AmstelveenZ

GroenLinks wil per direct vuurwerkverbod in Amstelveen

Amstelveen - GroenLinks wil het afsteken van vuurwerk rond Oud en Nieuw in Amstelveen al deze jaarwisseling verbieden. ‘De schadelijke gevolgen van vuurwerk zijn enorm. We weten dat al lang, maar nu wordt het tijd dat we er iets aan doen,’ zegt GL raadslid Ilika Polderman.

De partij wil daartoe de Algemene Politieverordening aanpassen en komt met een voorstel tijdens de raadsvergadering van 29 november 2023. Het verbod moet onmiddellijk ingaan. 

Professionele vuurwerkshow

Initiatiefnemer van het vuurwerkverbod in Amstelveen, Ilika Polderman, wijst erop dat er al 16 gemeenten zijn die dit jaar een algeheel vuurwerkverbod hebben, ook grote steden. Die steden organiseren meestal een professionele vuurwerkshow, iets waar ze wel ruimte voor ziet in Amstelveen.

Ahh en ohh

‘Ik wil niemand een plezier afnemen, maar als vuurwerk zulke nadelige gevolgen heeft, moet je er gewoon mee ophouden. Het is een veel te schadelijke gewoonte. En we kunnen zeker een mooie vuurwerkshow organiseren, als die wordt gegeven door professionals. Ik zal met plezier ahh en ohh roepen bij een professionele vuurwerkshow. Maar hier op de hoek van de straat vuurwerk afsteken, vind ik onnodig.’

polderman groenlinks.jpg
Ilika Polderman, GroenLinks Amstelveen

Veel nadelen

Polderman voegt toe dat oogartsen al jaren pleiten voor een volledig vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. ‘Vuurwerk leidt tot ernstig oogletsel, bij afstekers én omstanders. Maar er zijn veel meer nadelen. Huisdieren worden panisch. Er is altijd schade aan auto’s. Vuurwerk-afstekers belemmeren vaak de hulpdiensten. Dat wil je niet hebben,’ aldus Polderman.

GroenLinks is de op 1 na grootste oppositiepartij in Amstelveen en maakt geen deel uit van de coalitie, die wordt gevormd door VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels gisteren 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport 1 mrt. 2024 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.

Algemeen 1 mrt. 2024 10:45

De bouwers van de A9: Irien Remery

Amstelveen/Ouderkerk - De verbreding van de A9 bij Amstelveen en Ouderkerk (tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht) kan niet zonder alle uitvoerders en andere bouwers die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we voor in de regelmatig terugkerende rubriek 'De bouwers van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht'. In deze aflevering stellen we Irien Remery voor. Irien deed aanvankelijk een opleiding voor lerares tekenen en handvaardigheid, maar belandde in de bouw en daar werkt ze inmiddels al 30 jaar (!) tot volle tevredenheid.