Lennart de Looze (Beeld: Katja Mali Fotografie)

GroenLinks wil opnieuw actie omtrent luchtkwaliteit

Amstelveen - GroenLinks grijpt een recent onderzoek van het RIVM aan om opnieuw aandacht te vragen voor de luchtkwaliteit in Amstelveen.   'GroenLinks maakt zich al langere tijd zorgen over de luchtkwaliteit in Amstelveen,' zo laat de partij weten in een persbericht. 'Die zorgen worden nu onderschreven door het recente onderzoek van het RIVM.'

Uit dit nieuwe onderzoek blijkt volgens GroenLinks dat inwoners rond Schiphol al op korte termijn negatieve gezondheidseffecten ondervinden van ultrafijnstof. GroenLinks vroeg eerder dit jaar al om actie van de gemeente en hoopt dat het college bestaande uit de VVD, D66 en PvdA, nu wel in beweging komt.

'Zorgen zijn terecht'

Donderdag 27 juni kwam het RIVM met een onderzoek naar buiten met betrekking tot de gezondheidseffecten van kortdurende blootstelling aan ultrafijnstof voor omwonenden van Schiphol. Een onderzoek over de lange termijn effecten van langdurige blootstelling aan ultrafijnstof van het RIVM loopt nog. De resultaten daarvan worden in 2021 verwacht. De huidige resultaten zijn volgens GroenLinks reeds zorgwekkend te noemen, GroenLinks raadslid Lennart de Looze: 'Veel mensen maken zich al langere tijd zorgen over dit probleem, dit onderzoek toont aan dat de zorgen terecht zijn. Het blijkt zelfs nog erger te zijn; kortdurige blootstelling heeft al direct effecten op onze gezondheid.'

Hij vervolgt: 'Het onderzoek wijst uit dat ultrafijnstof, dat zowel door vliegtuigen als verkeer wordt uitgestoten, leidt tot onder meer vermindering in longfunctie bij volwassenen, luchtwegklachten bij kinderen, toename in medicijngebruik bij kinderen met astma en tijdelijke vermindering van de hartfunctie bij volwassenen’’.

Concrete voorstellen

Vorig jaar diende GroenLinks al een motie in om de luchtkwaliteit te gaan monitoren. 'Om zo ook, net als in andere gemeenten, de effectiviteit van maatregelen te kunnen meten,' aldus De Looze. 'Deze motie werd ondersteund door de gehele oppositie, maar de coalitie hield het tegen en gaf aan te willen wachten op onderzoeken van het RIVM. Nu dit onderzoek er ligt, verwacht ik dat er genoeg aanleiding is om er serieus mee aan de slag te gaan. Schiphol is een grote vervuiler, maar ook de A9 en het verkeer op onze binnenwegen zullen we onder de loep moeten nemen,” vertelt De Looze. De partij zegt opnieuw met concrete voorstellen te komen voor de komende gemeenteraadsvergadering van 10 juli.

 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk vandaag 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.