GroenLinks wil meer actie voor verdraagzaamheid

AMSTELVEEN - Twee jaar geleden kwam GroenLinks met een initiatiefvoorstel gelijke behandeling. Nu lijkt het thema actueler dan ooit. 'De recente antisemitische voorvallen met ‘anti-jodenstickers’ en hakenkruizen laten zien dat er nog veel werk te verrichten valt,' zegt lokaal fractievoorzitter Axel Boomgaars. Zijn partij wil dat gemeente Amstelveen zich meer inzet voor verdraagzaamheid in de stad.

Dat meldt de partij in een persbericht. Twee jaar geleden kwam fractievoorzitter Axel Boomgaars van GroenLinks met een zelfgeschreven voorstel naar de gemeenteraad om aan de slag te gaan met gelijke behandeling in Amstelveen. Tot die tijd was de gemeente weinig actief tegen discriminatie. Nu twee jaar later wordt er opnieuw gekeken wat de gemeente wil, en de recente antisemitische voorvallen met ‘anti-jodenstickers’ en hakenkruizen laten volgens GroenLinks zien dat actie voor verdraagzaamheid nog hard nodig is.

Dit pikken we niet
Boomgaars: 'Zodra de stickers geplakt en de kruizen getekend zijn is het een taak van politie en justitie om de daders hard aan te pakken, want dit pikken we niet. De gemeente zou zich wat mij betreft echter meer moeten inzetten op een niveau waardoor zulke kwetsende gebeurtenissen überhaupt niet plaatsvinden. Blijkbaar staat verdraagzaamheid onder druk, en daar moeten we iets tegen doen.”

Ontmoeten en (Her)denken
Een concreet voorbeeld volgens GroenLinks is het programma Ontmoeten en (Her)denken dat vrijwillig door een groep betrokken Amstelveners is opgezet. Zij gaan naar basisscholen om met leerlingen te praten over wat er in de Tweede Wereldoorlog en op andere momenten van onverdraagzaamheid is gebeurd. Dat project is nog in ontwikkeling, maar heeft de ambitie om zich verder uit te breiden. Boomgaars: 'Wat mij betreft moeten wij als gemeente zulke initiatieven stimuleren en zorgen dat zoiets op elke basisschool plaatsvindt. Ontmoeten en (Her)denken laat kinderen zelf nadenken over wat het betekent om anders te zijn en stimuleert inleving in anderen. Dat lijkt me een essentiële stap tegen intolerantie.'

Gesprek
Een ander mooi initiatief vindt hij dat de burgemeester de Amstelveense religieuze en levensbeschouwelijke groepen jaarlijks uitnodigt voor een gesprek, met dit jaar ook een extra bijeenkomst voor jongeren. Twee jaar geleden waren naast religie, ook seksualiteit in de sport en leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt prioritaire thema’s. 'Het blijft lastige materie, ik snap heel goed dat je in Amstelveen alleen niet alle problemen op kan lossen, maar niks doen is geen optie. Ik ben trots dat de gemeente afgelopen twee jaar met dit thema is begonnen en al een waardevolle bijdrage heeft geleverd. Nu is het tijd om dat verder uit te bouwen,'aldus Boomgaars.

Politiek
Donderdag 16 april bespreekt de commissie Algemeen Bestuur en Middelen van de gemeente de tussentijdse evaluatie van de notitie Gastvrij Amstelveen.

Op de foto
Axel Boomgaars.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:00

In één oogopslag alle preventieve jeugdhulp

Amstelveen - Woensdagavond 19 juni overhandigden wethouders Jeugd Frank Berkhout (Amstelveen) en Bart Kabout (Aalsmeer) een folder met al het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Algemeen vandaag 07:27

D66 wil bijsturing op groenambities Amstelveen

Amstelveen - Ruimte is schaars in Amstelveen en er moeten vaak keuzes worden gemaakt tussen zaken zoals woningen, wegen en groen. D66 wil dat groen niet een restpost wordt omdat het ondergeschikt is aan andere ruimtelijke prioriteiten.

Sport gisteren 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen gisteren 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.