'te dwingend',  iets waar veel tegenstemmers zich bij aansloten. 

Zorgen

Dat baarde GL-raadslid Cheimaa Aouni juist zorgen. Hoewel ze erkende dat de motie een tamelijk dwingend karakater had, was dat niet voor niks: ze was samengevat van mening de raad nu echt eens de kans heeft om ja te zeggen tegen innovatief duurzaam bouwen : ze is er van overtuigd dat met circulaire, modulaire bouw de bouwsector veel duurzamer te werk kan gaan, waarbij CO2-uitstoot wordt gereduceerd. Dat de raad er nu niet rechtstreeks voor kiest écht modulair en circulair te bouwen, baart Aouni grote zorgen en ziet ze als gemiste kans.

GroenLinks betreurt het dat de scholen nu 'op de traditionele vervuilende manier gerealiseerd worden', zo meldt de partij een persbericht.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 13:02

Energiebesparen: Amstelveen zet vol in op Klimaatweek

Amstelveen - Gemeente Amstelveen doet ook dit jaar doet mee aan de Nationale Klimaatweek, die loopt van 27 oktober tot en met 5 november 2021. Tijdens deze Klimaatweek attendeert gemeente Amstelveen inwoners extra op diverse duurzame  acties en helpt het inwoners op weg om energie te besparen.

112 22 okt. 2021 19:46

Brandweer blust keukenbrand aan Kringloop

Amstelveen - De brandweer is vrijdagavond uitgerukt naar Kringloop in de wijk Groenelaan naar aanleiding van een keukenbrand in een bungalow.